menu: rubrieken, zoeken & meer

Negen van de tien inwoners van Spanje zou een derde corona-prik laten zetten

Negen van de tien inwoners van Spanje zou een derde corona-prik laten zetten
Beeld: Freepik

Negen van de tien inwoners van Spanje zou een derde corona-prik laten zetten

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit een onderzoek van het Instituto de Salud Carlos III blijkt dat de meeste inwoners van Spanje veel vertrouwen hebben in de corona-vaccins. Negen van de tien inwoners van Spanje zegt namelijk dat als het Ministerie van Volksgezondheid het noodzakelijk vindt om een derde corona-prik te laten zetten, zij dat ook meteen zullen doen.

89% van de inwoners van Spanje is bereid om een derde corona-prik te laten zetten als dat noodzakelijk gezien wordt door de autoriteiten terwijl 11% zegt dat niet te zullen doen. Daarmee geeft het onderzoek van het Instituto de Salud Carlos III aan dat de inwoners van het land veel vertrouwen blijken te hebben in het Ministerie van Volksgezondheid en nog meer in de corona-vaccins.

In het onderzoek dat gebaseerd is op een enquête is te lezen dat 93% van de deelnemers een of twee corona-prikken heeft gehad en 7% zegt geen enkele prik te hebben gehad. Op de vraag of iemand nu een corona-prik zou laten zetten zegt 94% ja, 1% geeft aan het niet te weten en slechts 5% zegt dat niet te zullen doen.

In de groep die zegt geen corona-prik te willen hebben zegt 31% dat het aan informatie ontbreekt, zegt 51% dat er een gezondheidsrisico is, zegt 33% liever nog even te willen wachten, zegt 36% dat de vaccins niet helpen, zegt 21% dat ze niet in vaccineren gelooft, zegt 19% dat ze geen risico loopt op besmetting, zegt 17% dat er geen Covid-19 meer is en zegt 11% dat het niet te combineren is met het werk.

Van de deelnemers die wel een corona-prik zouden laten zetten (of dat al gedaan heeft) zegt 49% dat ze dat doet om de eigen gezondheid te beschermen, zegt 58% dat ze dat doet om de gezondheid van anderen te beschermen, zegt 38% dat ze dat doet om mee te werken aan een einde van de pandemie, zegt 41% dat ze terug wil naar het gewone pre-Covid leven, zegt 49% dat ze dan met vrienden en familie kan samenkomen, zegt 21% zodat ze kan reizen of naar concerten kan gaan en zegt 12% dat ze dat doet vanwege werkzaamheden.