menu: rubrieken, zoeken & meer

Vaccinatiecampagne derde ‘boosterprik’ bij de groep 60-69 jaar begonnen in Spanje

Vaccinatiecampagne derde ‘boosterprik’ bij de groep 60-69 jaar begonnen in Spanje
Beeld: 123rf

Vaccinatiecampagne derde ‘boosterprik’ bij de groep 60-69 jaar begonnen in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Alle zestigplussers die gevaccineerd zijn in Spanje krijgen een uitnodiging om een afspraak te maken voor de derde corona ‘boosterprik’. Feit is dat Spanje al maanden bezig is met het zetten van een derde prik bij 70-plussers en kwetsbare personen maar daar komen nu de volledig gevaccineerden tussen 60 en 69 (incl.) bij. In Sommige regio’s in Spanje is men al begonnen met het zetten van de derde corona-prik bij deze leeftijdsgroep of is de mogelijkheid tot het maken van een afspraak gestart.

Met het oog op kerstmis wil het Ministerie van Volksgezondheid zo snel mogelijk de groep 60 tot en met 69-jarigen voorzien van een derde corona-prik die ook wel ‘boosterprik’ of in het Spaans een ‘dosis de recuerdo’ genoemd wordt. Deze groep gevaccineerden voegt zich bij de 70-plussers; bewoners van bejaardencentra; mensen met een zeer hoog risico en kwetsbare personen met een ernstige afweerstoornis en bij personen die net een transplantatie gehad hebben of kanker-, nier- en dialysepatiënten etc. die al sinds 25 oktober geprikt worden en sinds 15 november ook de 1,9 miljoen personen die gevaccineerd zijn met het Janssen-vaccin (een prik).

Ook het zorgpersoneel kan vanaf nu een derde ‘boosterprik’ krijgen. In alle gevallen wordt een prik van het Pfizer- of Moderna-vaccin gezet, ongeacht wat de eerste twee prikken waren. Veel mensen in de groep 60-69 jaar hebben AstraZeneca ontvangen. 

Op het moment van schrijven hebben in Spanje 3.798.033 70-plussers een derde ‘boosterprik’ ontvangen in Spanje, dat is 55,6% van het totaal van 6,8 miljoen gevaccineerde 70-plussers. Er zijn ook inmiddels 311.358 personen die het Janssen-vaccin hebben ontvangen die gevaccineerd zijn met een tweede dosis, dat is 15,8% van het totaal van 1,9 miljoen personen met het Janssen-vaccin in Spanje. In heel Spanje zijn op het moment van schrijven 37.567.042 personen die volledig gevaccineerd zijn, dat is 89,2% van alle inwoners van 12 jaar en ouder.