skip to Main Content
Aantal werklozen in 2017 met 471.100 personen gedaald naar het laagste aantal sinds 2008

Aantal werklozen in 2017 met 471.100 personen gedaald naar het laagste aantal sinds 2008

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het Spaanse bureau voor de statistieken (INE) heeft de EPA enquête gegevens bekendgemaakt over het afgelopen jaar waaruit geconstateerd kan worden dat het aantal werklozen in 2017 met 471.100 personen is gedaald. Dat houdt in dat op 1 januari 2018 er in Spanje nog steeds 3.766.700 personen geen baan hebben. Het werkloosheidspercentage is echter wel tot 16,55% gedaald, het laagste sinds dat tien jaar geleden in 2008 de economische crisis begon in Spanje.

Het gaat volgens het INE onderzoeksbureau om het vijfde jaar achter elkaar dat het aantal werklozen aan het dalen is in Spanje. Bij het EPA onderzoek (Encuesta de Población Activa) wordt er daadwerkelijk gekeken naar de situatie bij de Spanjaarden en mensen die in Spanje wonen door duizenden enquêtes te houden waardoor er een beter beeld gevormd wordt van de echte situatie.

De Spaanse regering hanteert echter de manier van kijken naar hoeveel werkzoekenden er ingeschreven staan bij de Sociale Zekerheid, een niet realistische beeld aangezien veel mensen die werkloos zijn zich niet inschrijven omdat ze geen recht meer hebben op uitkeringen of omdat ze het nut niet er van in zien. Het aantal werklozen wat de regering aangeeft is daardoor altijd lager. De Europese Unie en Eurostat kijken echter weer naar de EPA gegevens om hun berekeningen te maken.

Werkzoekenden

Op het einde van 2017 waren er in Spanje nog 3.766.700 personen die werkloos waren, een werkloosheidspercentage van 16,55%. Dat is het beste percentage sinds 2008. Ten tijde van de crisisjaren waren er op een bepaald moment bijna 6 miljoen werklozen en was het percentage bijna 27%. Deze goede cijfers zijn behaald omdat in 2017 het aantal werklozen gedaald is met 471.100 personen. Op 1 januari van dit jaar stonden er 18.998.400 personen geregistreerd als werkende personen, bijna 19 miljoen dus (Spanje heeft in totaal 46 miljoen inwoners).

Slecht werk

Weliswaar heeft de Spaanse regering van de Partido Popular er gedurende de laatste jaren voor kunnen zorgen dat het aantal werklozen is gedaald maar de kwaliteit van het werk, de salarissen en de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is alleen maar slechter geworden. In Spanje wordt veel gesproken over “temporalidad” wat tijdelijke contracten zijn van enkele maanden, weken, dagen of soms zelfs enkele uren. Daarnaast zijn er meer dan 1,5 miljoen werklozen die geen enkele vorm van uitkering ontvangen en vier op de tien werklozen zoekt dat al meer dan 12 maanden naar werk, aldus de secretaris generaal van de vakbond UGT.

EPA gegevens

Uit de EPA enquête kunnen ook andere gegevens gehaald worden zoals dat het aantal families waar geen enkel lid werk heeft in 2017 wat met 177.200 families daalde naar 1.210.500 (dat zijn dus families waar de man en vrouw beiden geen werk hebben). Het aantal jongeren onder de 25 jaar die geen werk hebben is gedaald naar 37,4%, 5% minder dan in 2016. Er zijn in Spanje 1.079.400 zogenaamde ni-nis jongeren (ni estudian ni trabajan ofwel niet studeren en niet werken). Er zijn daarnaast meer vrouwen die geen werk kunnen vinden dan mannen en de ongelijkheid wat betreft salarissen is nog steeds erg groot in Spanje.

Foto: Qué.es

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
  1. Het verbaasde mij eerder deze week om op deze site te lezen dat er zoveel buitenlandse werknemers in Spanje zijn, terwijl de werkeloosheid nog steeds huizenhoog is. En heel veel van die buitenlandse werknemers zitten nu niet bepaald in sectoren waar geen werknemers voor te vinden zijn (bouw, horeca, pakketdiensten etc.). Dan lijkt het er dus op dat vele Spanjaarden blijkbaar hun neus ophalen voor dit werk!? Dat is bijna ongelofelijk, want als werkloze krijg je bepaald geen riante uitkering hier. Wat zou hier nu de oorzaak van zijn?

  2. In andere nieuws berichten is de werkloosheid juist toegenomen in 2017, zo zie je maar dat je belazerd wordt van alle fronten. Ik geloof dat de werkloosheid is toegenomenen niet is afgenomen want er is weinig tot niets veranderd aan de situatie waarin Spanje nog altijd verkeert.

      1. Ja die berichten wil ik ook eens zien. Aangezien we reeds 1 dag verder zijn geloof ik niet meer in opheldering van Leo zijn ‘verduidelijking’.

  3. Spanje komt uit een zeer diep dal. Het heeft tijd nodig om te herstellen en nu ook nog eens de wonden te likken, door de extra schade veroorzaakt door die verschrikkelijke separatisten.
    Ik zie het als een fenomenale prestatie hoever het land al is opgekrabbeld.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken