Europese Commissie wil reizen binnen de EU ontmoedigen

Europese Commissie wil reizen binnen de EU ontmoedigen
Beeld: 123rf

Europese Commissie wil reizen binnen de EU ontmoedigen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Men maakt zich ook bij de Europese Commissie in Brussel ernstige zorgen over de snelle verspreiding van het coronavirus en de besmettelijker varianten van het virus. Maar tegelijkertijd wil de Europese Commis niet het vrije verkeer stilleggen binnen de EU door de binnengrenzen te sluiten. Daarom wordt aan de EU-lidstaten gevraagd om acties te ondernemen om het reizen in te perken.

Diverse landen zoals België hebben al een reisverbod afgekondigd maar de Europese Commissie wil het liefst dat alle lidstaten dat doen. Deze maandag luidt de aanbeveling aan de 27 lidstaten om een poging te doen de internationale maatregelen beter op elkaar af te stemmen.

In Brussel is men geen voorstander van het sluiten van de EU-binnengrenzen maar men wil wel dat reizigers ontmoedigd worden om geen niet-noodzakelijke reizen te maken binnen en buiten de EU. Dat kan bijvoorbeeld door een negatieve PCR-test te eisen of andere maatregelen.

Op dit moment gebeurt dat al bij veel EU-lidstaten maar niet bij alle landen. Daarom wil de Europese Commissie dat de landen hun maatregelen beter op elkaar afstemmen om zo te voorkomen dat in de toekomst de binnengrenzen, dus de grenzen tussen de EU-lidstaten, dicht moeten.

LEESTIP:
Europese binnengrenzen worden voorlopig niet gesloten

Donkerrood

Met name de landen en gebieden die een corona-incidentie hebben van meer dan 500 op de 100.000 inwoners in een periode van 14 dagen zijn een groot risico. Daarom heeft men afgesproken dat er een nieuwe kleur komt op de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding die HIER te zien is.

Het gaat om een donkerrode kleur die zich voegt bij de reeds bestaande kleuren groen, oranje, rood en grijs. Deze kleuren geven het aantal besmettingen in een land of gebied aan en daar de donkerrode kleur bij om aan te geven dat niet-noodzakelijke reizen worden ontmoedigd.

Donkerrood wil niet zeggen dat er een verbod komt op reizen maar er moet beter gewerkt worden om het reizen te ontmoedigen om zo te voorkomen dat de situatie net zoals in maart en april 2020 weer uit de hand loopt en ook de EU-binnengrenzen gesloten zouden moeten worden, iet wat men wil voorkomen binnen de EU.

Voor de duidelijkheid, EU-binnengrenzen zijn die grenzen tussen de verschillende landen die bij de Europese Unie behoren (zoals tussen Nederland met België of Spanje met Frankrijk) terwijl de EU-buitengrenzen de grenzen zijn tussen de Europese Unie lidstaten en landen die buiten de EU vallen (zoals dus nu de EU met het Verenigd Koninkrijk of de EU met de Verenigde Staten).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.