skip to Main Content

Feliz Navidad !! Het Spaanse kerstfeest

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) FELIZ NAVIDAD van José Feliciano is misschien wel het bekendste Spaanstalige kerstlied ter wereld en wordt vrolijk meegezongen door Spanjaarden maar ook door Nederlanders en Belgen. Dat Spanje ook kertsmis viert moge duidelijk zijn, ze zijn uiteindelijk een katholiek land. Toch zijn er enkele verschillen. Zo is de 24 december, kerstavond, het belangrijkste moment van kerst en viert men alleen feest op de, voor ons Nederlanders en Belgen, eerste kerstdag 25 december. Alleen de autonome deelstaat Catalunya viert tweede kerstdag, of eigenlijk niet aangezien ze gemakshalve de 26 december, wat de heilige dag van San Esteban is, ook vieren en zo lijkt het alsof er twee kerstdagen zijn.

Voor de Spanjaarden is eigenlijk het kerstdiner op 24 december het belangrijkste aangezien de hele familie bij elkaar komt om, volgens de traditie, rond middernacht, een feestmaal te nuttigen die meestal bestaat uit kalkoen, vis en andere gerechten die streekgebonden zijn. Soms gaat men nog voor het diner naar een avondmis in de kerk maar tegenwoordig ook niet altijd meer. 25 december wordt vaak besteed aan het bezoeken van familie en de dag samen door te brengen.

Over het algemeen geven Spanjaarden elkaar geen kado´s met kerstmis en zeker de kinderen wachten met smart op 6 januari, Driekoningen, het Spaanse sinterklaasfeest. Tegenwoordig wordt er nog wel eens wat gegeven onder volwassenen, mede dankzij de publiciteitscampagnes van grote warenhuizen en bekende merken en …. het is ook gezellig (al kent men dit woord niet echt in Spanje).

Wat is kerstmis eigenlijk?

Met Kerstmis wordt door christenen de geboorte van Jezus-Christus gevierd. Het kerstfeest wordt in de westers-christelijke wereld gevierd op 25 december en in veel streken zijn er tevens speciale vieringen op de avond ervoor (kerstavond, middernachtsmis) en/of op de dag erna, 26 december. Hoewel Pasen theologisch gezien veel belangrijker is, wordt het Kerstfeest in Europa veel uitbundiger gevierd.

Kerstgebruiken en symbolen

Op kerstavond en eerste kerstdag vindt er in veel kerken een kerstnachtdienst plaats. Het is vaak een van de drukste kerkdiensten van het jaar in vele kerken.

Het ontsteken van kaarsen en ander licht heeft met oude pre-christelijke midwintertradities te maken.

De plant Euphorbia pulcherrima staat bekend als kerstster vanwege de rode bloemen die lijken op een ster.

Een directe verbeelding van het kerstverhaal vormen de kerststallen, in het Spaans Belen of Pesebre, die met name in katholieke landen worden vervaardigd. Deze zijn van uiteenlopende materialen en grootte. Ook kerststallen met levende personen en dieren komen voor.

De kerstboom (een spar, en geen dennenboom) gaat terug op een vruchtbaarheidsymbool. De kerstboom herinnert de christen aan de boom in het paradijs; de kerstboomballen aan de vruchten waarvan Adam en Eva aten. De piek in de boom staat voor de ster die de Wijzen de weg wees naar de geboorte­plaats van Jezus; soms wordt de piek daarom door een ster vervangen.

Naast de kerstboom zijn er tal van kerstversieringen, die buiten en binnenhuis opgehangen kunnen worden zoals een kerststuk of een guirlande op een schouw bij de open haard, langs de voordeur of trap.

De Kerstman is een afstammeling van de bisschop van Myra, oftewel San Nicolas dus onze Nederlandse Sinterklaas. In Amerika werd Sinterklaas Santa Claus en dankzij een reclamecampagne eind negentiende eeuw Coca Cola, werd Santa Claus, in de nu bekende vorm, wereldberoemd. Voor ons Nederlanders heeft Santa Claus bijna dezelfde kenmerken als Sinterklaas zoals cadeautjes geven, een lange baard en een rood pak. De kerstman heeft nog (vliegende) arrenslee getrokken door rendieren en wordt geholpen door elfjes op de Noordpool terwijl Sinterklaas een witte schimmel heeft met als hulpjes zwarte Pieten.

Wij wensen iedereen een FELIZ NAVIDAD en voor diegene die het lied van Jose Feliciano hebben, volgt hieronder de tekst zodat iedereen kan meezingen.

Feliz Navidad
Feliz Navidad
Feliz Navidad
Feliz Navidad
Prospero Ano y Felicidad.

Feliz Navidad
Feliz Navidad
Feliz Navidad
Prospero Ano y Felicidad.

I wanna wish you a Merry Christmas
With lots of presents to make you happy
I wanna wish you a Merry Christmas
From the bottom of my heart.

[herhalen]

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend