Consumentenvereniging waarschuwt voor valse kortingen op Black Friday in Spanje

Consumentenvereniging waarschuwt voor valse kortingen op Black Friday in Spanje
Beeld: Canva

Consumentenvereniging waarschuwt voor valse kortingen op Black Friday in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) waarschuwt voor de hostingfraude of misleiding tijdens de Black Friday. Uit een eigen onderzoek blijkt dat de kortingen bij lange na niet zo hoog zijn als wordt gepubliceerd op de websites. In veel gevallen zijn de prijzen zelfs hoger dan vóór de Black Friday campagne. Let dus goed op wanneer je iets koopt en controleer altijd de prijzen voor én na kortingen.

Black Friday zou volgens de OCU ook wel ‘Fake Friday’ mogen heten want vaak worden de gepubliceerde kortingen niet toegepast of zijn deze veel lager dan vermeld. In veel gevallen wordt de prijsverlaging of korting namelijk niet berekend op basis van de goedkoopste prijs. De Spaanse wet bepaalt dat bij aanbiedingen, prijsverlagingen en promoties de goedkoopste van de laatste 30 dagen als referentieprijs gebruikt moet worden. Uit het OCU-onderzoek blijkt echter dat dit in de praktijk niet gerespecteerd wordt.

Dit heeft de OCU gedaan om de prijzen te onderzoeken: vrijdag 18 november, een week voor Black Friday op vrijdag 25 november, verzamelden ze meer dan 16.000 productprijzen op verschillende websites, vooral van producten waarvan de onderzoekers de evolutie de voorbije 30 dagen hebben kunnen volgen. In zo’n 6000 gevallen konden ze ook een prijs verzamelen die op het web als ‘referentie’ werd weergegeven (doorgestreepte prijzen en soms het besparingspercentage of -bedrag), wat betekent dat de korting wordt toegepast.

In meer dan 99% van de gevallen is de aangegeven ‘vorige’ prijs niet de laagste van de afgelopen 30 dagen: in bijna alle gevallen zijn deze prijzen te hoog in vergelijking met de werkelijkheid, wat uiteraard van invloed is op de besparingen die deze websites adverteren. Vanuit OCU klaagt men dan ook dat meer dan 99% van de verkopen niet echt zijn, ‘Fake Friday’ dus.

De gemiddelde besparing bij onderstaande winkels (zie tabel) zou 25% zijn, maar de realiteit is dat de prijs die op 18 november is verzameld, vergeleken met het minimum van de afgelopen 30 dagen laat zien dat de prijzen van de producten een dag vóór Black Friday gemiddeld 3% duurder zijn.

We kijken naar enkele bekende webwinkels uit de onderstaande tabel die door de OCU is samengesteld. Bij de grootste webwinkel Amazon is gekeken naar 601 artikelen waarvan slechts 19 correct zijn wat betreft de prijzen en kortingen, maar dat over het algemeen een korting van 22% wordt gepubliceerd terwijl de prijzen in het echt 6% hoger zijn.

Bij de MediaMarkt is gekeken naar 214 artikelen waarvan 2 de juiste prijzen hadden terwijl de gepubliceerde korting 19% was maar de echte prijzen 7% hoger zijn. Bij de website van El Corte Inglés werd gekeken naar 222 artikelen met een gemiddelde korting van 21% terwijl dat in het echt 7% duurder is. Iets soortgelijks gebeurd bij de website van de Carrefour waar naar 149 artikelen werd gekeken met een gemiddelde gepubliceerde korting van 23% terwijl dat eigenlijk 3% duurder is.

tabel fake friday
Beeld: OCU / web (screenshot)
Ga naar de inhoud