skip to Main Content
PSOE leider Sanchez wil niets weten van nog eens vier jaar premier Rajoy
Foto: El Mundo

PSOE leider Sanchez wil niets weten van nog eens vier jaar premier Rajoy

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Foto: El Mundo

Foto: El Mundo

MADRID – Het eerste gesprek tussen de leider van de PP en de leider van PSOE Sanchez is op niets uitgelopen. De socialistische partijleider wil absoluut niets weten van een regering waarbij Rajoy nog eens vier jaar aan de macht is. Weliswaar zouden Rajoy en de PP een minderheidsregering vormen met Sanchez als grootste oppositie, maar Sanchez zegt nu net dat de Spanjaarden een verandering willen en daar ook duidelijk voor gekozen hebben bij de verkiezingen van afgelopen zondag.

Weliswaar heeft de PP met Mariano Rajoy aan het hoofd de meeste stemmen weten binnen te halen bij de afgelopen verkiezingen maar feit is dat de ruim 7 miljoen stemmen voor de PP niet opwegen tegen de ruim 16 miljoen stemmen die niet voor de PP hebben gekozen maar voor andere partijen zoals PSOE, Podemos en Ciudadanos. Dat houdt dus in dat de Spanjaarden in een totaalbeeld wel degelijk een verandering willen.

Dat is dus precies wat Pedro Sanchez van de grootste oppositiepartij ook wil, verandering en een regering zonder Rajoy aan het hoofd. Tegelijkertijd houdt Sanchez ook niet van het idee dat er nogmaals verkiezingen gehouden moeten worden indien een overeenkomst niet slaagt.

Daarom is de PSOE op zoek naar andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een coalitie met Podemos, al zijn er veel meningsverschillen, en wellicht ook wel met Ciudadanos en diverse andere kleinere partijen. Op deze manier kan deze mogelijke coalitie meer zetels in het parlement hebben waardoor zij een regering kunnen vormen.

Tegelijkertijd is de vierde grootste partij, Ciudadanos van Albert Rivera, ook bezig met gesprekken om eventueel tot een grote coalitie van PP, PSOE en Ciudadanos te komen. Hierbij heeft hij het totaal niet over Podemos, een partij die als derde grote werd gekozen bij de verkiezingen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken