Search
menu
Search

Per dag wordt minstens één kind door een van de ouders ontvoerd in Spanje

Per dag wordt minstens één kind door een van de ouders ontvoerd in Spanje
Beeld: Canva

Per dag wordt minstens één kind door een van de ouders ontvoerd in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de laatste cijfers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken werden tussen begin januari en eind augustus 283 aangiften gedaan van ontvoering van kinderen door een van de beide ouders. Dat komt gemiddeld neer meer dan een ontvoerd kind per dag in Spanje waarbij in de cijfers van het Centro Nacional de Personas Desaparecidas geen onderscheid wordt gemaakt in de ouderlijke ontvoerders en of dat de vader of de moeder was en ook niet of het om minderjarige of meerderjarige kinderen ging.

In heel 2021 was nog sprake van 434 ontvoerde kinderen door een van de ouders in Spanje maar tussen begin januari en eind augustus is dat in 2022 alweer gestegen naar 283 ontvoerde kinderen, waaronder 14 in het buitenland.

De informatie komt van gegevens van de Guardia Civil, Policía Nacional, regionale en lokale politie. De autonome regio Catalonië staat bovenaan de lijst van regio’s met de meeste ouderlijke ontvoeringen met 53 gevallen tot nu toe in 2022, vergeleken met 74 in heel 2021.

In Andalusië is tot nu toe sprake van 44 gevallen en in de Madrid regio 40 gevallen terwijl beide regio’s in 2021 nog 67 ouderlijke ontvoeringen registreerden. De Valencia regio heeft te maken gehad met 46 ouderlijke ontvoeringen, de Balearen met 32, de Canarische Eilanden 25, Galicië 19 en Baskenland 18. In alle andere autonome regio’s gaat het om veel minder ontvoeringen.

Er komen regelmatig ontvoeringen van minderjarige kinderen in de Spaanse kranten terecht zoals het laatste geval een vrouw in Bilbao die een pasgeboren baby uit een ziekenhuis meenam. In dit geval gaat het niet om de moeder of vader maar om een ontvoering waarbij de baby gezond werd teruggevonden door een vrouw die na arrestatie weer vrijkwam.

Daarvoor was er nog sprake van een ontvoering van een minderjarig kind in Zaragoza waarbij vier personen werden gearresteerd, waaronder de vader van de jongen. In Madrid vond ook een ontvoering plaats waarbij na een worsteling tussen vader en moeder de vrouw gewond op straat achter bleef terwijl de vader met het kind er vandoor ging. De vader, ouders en een vriend werden aangehouden en het kind is veilig terug bij de moeder.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?