skip to Main Content

“Illegale huizen aansluiten op licht en water” aldus rechter in Almería

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALMERÍA – (Else Beekman) Met zijn uitspraak dat illegale huizen wél op elektriciteit en water aangesloten kunnen worden, schept een rechter in Almería een belangrijk precedent. Rechter Jesús Rivera van de rechtbank in Almería ging met zijn uitspraak in tegen een eerder verbod van de Andalusische overheid om illegale huizen aan te sluiten op nutsvoorzieningen om zo te voorkomen dat mensen daadwerkelijk in de huizen zouden gaan wonen.

Tienduizenden huizen in Andalusië kunnen nu hun aanvraag tot het ontvangen van water en elektriciteit indienen. De zaak was aangekaard door de gemeente Albox, die een juridische herziening wilde van een uitspraak van het regionale ministerie van Wonen, waarmee het een cortijo aansluiting werd ontzegd.

De uitspraak betreft huizen die meer dan zes jaar geleden werden gebouwd, al dan niet op bebouwbare grond of voldoend aan de huidige bestemmingsplannen. Door het verstrijken van de tijd zijn deze huizen in een juridische tweespalt terechtgekomen en vindt de rechter dat ze desondanks bewoonbaar moeten zijn.

Volgens de rechter kan er wat aansluiting op elektriciteit en water betreft geen juridisch onderscheid gemaakt worden tussen een eeuwenoude gerenoveerde ‘cortijo’ of een nieuw huis dat onlangs werd gebouwd. In dit opzicht bekritiseert hij de Junta de Andalucía, die met zijn regelgeving honderden huizen op één hoop gooit.

Baanbrekend

Jesús Rivera is een van de oudste en langstdienende rechters in de provincie en staat bekend om zijn baanbrekende uitspraken waarmee hij burgers steunt tegen de overheid.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend