Dit is wat het meeste wordt gestolen in Spaanse supermarkten

Dit is wat het meeste wordt gestolen in Spaanse supermarkten
Beeld: 123rf

Dit is wat het meeste wordt gestolen in Spaanse supermarkten

MADRID – Diefstal in winkels en supermarkten zijn een groot probleem en zorgen voor een enorme schadepost. Volgens de Asociación de Fabricantes y Distribuidores (AECOC) zorgen winkeldieven voor een schadepost van minstens 1,8 miljard euro op jaarbasis. Ondanks alle beveiliging slagen de winkeldieven er toch nog in om veel producten te stelen en het onderstaande is wat het meest populair is in de Spaanse supermarkten.

Over het algemeen worden de duurste en beste producten gestolen in de Spaanse supermarkten. Daarbij gaat het dus zeker niet om diefstallen om aan de eerste levensbehoeften te voldoen maar meer om luxe artikelen die makkelijk doorverkocht kunnen worden. STC Nedap Chromium, een bedrijf dat gespecialiseerd is in beveiliging in winkels, heeft onder haar klanten een onderzoek gedaan met het volgende als uitkomst. 

Op de eerste plaats van meest gestolen producten in supermarkten staat alcohol. Daarbij gaat het met name om dure wijnen, sterke drank, whiskey en champagne of cava. De hoge prijzen en het makkelijk kunnen doorverkopen maakt alcohol erg gewild bij winkeldieven, al zijn het ook de moeilijkste producten om te stelen.

Op de tweede plaats staan in Spanje Iberische producten zoals Spaanse ham die in de nieuwe platte verpakkingen makkelijk gestolen kunnen worden. Het gaat daarbij niet alleen om de ‘jamón ibérico’ of speciale worsten maar ook om bijvoorbeeld kazen. Wat bij deze producten ook vaak voorkomt is het verwisselen van de prijzen door die van goedkope op de verpakking van dure producten te plakken om zo niet te stelen maar wel veel minder te betalen bij de kassa.

Op de derde plaats bij de supermarkt diefstallen in Spanje staan vreemd genoeg scheerproducten zoals reserveonderdelen voor scheerapparaten en scheermesjes. De kleine verpakkingen en hoge prijzen maken dit gewild producten om te stelen.

Op de vierde plaats staan allerlei varianten en soorten chocolade en rond de feestdagen ook de typische Spaanse turrón die niet altijd even goedkoop is. Het gaat ook hier om kleine verpakkingen die makkelijk zijn te stelen. Op de vijfde plaats staan koffiecapsules waarbij die van gerenommeerde merken het populairste zijn.

Verder worden in Spaanse supermarkten ook diepvriesproducten gestolen zoals ijs, maar dan alleen in de zomermaanden, gamba’s en garnalen. Op de top tien lijst staan echter ook geselecteerde conserven zoals kokkels, ansjovis en bonito die klein van formaat zijn en makkelijk te verbergen zijn. Ook staan allerlei soorten batterijen op de lijst gevolgd door producten voor de persoonlijke verzorging zoals parfums, crèmes, deodorants en make-up.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.