Algo de españa – deel 22: de feestdagen in Spanje op rij

Supergoedspaansleren.nl
Beeld: Supergoedspaansleren.nl

Algo de españa – deel 22: de feestdagen in Spanje op rij

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Elke woensdag kun je ‘iets’ verwachten van onze taalbegeleidster Cintha van Marrewijk. Zij heeft de afgelopen twaalf maanden 300 gratis lessen Spaans geschonken aan alle lezers van SpanjeVandaag maar nu is het tijd om iets over het leven in Spanje en aanverwante onderwerpen uit te leggen. Een Spaanse gewoonte, een gebruik. Iets actueels, een verhaal of een miércoles de las palabrotas. Elke week een Spaanse verrassing van Cintha – Dien vooral je vraag of verzoek in via info@supergoedspaansleren.nl

Het mooie in Spanje vind ik de familiebanden, en de daarbij behorende tradities. ¿Qué tal la familia? is denk ik de meestgestelde vraag (Hoe gaat het met de familie?). Want het is belangrijk dat het goed gaat met iedereen in je omgeving. En dan de geweldige familietradities en vele feestdagen. Por ejemplo con Navidades (Bijvoorbeeld met Kerst). Nu is zeker niet elke Spanjaard het met mij eens dat ze geweldig zijn, want als ik op de behandeltafel lig bij Maria, mijn fysiotherapeute dan zucht ze, pfff ik zou willen dat mijn schoonmoeder zou zeggen dat we dit jaar niet hoefden te komen.

Día de la Constitución

In december beginnen de Spanjaarden al met feest vieren op 6 december, want dan komt Sinterklaas natuurlijk weer naar huis. Haha. Als ik onze traditie vertel van Sinterklaas dan liggen Spanjaarden meestal in een deuk. Hoe is het mogelijk, met de boot vanuit Madrid naar Nederland. Dat is grappig, aangezien er geen zee in de buurt te bekennen is. Nee 6 december wordt niet de terugkeer van Sinterklaas gevierd, maar is het Día de la Constitución. De dag van de grondwet. Es un festivo nacional (uitspraak: oen festibo nacional met slissende C), dus een nationale feestdag. En wat er ook gevierd wordt dat maakt niet uit, een feestdag is weer een heerlijke dag vrij en dat is het belangrijkste voor de Spanjaarden. 

Inmaculada Concepción

En 8 december is er weer een nationale feestdag in Spanje. Dat betekent 6 en 8 december vrij, dus un PUENTE – uitspraak oen pwente – letterlijk een brug, maar het is het bruggetje van een lang weekend. 8 december staat in het teken van de Inmaculada Concepción (uitspraak: inmakulada koncepcion met een slissende C en de klemtoon op de laatste O) ofwel de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Heel belangrijk natuurlijk om dat te vieren. 

Navidades

Weer 2 weken later is het Kerst. In Spanje is de 24e december ´s avonds het belangrijkst. De familie komt normaal gesproken samen voor een 5-gangen diner. En als je gaat kijken naar vele feestdagen in Spanje dan is de avond ervoor altijd het belangrijkst. Superslim natuurlijk, want de dag daarna kun je uitslapen.

El Gordo de Navidad

De traditie die hoort bij Kerstmis is natuurlijk la Loteria de Navidad ofwel El Gordo de Navidad (de dikke van Kerst). De Kerstloterij waar heel Spanje naar uitkijkt op 22 december. Sinds 1811 bestaat deze traditie is. De hoofdprijs was destijds 8.000 pesetas (48 euro), een stuk minder dan de huidige 400.000 euro. Het unieke van deze loterij zijn de kindertjes, die in keurige uniform van el Colegio de San Ildefonso uit Madrid de getallen zingen. Sinds oktober zijn ze al aan het oefenen.

Los niños de la lotería

Ik las in een interview dat de kinderen van El Gordo de Navidad op DE dag ´s morgens om 6:00 uur al in de bus zitten, super zenuwachtig. ´s Nachts niet geslapen en superbang zijn om het balletje te laten vallen. Sommige kinderen zijn ervan overtuigd dat ze de hoofdprijs gaan zingen. Als je dat ziet op televisie, urenlang zingen de kinderen, en als je dan de emoties ziet van zo´n kind als de hoofdprijs op zijn of haar balletje valt. Tevens vinden ze het moeilijk om het balletje goed aan de camera te laten zien. En ze hopen allemaal dat ze niet het balletje krijgen met de 2e prijs 1.250.000 euros, want die is moeilijk om te zingen. Probeer maar eens dit te zingen: un millón doscientos cincuenta mil euros.

Vele Spaanse tradities

Spanje staat boordevol met tradities. Ik heb eerder ook geschreven over een typische Paastraditie, mocht je het leuk vinden: https://supergoedspaansleren.nl/el-encuentro-pasen-los-guadalperales als je dan toch op mijn website ben schrijf je gelijk in voor de Gratis Spaanse lessen via www.supergoedspaansleren.nl/gratis want dan krijg je over een paar nachtjes slapen: DE AANBIEDING VAN HET JAAR – namelijk EL VIERNES NEGRO (Black Friday).

Makkelijk en snel Spaans leren met SuperGoedSpaansLeren.nl: Baal jij ook dat je niet alles makkelijk kunt regelen in het Spaans. 25 jaar geleden leerde Cintha Spaans in 4 maanden. Dat is voor jou ook mogelijk, een NIEUWE leuke lesmethode, waardoor jij in simpele stappen gegarandeerd Spaans praat in een korte tijd. MEER INFORMATIE.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.