skip to Main Content

Aena-werknemers zullen op zaterdag 26 februari gaan staken

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Hans Camps) De vakbonden CCOO, UGT en USO die, met uitzondering van de luchtverkeersleiders, 12.500 medewerkers binnen Aena vertegenwoordigen, zullen op zaterdag 26 februari 2011 van zich laten horen in Madrid tegen de privatisering en ze zullen een staking afkondigen op alle luchthavens en luchtverkeersleidingstorens, na het afbreken van de onderhandelingen tussen Aena en het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling).

De protestmars die gehouden zal  worden onder het motto: “’Contra la venta de los Aeropuertos. Por una Aena pública‘ (“Tegen de verkoop van de Luchthavens. Voor een Aena van de Overheid), vertrekt om 12:00 uur vanaf het treinstation Atocha en gaat dan via de Paseo del Prado, om te eindigen op het Madrileense Plaza de Neptuno, tegenover het Congreso de los Diputados.

“Deze manifestatie is slechts het begin van een conflict op de luchthavens zoals men dit nog niet eerder heeft meegemaakt. We zijn hiertoe gebracht door Blanco, Rodríguez Zapatero en deze onbekwame Regering met haar afgenomen vermogen een crisis te beheren waarvan zij, als deel van de oplossing, het probleem vormen, “ zo staat te lezen in het gezamenlijk door de vakbonden uitgegeven communiqué.

De werknemers willen, dat men bij de aanbesteding voor de luchthavenconcessies, aanvankelijk Madrid-Barajas en Barcelona-El Prat, men garanties opneemt voor de werknemers die werkzaam zijn op deze luchthavens en, “op die, welke men zal gaan verkopen”

Het lijkt erop, dat Barajas en El Prat gevolgd zouden kunnen gaan worden door de luchthavens van Palma de Mallorca en Málaga, zo hebben bronnen binnen de UGT laten weten aan de persmedia, die uitleggen, dat de vakbonden de onderhandelingen van vrijdag 18 februari 2011 als mislukt beschouwen, omdat zij begrepen hebben, dat de onderhandeling “een grap” was.

“Sinds premier José Luis Zapatero de privatisering tot wel 49% van Aenea heeft aangekondigd, heeft de Regering tot vier keer toe geschoven met het nieuwe model, dat lijkt op een windvaan,” zo geeft men binnen deze vakbond aan.

In plaats van het, “op het laatste moment”, bereiken van een akkoord over de verlenging van de bestaande samenwerkingsovereenkomst binnen de maatschappij Aena Aeropuertos, waarover de Ministerraad op vrijdag 25 februari 2011 zal beslissen, en over die van de toekomstige filialen, laten de vakbonden weten, dat dit slechts een procedure was, die niet voldoende is en die, met het zicht op toekomstige concessies, geen garanties biedt voor de werknemers.

“Wat gaat er in de toekomst gebeuren met werknemers die werkzaam zijn voor de concessie houdende bedrijven?” De Regering heeft geen alternatieven op tafel gelegd en ook geen informatie over de haalbaarheid van het nieuwe model, wat men zo promoot” zo geeft men aan.

De vakbond UGT is van mening, dat de Regering aan het “improviseren” is en, dat het nieuwe model – “…wat de Spanjaarden geen cent kost …” – niet beantwoordde aan een betere dienstverlening voor het publiek, maar wel aan de overeenkomsten die gesloten zijn met CiU (Verenigd Links), om aan de macht te kunnen blijven terwijl men tegelijkertijd kritiseert dat men 3 miljoen euro uitgeeft aan een juridisch adviseur voor een model wat, “nog steeds niet is gedefinieerd.”

Bronnen binnen de vakbond CC.OO wijzen op hun beurt een procedure af waarmee men geen verbetering van de dienstverlening zoekt en, die “geen uitweg” biedt voor wat betreft de werknemers die bij Aena werken en, waarmee men uitsluitend de privatisering zoekt van de grootste luchthavens in het netwerk.

Uiteindelijk verzekerde de USO, dat de werknemers, “niet zullen instemmen, om met nul te beginnen” bij het onderhandelen als de concessies eenmaal gegund zullen zijn, uit angst voor een “domino-effect”, omdat men van mening is, dat de hervorming niet zal blijven bij slechts een paar concessies.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend