skip to Main Content
PSOE en Ciudadanos tekenen regeringsovereenkomst maar Podemos haakt af

PSOE en Ciudadanos tekenen regeringsovereenkomst maar Podemos haakt af

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

regering1aMADRID – Na veel discussiëren en water bij de Spaanse wijn doen voor alle politieke partijen, hebben de socialistische PSOE partij en de centrum-links (of rechtse) Ciudadanos (C’s) een overeenkomst ondertekent om een coalitie te vormen. Hierdoor ziet een regeringsvorming er wat rooskleuriger uit ware het niet dat de andere grote partij Podemos afziet van verdere samenwerking met de PSOE en al zeker niet met Ciudadanos.

Podemos ziet de partij van Albert Rivera Ciudadanos (C’s) als een weerspiegeling van de Partido Popular (PP) en wil voorlopig niets met deze partij te maken hebben. Daarom wil Podemos niet verder rond dezelfde onderhandelingstafel gaan zitten met de PSOE want Podemos voelt zich verraden door de steun aan Ciudadanos. Meteen na de bekendmaking van de overeenkomst tussen PSOE en Ciudadanos, was er een snel bij elkaar geroepen persbijeenkomst van Podemos waarbij zij verkondigden niet langer te gaan praten met de PSOE.

De PSOE en Ciudadanos willen samen werk maken van een democratisch herstel in Spanje om alle corruptieschandalen en slechte beleidsbeslissingen van de PP te doen vergeten. Zo moet er een einde komen aan de immuniteit van parlementariërs, de senaat wordt hervormd, wil men af van de diputaciones provinciales en het premierschap zou beperkt worden tot maximaal twee mandaten. In het akkoord is ook sprake van een grondwetshervorming. De twee partijen willen ook de integriteit van Spanje verdedigen en wijzen een referendum over Catalaanse onafhankelijkheid af, iets wat Podemos nu juist wel wil zien en waardoor de onderhandelingen met de PSOE ook niet erg succesvol leken.

Samen hebben de PSOE en Ciudadanos nu echter maar 130 zetels van de 350 aanwezige zetels. Dat is niet genoeg om te regeren want daar heeft men 176 zetels voor nodig. Daarom moet Pedro Sanchez, leider van de PSOE en door de Koning aangewezen formateur, steun gaan zoeken bij andere kleinere partijen om zo genoeg zetels te kunnen krijgen. Ondertussen geeft Sanchez de hoop niet op en wil men nog steeds met Podemos praten maar dan moeten ze wel water bij de wijn doen en enkele van de zware eisen laten vallen. IU heeft al laten weten geen interesse te hebben in een samenwerking met PSOE en C’s en ook andere kleine partijen hebben hun twijfels.

1 maart is de dag dat er in het Spaanse parlement geprobeerd wordt door stemmen een nieuwe regering te kiezen. Voorlopig ziet het er echter niet rooskleurig uit en zullen partijen als PP en Podemos geen steun geven aan een regering van onder andere PSOE en C’s. Dat zou dan inhouden dat er nieuwe verkiezingen moeten komen wat volgens een eerder uitgesproken zin van Rajoy in Brussel, op 26 juni zou moeten gebeuren.

Veel zal er waarschijnlijk dan niet veranderen bij nieuwe verkiezingen, de PP zou nog steeds de grootste partij zijn, dit ondanks alle corruptieschandalen die de laatste maanden boven water komen (en die nog moeten komen), de PSOE en Podemos zouden iets minder stemmen krijgen en Ciudadanos iets meer. Al met al ongeveer dezelfde situatie na een miljoenen euro kostende nieuwe verkiezing, niet iets waar Spanje op zit te wachten – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken