skip to Main Content
Protesten in meer dan 80 Spaanse steden tegen bezuinigingen en corruptie

Protesten in meer dan 80 Spaanse steden tegen bezuinigingen en corruptie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het was afgelopen zaterdag een dag van protesten waar deelnemers in meer dan 80 Spaanse steden aan deelnamen. Duizenden manifestanten lieten zo hun ongenoegen zien wat betreft de bezuinigingen van de Spaanse regering en de corruptie binnen de politiek. Al dit gebeurde op zaterdag 23 februari, in Spanje beter bekend als 23F, de dag dat 32 jaar geleden militairen een staatsgreep probeerden te doen in Spanje.

De “Marea Ciudadana” zoals de manifestaties van afgelopen zaterdag ook wel worden genoemd verliepen niet geheel vlekkeloos. Op meerdere plaatsen, met name in de grote steden zoals Madrid en Barcelona, werden 45 mensen gearresteerd waarvan 9 minderjarigen en vielen er minstens 40 gewonden, waaronder ook enkele agenten.

Madrid

Onder het thema “si se puede” kwamen in Madrid vier grote manifestaties bijeen op het Plaza de Neptuno. De vier groepen waren verdeeld over vier verschillende kleuren, te weten groen, oranje, wit en paars. Er waren honderden politieagenten aanwezig omd e protesten in goede banen te leiden, iets wat ze niet helemaal gelukt is aangezien een aantal oproerstokers op het einde van de manifestatie met tafels en stoelen begonnen te gooien waarna de politie moest ingrijpen.

Barcelona

In de Catalaanse hoofdstad kwamen tevens duizenden mensen bijeen op het Plaza de Catalunya waarna de stoet zich verplaatste over de Via Laietana naar de Plaza Sant Jaume. Ook hier werd gedemonstreerd tegen de bezuinigingen, de corruptie binnen de politiek end e huisuitzettingen in Spanje. Ook hier waren enkele opstootjes tussen de politie en demonstranten op het einde van de manifestatie.

Andere steden

Naast de grootste steden Madrid en Barcelona vonden er ook manifestaties plaats in Valencia, Sevilla, Málaga, Valladolid, Zaragoza, Palencia, Las Palmas de Gran Canaria, Palma de Mallorca en nog vele provinciale hoofdsteden – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken