350-jarige monumentale boom nabij vliegveld Reus-Costa Dorada is stervende

350-jarige monumentale boom nabij vliegveld Reus-Costa Dorada is stervende
Beeld: Magenri - CC0 / Wikimedia

350-jarige monumentale boom nabij vliegveld Reus-Costa Dorada is stervende

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

TARRAGONA – Als je als bezoeker of inwoner van de Costa Dorada wel eens gebruik hebt gemaakt van het vliegveld Reus-Costa Dorada, dan ben je langs de Pi de Bofarull boom gereden die aan de linkerkant van de weg staat, vlak voordat je linksaf slaat naar het vliegveld (of aan de rechterkant als je het vliegveld verlaat). Het betreft hier een monumentale boom van 350 jaar oud die helaas stervende is.

Waarschijnlijk ben je er wel eens langsreden en heb je gezien dat er een bord bij stond en ben je nooit gestopt maar de boom op bovenstaande foto is erg bijzonder. Het is een 350 jaar oude Pinus Pinea boom van 20,5 meter hoog met een stam van 4,28 meter en een omtrek van 21,4 meter die op de lijst van monumentale bomen in Catalonië staat. 

Maar na meer dan drie eeuwen leven is de boom ziek en dit jaar gaat de gezondheid van de boom, ondanks de goede en speciale verzorging, snel achteruit. De boom is een icoon van de stad Reus waarbij deze al gedurende tenminste 200 jaar in verhalen wordt vermeld. Maar de Pi de Bofarull is ziek en verliest steeds meer bladeren. De reden daarvoor is zijn leeftijd van meer dan 350 jaar, aldus de burgemeester van de stad Reus.

In 2008 merkte men al dat er iets aan de hand was maar gedurende al deze jaren is het de specialisten gelukt de boom gezond en in leven te houden. Maar het einde is nu echt in zicht. Het goede nieuws is dat vlak naast de 350 jaar oude boom een kleinere denneboom groei en gezien wordt als kind van de vader/moeder-boom en uit voorzorg is verwijderd en op afstand behandeld wordt. De bedoeling is dat als de Pi de Bofarull is overleden de kleine Pinus Pinea op dezelfde plaats te planten als eerbetoon.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.