Nationale Bibliotheek Dag: 10x mooiste bibliotheken van Spanje

Nationale Bibliotheek Dag: 10x mooiste bibliotheken van Spanje
Beeld: El Escorial / Patrimonio Nacional

Nationale Bibliotheek Dag: 10x mooiste bibliotheken van Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Elk jaar op 24 oktober wordt in Spanje stilgestaan bij de ‘Día de las Bibliotecas’ ofwel de Nationale Bibliothekendag. In Spanje wordt deze speciale dag sinds 1997 elk jaar op 24 oktober gevierd om de vernietiging van de Nationale Bibliotheek van Sarajevo te herdenken. Deze werd in 1992 tijdens de Balkanoorlog in brand gestoken.

Bibliotheken zijn belangrijk voor het behoud van de cultuur in een land en Spanje heeft in totaal 6.458 bibliotheken waar meer dan 21 miljoen inwoners van Spanje staan ingeschreven. In totaal ontvingen deze bibliotheken in het jaar 2018 maar liefst 197.761.115 bezoekers. 

De meeste bibliotheken zijn te vinden in Andalusië met een totaal van 968 ‘bibliotecas’ gevolgd door Catalonië met 850, de Valencia regio met 594 en de Madrid regio met 534 bibliotheken. Maar waar zijn de mooiste bibliotheken van Spanje te vinden?

sanlorenzo
Beeld: Xauxa Håkan Svensson, CC BY-SA 3.0 / Wikimedia

1. Biblioteca Real Monasterio de San Lorenzo (El Escorial)

Deze bibliotheek staat ook bekend als ‘Escurialense’ of ‘Laurentina’ en werd gesticht door Felipe II in de zestiende eeuw. Deze bibliotheek wordt gezien als een van de mooiste en een van de grootste van het land en is gelegen bij het evenzo grootschalig opgezette San Lorenzo de El Escorial klooster.

nacional
Beeld: bne.es

2. Biblioteca Nacional de España (Madrid)

De Spaanse hoofdstad Madrid heeft de Nationale bibliotheek van Spanje die gezien wordt als een van de mooiste van het land. Deze bibliotheek werd in 1711 door Felipe V gesticht.

yuso
Beeld: La Rioja Turismo

3. Biblioteca Monasterio de Yuso (La Rioja)

Deze bibliotheek in het Yuso klooster in de autonome regio La Rioja bestaat al sinds 1053 en kan gezien worden als een van de oudste van Spanje.

salamanca
Beeld. Antoine Taveneaux, CC BY-SA 3.0 / Wikimedia

4. Biblioteca Universidad Salamanca

Columbus heeft waarschijnlijk nog door de gangen gewandeld van deze oude bibliotheek die echter in 1509 een andere locatie kreeg zoals deze nu bekend is. De ‘biblioteca vieja’ bestaat als sinds de dertiende eeuw.

jerez
Beeld: Biblioteca Archivo Municipal de Jerez

5. Biblioteca Central (Jerez de la Frontera)

Deze bibliotheek in Zuid Spanje werd in 1873 gesticht en is de oudste openbare bibliotheek van Andalusië. 

biblioteca publica arus (barcelona)

6. Biblioteca Arús (Barcelona)

Deze bibliotheek werd in 1895 gesticht door Rossend Arús i Arderiu en is gelegen aan de Paseo San Juan in Barcelona.

Biblioteca del Ateneo de Madrid

7. Biblioteca del Ateneo (Madrid)

Deze bibliotheek werd gesticht in 1835 en heeft veel bijzondere boeken in haar enorme verzameling waaronder ook oude kranten en wetenschappelijke tijdschriften.

pelayo
Beeld: bibliotecademendezpelayo.es

8. Biblioteca de Menéndez Pelayo (Santander)

Deze bibliotheek werd door de pater Marcelino Menéndez Pelayo in 1884 gesticht in de Cantabrische stad Santander.

santiago
Beeld: Biblioteca USC / Twitter

9. Biblioteca América (Santiago de Compostela)

In de bekende pelgrimsstad Santiago de Compostela is meer te zien dan alleen de kathedraal, zoals de Bibliotheek Amerika die in 1904 werd gesticht als onderdeel van de Biblioteca Universitaria van Santiago de Compostela in Galicië.

senado
Beeld: De Basilio, CC BY-SA 3.0 / Wikimedia

10. Biblioteca de Senado (Madrid)

In het gebouw van de Spaanse Senaat is een bibliotheek gehuisvest die maar weinig buitenstaanders kennen, de Staatsbibliotheek of Biblioteca de Senado. Helaas kan deze bijzondere bibliotheek alleen bezocht worden door senatoren, afgevaardigden, gerechtspersoneel, journalisten en geaccrediteerde onderzoekers.

Ga naar de inhoud