skip to Main Content
Staking taxi Barcelona voorbij maar in Madrid gaat men door
El Periodico

Staking taxi Barcelona voorbij maar in Madrid gaat men door

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Via een referendum hebben de taxichauffeurs in Barcelona met een kleine meerderheid besloten met de staking te stoppen nadat de Generalitat de Catalunya de taxisector tegemoet kwam met een nieuwe regeling rondom de VTC-licentiehouders. Terwijl men in Barcelona na bijna een week is gestopt met de staking gaat men in Madrid door en lijkt het steeds heftiger te worden waarbij 14 taxichauffeurs werden aangehouden.

In Barcelona heeft de Generalitat de Catalunya de taxisector een voorstel gedaan dat de Uber en Cabify rijders, die met VTC-licenties rijden, zonder geolokalisering moeten werken (de essentie van de Uber en Cabify apps zodat men weet waar de auto’s zich bevinden) en dat een Uber of Cabify minstens 15 minuten van tevoren gereserveerd moet worden.

Van de 4.774 taxichauffeurs (van de 14.000 die geregistreerd staan zijn in Barcelona) kozen 2.508 voor een einde van de staking terwijl 2.177 van hen door wilden gaan wat dus wil zeggen dat 2.508 van de deelnemende taxichauffeurs het eens zijn met de 15 minuten regeling. Donderdagmiddag rond 18 uur begonnen de taxichauffeurs hun auto’s van de geblokkeerde wegen in het centrum van Barcelona weg te halen.

De VTC-chauffeurs blijven echter wel staken en blijven met ongeveer 1.000 auto’s op de Avenida Diagonal staan. Logischerwijze is deze sector het niet eens met de nieuwe regelgeving waarbij de overkoepelende organisatie van de VTC-licentiehouders Unauto aangeeft dat er reeds enkele van de 73 bedrijven in Catalonië hun bedrijven hebben moeten sluiten.

Volgens Unauto werken er 4.000 personen bij de VTC-bedrijven waarvan een groot deel zonder baan zal komen te zitten. Vanwege de beslissing van de Catalaanse regioregering zal de Generalitat ongeveer 1 miljard euro kwijt zijn aan schadevergoedingen en daar zullen alle Catalanen voor op moeten draaien, aldus Unauto.

Madrid

Ondertussen gaat men in Madrid door met de staking die niet alleen de inwoners van de Spaanse hoofdstad treft maar ook de duizenden bezoekers van de grootste toeristenbeurs van Spanje. De bezoekers kunnen met taxi’s, Uber of Cabify niet bij de expositiehallen komen en moeten met de metro reizen.

De politie heeft het metrostation bij de Ifema en bij het Atocha station geblokkeerd maar donderdag wisten tientallen taxichauffeurs binnen te dringen en een zit-actie te houden.

Op straat is het een ander verhaal en hebben taxichauffeurs wegen geblokkeerd waaronder enkele keren de M-40 die elke keer door de politie werd ontruimd. Verder heeft de politie meerdere keren hard moeten optreden en zijn er 14 taxichauffeurs gearresteerd.

De staking in Madrid is nog lang niet voorbij en het lijkt er op dat de regioregering van de Comunidad de Madrid ook niet wil toegeven.

Hoeveel VTC in Spanje

Om een idee te hebben van het aantal taxi’s en VTC-licentiehouders die voor o.a. Uber en Cabify rijden heeft de krant El País een lijst gepubliceerd met daarop de aantallen licenties. Zo is te zien dat er op 1 januari 2019 in Madrid 15.576 taxi-licenties waren en 6.559 VTC-licenties. In Barcelona is dat 10.991 taxi-licenties en 2.283 VTC-licenties.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by