menu: rubrieken, zoeken & meer

Politie rolt netwerk dat Covid- en PCR-certificaten voor bekendheden en criminelen vervalste op in Spanje

Politie rolt netwerk dat Covid- en PCR-certificaten voor bekendheden en criminelen vervalste op in Spanje
Beeld: SpanjeVandaag

Politie rolt netwerk dat Covid- en PCR-certificaten voor bekendheden en criminelen vervalste op in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse politie heeft een netwerk opgerold dat voor honderden ‘klanten’ coronapassen en PCR-certificaten vervalste. Dat deed het netwerk tegen tarieven tussen de 100 en 2.000 euro. Onder de klanten bevinden zich Spaanse bekendheden zoals de populaire reggaeton-zanger Omar Montes en criminelen zoals de ‘reina de la coca’ (coke-koningin) Ana Cameno.

Volgens de kranten gaat het om tenminste 1.600 ‘klanten’ die bij het netwerk valse coronapassen of Europese digitale coronacertificaten en valse negatieve PCR-test uitslagen hebben gekocht. Er werden tijdens de politieoperatie zes personen aangehouden in Madrid en een in de provincie Barcelona. Het gaat om een Argentijnse vrouw en de rest zijn Spaanse mannen in de leeftijden tussen 31 en 59 jaar oud. Slechts een van de gearresteerden, ‘El Moli’, heeft een crimineel strafblad.

In feite ging het om legale coronapassen omdat ze in het Registro Nacional de Vacunación stonden ingeschreven dankzij de medewerking van een verpleegster die ook werd aangehouden. Zodoende konden de klanten van het netwerk officieel geregistreerd staan terwijl ze geen coronaprikken hebben gehad en dus ook niet gevaccineerd zijn.

Het Spaanse netwerk dat nu is opgerold door de Policía Nacional is onderdeel van een internationaal Europees netwerk dat operationeel is in verschillende landen en gerund wordt vanuit Frankrijk. In Spanje is een van de bekendheden die gebruik heeft gemaakt van dit netwerk de reggaeton-zanger Omar Montes die op maandagavond nog in het tv-programma van Jesus Callejas te zien was waren ze op bezoek waren in Zweden. Hij kan net zoals de rest van de geïdentificeerde ‘klanten’ een flinke boete krijgen voor valsheid in geschrifte en het in gevaar brengen van de volksgezondheid.