menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje publiceert elke dag incidentie-gegevens over wel- en niet-gevaccineerden

Spanje publiceert elke dag incidentie-gegevens over wel- en niet-gevaccineerden
Beeld: 123rf

Spanje publiceert elke dag incidentie-gegevens over wel- en niet-gevaccineerden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid gaat vanaf nu elke doordeweekse dag bij de publicatie van de corona-cijfers ook een vergelijking publiceren over het aantal gevallen bij volledig gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Het gaat daarbij om vergelijkende cijfers over besmettingen, ziekenhuis en ic-afdeling opnames en sterfgevallen. Op deze manier wil het Ministerie aan personen die zich nog niet hebben gevaccineerd laten zien dat de corona-vaccins effectief zijn.

Terwijl het Ministerie van Volksgezondheid op dinsdag heeft laten weten dat de criteria voor het Spaanse corona-stoplicht zijn aangepast en dat er voorlopig geen landelijk georiënteerde coronapas-strategie gaat komen, werd ook bekend dat het Ministerie elke werkdag vergelijkende cijfers bekend maakt over wel- en niet-gevaccineerden in Spanje.

Tussen 20 september en 14 november 2021 is de corona-incidentie bij volledig gevaccineerde personen volgens de gepubliceerde gegevens veel lager dan bij niet-gevaccineerde personen. Het grootste verschil wordt waargenomen bij mensen van 60 tot 80 jaar, met een infectierisico bij gevaccineerde personen bijna 8 keer lager, ziekenhuisopname 18 keer lager en sterfte 25 keer lager in vergelijking met niet-gevaccineerde personen. 

In de leeftijdsgroep van 30-50 jaar is de incidentie 2 keer lager voor elk type infectie en 10 keer lager voor ziekenhuisopname. Hoewel de verschillen kleiner zijn, is de incidentie bij personen die gedeeltelijk zijn gevaccineerd ook lager dan bij mensen die niet zijn gevaccineerd.

Als gekeken wordt naar het aantal ziekenhuis en intensive care opnames en sterfgevallen dan zijn de incidenties bij niet-gevaccineerden veel hoger, met name naarmate de leeftijd hoger is. In de leeftijdsgroep 60-79 jaar is de incidentie 0,1 bij volledig gevaccineerden maar is dat 2,5 bij niet-gevaccineerden. Bij de groep 80 -plussers is dat verschil veel groter met een incidentie van 1,3 bij volledig gevaccineerden en 11,6 bij niet-gevaccineerden.

Wat betreft ziekenhuisopname is de incidentie in de groep 30-59 jaar 0,4 maar bij de niet-gevaccineerden 3,9. In de groep 60-79 jaar is de incidentie vele malen hoger bij de niet-gevaccineerden met 35,7 terwijl dat bij de volledig gevaccineerden 2,0 is. Bij de groep 80-plussers is de incidentie bij volledig gevaccineerden 6,3 maar bij niet-gevaccineerden 38,8.

Met deze cijfers wil het Ministerie aangeven dat de corona-vaccins weliswaar niet 100% effectief zijn (iets wat van tevoren ook bekend was) en dat een volledig gevaccineerd iemand nog steeds besmet kan worden maar dat de vaccins wel veel beter werken om ziekenhuisopname, intensive care opname en sterfte te voorkomen.