skip to Main Content
Mariano Rajoy ziet zichzelf weer als kandidaat voor een derde ambtstermijn in Spanje

Mariano Rajoy ziet zichzelf weer als kandidaat voor een derde ambtstermijn in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In een radio interview heeft Mariano Rajoy aangegeven dat hij zichzelf wel ziet als de kandidaat voor de Partido Popular (PP) voor een derde ambtstermijn. Daar zitten dan wel voorwaarden aan verbonden zoals het verloop van de politieke situatie in Catalonië en de ontwikkeling van diverse corruptie- en fraudezaken waar de PP bij betrokken is. Op dit moment zegt Rajoy echter dat hij opnieuw kandidaat wil zijn voor het minister-presidentschap van Spanje bij de volgende verkiezingen in 2020.

Weliswaar zegt de huidige minister-president Mariano Rajoy wel dat hij opnieuw kandidaat wil zijn voor het leiderschap van Spanje bij de verkiezingen in 2020 maar daar moet zijn PP partij het ook mee eens zijn. Daarnaast hangt zijn beslissing ook af van de ontwikkelingen in Catalonië en de verdere ontwikkelingen in diverse fraude- en corruptiezaken zoals Gürtel, Punica en Lezo waar de Partido Popular bij betrokken is. Rajoy wil echter nog een derde ambtstermijn hebben omdat Spanje sinds dat hij aan het hoofd staat er alleen maar beter op geworden is door een betere economie, meer werkgelegenheid etc. Niet iedereen is het daar mee eens maar dit is de mening van Rajoy zelf.

2011

Mariano Rajoy kwam aan de macht nadat José Luis Rodriguez Zapatero van de PSOE er in 2011 eerder ermee stopte dan gepland. Het waren moeilijke jaren vanwege de economische crisis en daar werden de socialistische PSOE en de toenmalige minister-president Zapatero voor afgerekend. In 2011 wist de Partido Popular overtuigend te winnen en behaalde de partij een absolute meerderheid in het Parlement en Senaat. Rajoy werd op 21 december 2011 de premier van de tiende legislatuur. Dankzij de absolute meerderheid in zowel het Parlement alsook de Senaat heeft de PP gedurende vier jaar kunnen doen en laten wat ze wilden met een oppositie die alleen maar kon klagen en verder niets.

2015-2016

In 2015 vonden er opnieuw verkiezingen plaats waarbij de PP niet een overtuigende meerderheid wist te behalen waardoor er opnieuw verkiezingen gehouden moesten worden in 2016. Ook bij deze verkiezingen won de PP weer wat betreft het aantal stemmen maar had de partij steun nodig van de stijgende partij Ciudadanos om een regering te kunnen vormen. Op dat moment ging de elfde legislatuur in met Mariano Rajoy opnieuw als minister-president tijdens zijn tweede ambtstermijn.

2020

In 2020 vinden er weer verkiezingen plaats in Spanje waarbij Rajoy nu aangeeft voor een derde ambtstermijn te willen gaan. Weliswaar is de PP bij de laatste drie verkiezingen de grootste partij gebleken – ondanks de fraude en corruptie – maar bij de laatste verkiezingen van 2015 en 2016 bleek al dat het politieke klimaat in Spanje veranderd was met niet meer slechts twee partijen (PP en PSOE) maar op dit moment vier grote partijen, te weten PP, PSOE, Ciudadanos en Podemos. Ciudadanos is de op dit moment samen met de PSOE een van de grootste bedreigingen voor de PP. Bij recente voorspellingen bleek dat Ciudadanos groter zou worden dan de PP bij verkiezingen en er dus meer mensen zouden gaan stemmen op de C’s partij dan de PP partij.

Meeste jaren politicus

Mariano Rajoy is recent de politicus geworden die de meeste dagen deze functie heeft uitgeoefend. Met 4.903 dagen ofwel 13 jaar en 5 maanden heeft Rajoy de socialist Felipe González met 4.902 dagen tussen 1982 en 1996 afgetroefd. Rajoy heeft 2.677 dagen als minister gewerkt en 2.226 dagen als minister-president van Spanje. Rajoy is sinds 2003 het hoofd van de PP partij en sinds 2011 de minister-president. Andere recente politici, zoals Zapatero met 2.805 dagen en Aznar met 2.904 dagen zijn veel lager geëindigd met hun politieke carriere.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Afgezien van het feit dat we spreken over verkiezingen die pas over 2 jaar plaats zouden moeten vinden…..er kan dus nog een hoop veranderen in die tijd.
  Hopelijk ten goede voor het hele land.
  Persoonlijk vind ik dat in geen enkel land een president langer zou moeten mogen zitten dan 2 termijnen, daarna is het tijd voor nieuwe mensen met nieuwe gezichten.
  Kijk het stelsel in de USA is ook bagger, maar dat is dan het enige dat ze wel goed hebben gedaan. 2 termijnen maximaal, daarna wieberen.

  In mijn ogen is Rajoy te veel beschadigd om sowieso nog in de politiek te blijven, maar dat is mijn persoonlijke mening. Waar rook is, is vuur en feiten liegen niet, hij heeft geweten van de corruptie en zichzelf ook vast en zeker schuldig aangemaakt. Als dat bewezen wordt en hij wordt veroordeeld, dan moet hij gewoon zijn straf ondergaan en daarna mooi wat anders gaan doen.

  Er zijn vast wel meer kandidaten die het land kunnen regeren, van welke partij dan ook. De PSOE is intern net zo´n zootje als de PP wat corruptie betreft. En of de nieuwe partijen er klaar voor zijn?? Podemos, AUB niet, extreem links, overal tegen aan trappen en feitelijk NUL oplossingen. Rivera moet nog leren, maar komt wel betrouwbaar over en de partij beschikt wel over aantal welbespraakte, slimme mensen die heel goed door hebben wat het volk nu echt wil.
  Misschien moeten ze een kans krijgen, elke partij is ooit 1 keer begonnen te regeren, dus waarom hun niet?

 2. Het is zeer droevig gesteld met het politieke klimaat in Spanje. PSOE bleek niet in staat om te regeren, PP hang van corruptie aan elkaar en heeft slechts het geluk dat in Europa de crisis ten einde liep. Maar in eigen land heerst er eigenlijk nog steeds een crisis als we de cijfers objectief bekijken. Podemos is een chaotische warboel waarvan het steeds onduidelijker wordt welke kant van de politieke weegschaal nu eigenlijk hun voorkeur heeft. En Ciudadanos heeft helaas voor de landelijke verkiezingen te weinig persoonlijkheden die in staat lijken om dit land goed leiding te geven, maar krijgt wat mij betreft de voorkeur van de twijfel. Veel heb ik daar niet aan, want alhoewel al jaren resident en belastingbetaler, mag ik dus niet kiezen hier!?

 3. Laten we maar eens afwachten wat er van de PP clan overblijft, inclusief deze minkukel! Het een na het ander bewijs voor fraude, zwart geld en bedrog komt boven water tegen de PP en dat kan en zal toch niet ongestraft kunnen blijven?? Niet achter de tralies dan wel achteruit in de peilingen lijkt me!! Hoewel we wel in Spanje zijn natuurlijk…. hahaha!! Wat een land! (waar ik overigens al bijna 12 jaar met plezier woon!) … Wordt vervolgd zullen we maar zeggen… met de nadruk op “vervolgd” hahaha!!!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken