skip to Main Content

Spaarbanken moeten 20 miljard aantrekken of nationalisatie volgt

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) De Spaanse regering gaat de kapitaaleisen voor spaarbanken verhogen. Zwakkere spaarbanken moeten meer kapitaal aantrekken of zij krijgen te maken met nationalisatie. In totaal zou maximaal 20 miljard euro nodig zijn.

Dat bedrag ligt aan de onderkant van taxaties van analisten. Het nieuwe vermogen moet eerder van de private sector komen dan van de overheid. De Spaanse overheid heeft al 15 miljard euro in de herkapitalisering van spaarbanken, of Caja’s, gestoken welke zwaar zijn geraakt door de crisis op de huizenmarkt.

De Spaanse minister van financiën heeft verordonneerd dat Spaanse banken een minimum kernkapitaal van 8% van de naar risico gewogen activa moeten hebben. De eisen zouden zelfs nog hoger zijn voor instellingen die geen beursnotering hebben of die geen particuliere aandeelhouders hebben.

Grote banken voldoen al aan eisen

Grote Spaanse banken zoals Santander, BBVA en de spaarbank La Caixa zouden met een kernkapitaal van 8,5% van de naar risico gewogen activa al aan de nieuwe eisen van de Spaanse overheid voldoen. Spanje zou met de nieuwe eisen verder gaan dan de kapitaaleisen van de Bis. In 2019 zou volgens Basel III het effectieve kernkapitaal minstens 7% van het naar risico gewogen activa moeten zijn. Onlangs gingen de geruchten dat de Spaanse overheid miljarden in het bankwezen wilde pompen.

Tekort van 30 miljard

De Spaanse spaarbanken zouden met een gezamenlijk tekort van 30 miljard euro kampen. De Caja’s zijn het slachtoffer van de huizencrisis in Spanje, waarbij heel wat kredieten werden verstrekt aan gezinnen en ook aan vastgoedontwikkelaars, die nu met moeite kunnen worden afgelost.

In de sector van de spaarbanken is wel al een hervorming gestart: van de huidige 45 zouden er via fusies nog 18 overblijven. Bij de stresstests van afgelopen zomer bleken vijf Spaanse spaarbanken niet te voldoen. De Spaanse banken kregen dan weer een positieve evaluatie.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend