skip to Main Content
Spaanse gemeenten verdacht van verzwijgen luchtverontreiniging

Spaanse gemeenten verdacht van verzwijgen luchtverontreiniging

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Een Spaanse milieugroepering beweert dat 16 Spaanse steden regelmatig te lijden hebben onder gevaarlijke niveaus van luchtverontreiniging en slechts drie van hen zeggen dit tegen hun inwoners. Ecologistas en Acción beweert dat in A Coruña, Aviles, Bailen, Barcelona, Granada, Huelva, Lleida, Madrid, Murcia, Puertollano, Santander, Sevilla, Talavera de la Reina, Valencia, Valladolid en Zaragoza regelmatig de gevaarlijke uitstoot limiet aan PM10 van 50 microgram per kubieke meter overstegen wordt.

Volgens de groepering waarschuwen enkel Madrid, Valladolid en zeer recent Barcelona hun inwoners voor deze vervuiling en hebben zij verkeersbeperkingen ingesteld. Vijf andere steden, Getafe, Guadalajara, Salamanca, Sevilla en Zaragoza, hebben gevaarlijke niveaus aan CO2 bereikt en hebben tot hiertoe nog geen enkele maatregel genomen om de luchtvervuiling in hun stad tegen te gaan.

Zij bekritiseren de steden voor hun gebrek aan kort en langlopende maatregelen om de luchtvervuiling tegen te gaan en zij vragen onmiddellijke maatregelen om de situatie te verbeteren. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn schadelijke luchtverontreinigende stoffen verantwoordelijk voor ongeveer 30.000 vroegtijdige sterfgevallen in het land.

Roger Frans Lauryssen

Dit artikel is geschreven door Roger Frans Lauryssen en geplaatst door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. Maar 1 reactie dat valt mij een beetje tegen. Deze vervuil situatie wat betreft de uitstoot van uitlaatgassen . Het hele gemotoriseerde vervoer in Spanje spant de bovenkroon de uitstoot die al jaren lang in kleine straten met aan weerszijden tussen de middelgrote bebouwing blijft hangen.
  De hitte doet ook zijn werk en de wind is in de zonnige maanden regelmatig zacht van aard.

  Als voorbeeld te noemen is deze de ligging van boulevards aan de costa,s zijn in combinatie van woon / werk verkeer niet op elkaar afgesteld. Fietspaden lopen dwars door de menigte. Zelfs kleine vrachtwagens die restaurants dagelijks moeten bevoorraden rijden over de fietspaden.
  Fietsers zijn er samen met lopend toerisme. Altea , Costa Blanca is een goed voorbeeld hiervan.
  De straat achter de boulevard van Altea is niet meer gezond te noemen. De keel slaat dicht van de uitlaatgassen. Dit onheils tafereel vindt ook elders plaats in Spanje. De zeelucht heeft een flinke klus om dat te filteren. Neem Benidorm ook daar is het in de zomermaanden erg druk met verkeer.

  Ben er zelf ook geweest en in de hele regio is het druk met verkeer. Bromfietsen , motoren , taxi,s , bussen , vrachtwagens , politie , ambulance voertuigen met sirene . Vergeet niet dat het roken van mensen er ook nog bij komt.

  Omdat de wegenbelasting vele malen minder is dan bijv. in Nederland en de brandstof ook lager in aanschaf. Rijden er veel oudere voertuigen wel of niet opgeknapt. Die uitstoot is ver boven het gemiddelde.

  Het contrast van bijv. terrassen dichtbij wegen en straatjes is maar een vreemde combinatie. Het genieten van maaltijden en dranken dichtbij het rijdend verkeer. Dubbel parkeren met draaiende motor is schijnbaar heel gewoon in Spanje. Toeterende creaturen met middelvingers rijden als gekken door die straatjes. Met de bekende doorgedraaide politiek in Spanje zal de rij-mentaliteit nog een stuk erger zijn als voorheen. De rode lap drukt op het gaspendaal.

  De redactie voelt wel aan , dat ik hier geen onzin schrijft en ook de Spanje genieters weten dat .
  In Spanje is de rij verslaving langs de boulevard een macho bezigheid om de bolide te tonen aan de vrouwen of het andere geslacht je weet het niet meer zeker vandaag de dag met wie je te maken krijgt bij een ontmoeting. Soms kan je inderdaad maar het gaspendaal in trappen en wegwezen.

  Ok dat er snel oplossingen moeten komen is wel duidelijk . Heel europa zal er bovenop moeten zitten en ook radicaal . Anders zijn er meer voertuigen dan mensen het sterfte getal neemt flink toe.
  Het spreken van een gezonde vakantie genieten wordt beduidend minder van kwaliteit.
  Een villa / apartement boven in de bergen in Spanje is niet meer leuk wonen als de damp je om de oren slaat.
  Ik stop, want ik vindt het onderwerp nu vervelend worden. Salut.

 2. Onze “welvaart” begint zijn tol te eisen in de vorm van mensenlevens. Wordt het zachtjes aan geen tijd om hier eens héél rap iets aan te gaan doen?

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken