menu: rubrieken, zoeken & meer

Corona-kerstdagen en jaarwisseling in Spanje met de 6M-regel

Corona-kerstdagen en jaarwisseling in Spanje met de 6M-regel
Beeld: Freepik

Corona-kerstdagen en jaarwisseling in Spanje met de 6M-regel

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De minister van Volksgezondheid heeft op dinsdag de aanbevelingen van de Spaanse regering bekend gemaakt voor wat betreft de kerstviering, de jaarwisseling en Driekoningen. Logischerwijze zullen het dit jaar geen normale kerstdagen worden en dus vraagt de regering om een veilige kerst met inachtname van de 6M regel.

In een kerstmis-draaiboek genaamd ‘Propuestas de medidas de salud pública frente a la Covid-19 para la celebración de las fiestas navideñas’ van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid staan aanbevelingen om een gezonde en corona-veilige kerst te vieren. Uiteindelijk zullen de regionale overheden in de autonome regio’s hun eigen invullingen daaraan geven maar in grote lijnen komt het op het volgende neer.

Kerstdiner en bijeenkomsten

De regering raadt aan met niet meer dan 6 personen samen te komen bij de kerstmaaltijden op kerstavond 24 december, op de kerstdag 25 december en in sommige autonome regio’s op 26 december. 

Het Ministerie raadt aan dat het hier gaat om personen die reeds in dezelfde woning wonen en zo min mogelijk personen van buiten die cirkel want de meeste besmettingen vinden nog steeds plaats in de privé sfeer, het moment dat iedereen te relaxed is. 

Verder raadt het Ministerie aan eventuele bijeenkomsten met familie en of vrienden het liefst buitenshuis zoals op een balkon, terras of in de tuin te houden of als het binnenshuis moet zijn goed te ventileren. 

Logischerwijze moeten personen die symptomen hebben of reeds positief op covid zijn getest zich niet mengen met andere personen.

Het niet essentieel reizen binnen Spanje in dezelfde autonome regio of interregionaal of vanuit het buitenland naar Spanje tijdens de kerstdagen wordt afgeraden.

Avondklok

De avondklok blijft overal gehandhaafd waarbij die tijden per autonome regio anders zijn maar over algemeen tussen 23 (of 22 of 00) uur en 6 (of 7) uur liggen. De enige twee uitzonderingen daarop moeten de Noche Buena op 24 december zijn (de belangrijkste kerstmaaltijd in Spanje) en met de jaarwisseling. Op die twee avonden moet de avondklok verlengd worden tot 1 uur ‘s nachts waarna iedereen binnenshuis moet zijn.

Driekoningen

De regering raadt aan dat de parades met Driekoningen (Cabalgatas) niet doorgaan in januari en deze te vervangen voor andere corona-veilige evenementen. In het geval van kerststallen, kerstconcerten en kerstmarkten raadt men aan dat er een capaciteit is van 50%. Daarbij is het hanteren van de social distance uiteraard nog steeds essentieel, net zoals het verplicht dragen van de mondkapjes. 

6m-regel

De minister van Volksgezondheid maakte ook de zogenaamde 6M-regel bekend die iedereen aan kan houden om een veilige en corona-vrije kerst te hebben dit jaar.

  • Mascarilla (mondkapje) – altijd verplicht
  • Manos (handen) – vaak de handen met zeep wassen en desinfecteren
  • Metros (meters) – altijd de anderhalve meter social distance handhaven
  • Máxima ventilación (maximale ventilatie) – houd de ramen en deuren open tijdens bijeenkomsten
  • Minimizar contactos (contact minimaliseren) – probeer zo min mogelijk contact met anderen te hebben
  • Me quedo en casa (ik blijf thuis) – blijf thuis als je symptomen hebt of als een contact positief is getest
Beeld: 20minutos.es