Mondkapjesplicht is terug in Spanje maar wanneer moet je een ‘mascarilla’ dragen

Mondkapjesplicht is terug in Spanje maar wanneer moet je een ‘mascarilla’ dragen
Beeld: Canva

Mondkapjesplicht is terug in Spanje maar wanneer moet je een ‘mascarilla’ dragen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Vanaf deze vrijdag 24 december zijn de mondkapjes weer verplicht op praktisch alle momenten en plaatsen in Spanje, zoals gepubliceerd in de officiële Staatscourant BOE. Terwijl het Ministerie van Volksgezondheid deze maatregel omschrijft als belangrijk omdat de anderhalve meter op veel plaatsen niet te handhaven is en dat veel mensen zich daar ook niet aan houden, zeggen sommige experts dat het een onzinnige maatregel is omdat de anderhalve meter afstand genoeg is. Maar wanneer en waar moet de ‘mascarilla’ weer gedragen worden in Spanje?

Vanaf vrijdag 24 december is er weer een mondkapjesplicht in de buitenlucht, ook als de 1,5 meter afstand mogelijk is. Tot nu toe gold er praktisch op alle plaatsen al een plicht om een mondkapje te dragen maar dat is dus nu uitgebreid om de verspreiding van o.a. de Omicron-variant tegen te gaan. Alleen als je aan individueel sporten doet of wandelt in de natuur/bergen of op het strand ligt en de anderhalve meter afstand mogelijk is hoef je geen mondkapje te dragen.

Een mondkapje moet gedragen worden door alle personen vanaf 6 jaar. Voor personen met een medische indicatie of ademhalingsproblemen, handicap of gedragsproblemen gelden uitzonderingen. Geen mondkapje dragen kan beboet worden met 100 euro.

Wanneer moet een mondkapje gedragen worden:

  • In elke afgesloten ruimte voor openbaar gebruik of die voor het publiek toegankelijk is.
  • In elke buitenruimte voor openbaar gebruik of die voor het publiek toegankelijk is (NIEUW ongeacht of de 1,5 meter gehandhaafd kan worden).
  • In lucht-, zee-, bus- of spoorvervoer, inclusief platforms en stations, of kabelbaan (skigebieden) evenals in aanvullend openbaar en particulier passagiersvervoer in voertuigen met maximaal negen zitplaatsen, inclusief de bestuurder, als de inzittenden van de voertuigen niet op hetzelfde adres wonen (samenwonenden). 
  • Mondkapje is ook verplicht op terrassen op het moment dat men niets nuttigt.

Wanneer hoef je geen mondkapje te dragen:

  • Voor personen met een medische indicatie of ademhalingsproblemen, handicap of gedragsproblemen gelden uitzonderingen.
  • Wanneer het vanwege de activiteit of handeling niet mogelijk is om een mondkapje te dragen (zoals o.a. drinken, eten, zwemmen).
  • In de buitenruimte tijdens het individueel sporten en andere sportieve activiteiten die plaatsvinden in de natuur maar altijd wanneer de 1,5 meter afstand mogelijk is, zoniet moet wel een mondkapje gedragen worden.
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.