Search
menu
Search

Ook Spanje staat stil bij 25-N of de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen

Ook Spanje staat stil bij 25-N of de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen
Beeld: Freepìk

Ook Spanje staat stil bij 25-N of de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Verenigde Naties (VN) heeft 25 november (25-N) uitgeroepen tot ‘Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen’. Dat deed de VN ter herdenking van de brute moord op drie politieke activistes in de Dominicaanse Republiek in 1960. Maar deze dag is eigenlijk om alle vrouwen die onder andere door huiselijk geweld, partnergeweld of gendergeweld om het leven zijn gebracht te herdenken.

In het Spaans heeft deze dag de naam ‘Día Internacional de la Eliminación de la Violencia contra la Mujer’ gekregen en ook in Spanje staat men stil bij het geweld tegen vrouwen, alleen maar omdat het vrouwen zijn.

Tot nu toe zijn dit jaar (2022) alweer 38 vrouwen door een partner of ex-partner om het leven gebracht in Spanje. 2021 werd afgesloten met 48 vermoorde vrouwen, in 2020 waren dat nog 46 slachtoffers wat er minder waren dan de 55 gedode vrouwen in 2019. Sinds 2003 zijn in Spanje 1162 vrouwen om het leven gebracht.

Er wordt door de politiek veel gedaan om het zinloze geweld tegen vrouwen in Spanje tegen te gaan en te bestrijden, maar toch slaagt men daar niet of slechts gedeeltelijk in. Het aantal om het leven gebrachte vrouwen is jaar na jaar wel steeds lager maar elke vermoorde vrouw is er een teveel.

Daarom staat men in Spanje elk jaar op 25 november ook stil op de ‘Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen in de hoop dat het zinloze geweld eens stopt. Op veel plaatsen in Spanje wordt door gemeenten, verenigingen en organisaties van alles georganiseerd om op deze dag alle gedode vrouwen te herdenken en aandacht te geven aan dit grote maatschappelijk probleem.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?