menu: rubrieken, zoeken & meer

Het profiel van de circa 4 miljoen niet-gevaccineerden in Spanje

Het profiel van de circa 4 miljoen niet-gevaccineerden in Spanje
Beeld: 123rf

Het profiel van de circa 4 miljoen niet-gevaccineerden in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Via de informatie van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje (CIS) kan een profiel gemaakt worden van de bijna 4 miljoen inwoners van Spanje die (nog) niet gevaccineerd zijn. Op het moment van schrijven zijn meer dan 37,5 miljoen inwoners van Spanje volledig gevaccineerd en dat aantal wordt met elke dag meer. Verder zijn er 3,6 miljoen mensen die al een derde boosterprik hebben gehad. Maar wat is het profiel van de niet-gevaccineerden in Spanje?

In totaal is bijna 90% (89,1%) van de inwoners van Spanje vanaf 12 jaar volledig gevaccineerd en dat is een van de hoogste percentages binnen Europa. Het gaat om 37,5 miljoen mensen die twee prikken gehad waarvan er inmiddels 3,6 miljoen ook al een derde boosterprik hebben ontvangen. Maar ongeveer 10% of concreet 3.922.172 personen zijn nog niet gevaccineerd maar om wie gaat het dan? 

In de laatste barometer van het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) in de maand november is informatie te vinden over de wel- en niet-gevaccineerden. Bij die enquête gaf slechts 4,8% aan niet gevaccineerd te zijn waarvan 57,8% aangaf ook geen corona-prik te willen hebben. 

Concreet is het profiel van de Spaanse niet-gevaccineerde een man tussen de 25 en 44 jaar oud die rechtsdenkend is uit de lagere klasse van de bevolking. Het merendeel van hen stemt op de extreemrechtse partij VOX wiens partijleider geen openbaarheid wil (en ook niet hoeft) te geven of hij wel of niet gevaccineerd is.

Van alle ondervraagde deelnemers aan de barometer van 17 november 2021 zegt 94,9% dat ze gevaccineerd is, 0,4% heeft besloten geen antwoord te geven en slechts 4,8% zegt niet gevaccineerd te zijn. 26% van deze laatste groep zegt bereid te zijn zich te laten vaccineren maar 57,8% zegt absoluut geen corona-prik te willen.

Waarom niet?

28,3% van de niet-gevaccineerden geeft als reden dat de corona-vaccins niet te vertrouwen zijn, 17,1% is bang voor gezondheidsrisico’s en/of bijwerkingen, 10,1% gelooft dat de corona-vaccins niet effectief zijn en 9% zegt dat er niet genoeg garanties zijn.

4,6% zegt allergieën of andere ziekten en behandelingen te hebben, 4,2% zegt een vaccinatie niet nodig te vinden, 2,8% zegt zonder vaccin Covid-19 te doorstaan, 2,3% zegt dat er een gebrek aan informatie is, 1,9% wacht liever om te kijken of de vaccins daadwerkelijk werken, slechts 1,9% ontkent het bestaan ​​van Covid-19, 1% zegt zich nooit te laten vaccineren, 0,9% zegt weinig kans te hebben op besmetting, 0,9% is tegen alle soorten vaccins in het algemeen en 11,2% geeft ‘andere redenen’ op.

Wie dan?

5,5% van de personen die zich niet wil laten vaccineren tegen Covid-19 is man en 4,1% is vrouw met de meeste niet-gevaccineerden in de leeftijdsgroep 25-34 jaar (8,2%) en 35-44 jaar (6,5%). Het percentage niet-gevaccineerden bij de kwetsbaarste groep vanaf 65 jaar is 3,4%.

Politieke kleur?

De extreemrechtse partij VOX heeft de meeste niet-gevaccineerden met 10,5% gevolgd door de kiezers van Unidas-Podemos met 4,3%, de Partido Popular (PP) met 4% en de Partido Socialista Obrero Español (PSOE) heeft 2,1% van de keizers die zich niet wil laten vaccineren. Bij de regionale politieke partijen zijn de percentages van niet-gevaccineerden veel hoger zoals 23,3% bij de extreemlinkse separatistische Catalaanse CUP-partij, 10,2% bij de Baskische PNV-partij en 7,5% bij de Catalaanse ERC-partij.

72,3% van de VOX-stemmers die niet gevaccineerd is zegt dat ook nooit te zullen doen terwijl dat percentage 55% is bij de PP, 43,9% bij Unidos-Podemos en 37,9% bij de PSOE. 31,2% van de VOX-kiezers heeft geen vertrouwen in het corona-vaccin terwijl dat 28% is bij de PP, 16,7% bij Unidas-Podemos en 13,4% bij de PSOE.