Steeds meer Spaanse jongeren zakken gewild of ongewild af naar Madrid

Steeds meer Spaanse jongeren zakken gewild of ongewild af naar Madrid
Beeld: Canva

Steeds meer Spaanse jongeren zakken gewild of ongewild af naar Madrid

MADRID – In de hoofdstad Madrid vindt men een goede werkgelegenheid, een groot cultuuraanbod en brede studiemogelijkheden. Zaken die in vele delen van het landelijke Spanje niet altijd een evidentie zijn. En daardoor is Madrid ook een soort van spons, die op 10 jaar tijd 782.000 jongeren opslokte. Helaas gebeurt dat niet altijd met volle overtuiging.

Een artikel in de krant La Voz de Galicia dook naar de bodem van het probleem. De hoofdstad Madrid ontvangt 2 van elke 10 Spanjaarden die van autonome gemeenschap wisselen. Op een decennium verlieten bijvoorbeeld 36.700 mensen de autonome regio Galicië om in Madrid te gaan wonen. 

Sinds 2010 slokte Madrid zo maar liefst 782.000 jongeren op. In het geval van Galicia, trekt 1 op de 4 mensen die de regio verlaat richting de hoofdstad. Heel veel mensen uit het lege Spanje gaan er op zoek naar werkgelegenheid. En een groot deel van die mensen zijn hoog opgeleide jongeren. Op het platteland vinden zij geen werk, dus blijven alleen de grote steden over.

Dat dit dramatisch is hoeft weinig betoog. Veel van de jongeren zouden maar wat te graag in hun eigen regio blijven om die te helpen groeien, maar door een eenvoudig gebrek aan kansen zien ze zich verplicht naar andere oorden te trekken. 

Omgekeerd kan ook de concentratie van veel hoogopgeleide mensen op dezelfde plek voor problemen zorgen. Zo gaan bijvoorbeeld al snel de huurprijzen de hoogte in, iets wat de afgelopen jaren in Madrid duidelijk merkbaar was.

De centralistische tendens in Spanje zorgt ervoor dat meer dan 80 procent van de werknemers van de ministeries zich in Madrid bevinden. Bovendien heeft de helft van de 1000 grote bedrijven van het land zijn hoofdzetel in de hoofdstad. Als er geen oplossingen komen dan zal Madrid jammer genoeg alleen maar blijven groeien, ten koste van grote stukken van het landelijke Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.