skip to Main Content
Het nieuwe vliegveld van Murcia in Corvera is in december klaar voor gebruik

Het nieuwe vliegveld van Murcia in Corvera is in december klaar voor gebruik

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MURCIA – Eindelijk lijkt het erop dat het vliegveld in Corvera open zal gaan voor gebruik als nieuwe regionale vliegveld van Murcia als vervanger van het San Javier vliegveld. De precieze datum is nog niet bekend maar de nieuwe beheerder Aena heeft aangegeven dat in december van dit jaar het vliegveld “Aeropuerto Internacional de la Región de Murcia” klaar is voor gebruik.

Deze zaterdag heeft de directeur van Aena, Jaime García-Legaz, de installaties van het vliegveld in Corvera bezocht nadat hij het contract voor het beheer van het vliegveld ondertekende. Officieel is Aena dus nu verantwoordelijk voor de twee huidige vliegvelden, die van San Javier en die van Corvera. Vanaf december zal alleen nog het vliegveld in Corvera open blijven.

De Aena-topman maakte meteen gebruik van de gelegenheid om aan te geven wat de nieuwe naam zal gaan worden. Gekozen is voor Juan de la Cierva, de uitvinder uit Murcia van de “autogiro”, een soort van eenpersoon-helikopter/vliegtuig welke ook bekend staat als gyrocopter of in het Nederlands molenvliegtuig. Het nieuwe regionale vliegveld van Murcia zal dus vanaf december door het leven gaan als “Aeropuerto Juan de la Cierva”.

Vanaf deze maandag zal men beginnen met de voorbereidingen waarbij technische tests en  bureaucratische rompslomp afgehandeld dient te worden, iets wat maanden in beslag kan nemen. Niet veel later zal men ook beginnen om de interesse te wekken van vliegmaatschappijen en hen verwittigen dat vanaf december het nieuwe vliegveld in Murcia klaar is voor gebruik. Uiteindelijk zijn het deze vliegmaatschappijen die aan zullen geven wanneer de eerste vluchten zullen aankomen en vertrekken in Corvera.

Aena denkt direct zo’n 500 banen te kunnen creëren en indirect nog eens zo’n 4.000 banen voor elke miljoen passagiers die aankomen in de regio Murcia via het nieuwe vliegveld. Het Juan de la Cierva vliegveld heeft de capaciteit om 4 miljoen passagiers te verwerken. Het Murcia-San Javier vliegveld heeft in 2017 in totaal 1,2 miljoen passagiers gehad maar Aena hoopt dat met de opening van het nieuwe moderne vliegveld dat aantal omhoog zal gaan.

Juan de la Cierva

Afgelopen zaterdag was het 95 jaar geleden dat de uitvinder van de “autogiro” ofwel gyrocopter Juan de la Cierva in 1923 de eerste vlucht maakte met zijn creatie, half vliegtuig/half helikopter. De eerste autogiro werd gebouwd door de Spaanse vliegtuigbouwer Juan de la Cierva y Codorníu (1895-1936), die zijn uitvinding in 1923 de naam Autogiro gaf, volgens de Spaanse spellingregels met een i. De la Cierva stichtte in 1925 een fabriek in Engeland waar zijn uitvinding in productie ging. Naar voorbeeld van De la Cierva bouwden ook andere fabrikanten autogiro’s. Na de opkomst van de helikopter in de jaren 40 verloor de autogiro snel aan populariteit.

Praktische toepassingen van de autogiro zijn onder andere gevonden in postbezorging in uitgestrekte gebieden, sportverslaggeving, luchtfotografie, beheer van wildparken en veestapels. Voordelen ten opzichte van het gewone vliegtuig en de helikopter zijn een veel kleinere stallingsplaats, grotere veiligheid en veel lagere aanschafkosten. Uitsluitend ten opzichte van de helikopter de eenvoudigere bediening en lager brandstofgebruik. Ten opzichte van het gewone vliegtuig de kortere start- en landingsbaan en de manoeuvreerbaarheid.

Hedentendage wordt de autogiro alleen nog gebruikt als recreatie voertuig en zijn er nog steeds mensen die met een autogiro vluchten maken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Super goed nieuws voor ons zeker een stuk korter nu nog 30 km en naar Alicante 90km , zeker voor veel mensen goed nieuws ,nu nog afwachten welke maatschappijen er gaan op vliegen

 2. Wat een geldverspilling dat Corvera. Nu wordt het voor een appel en ei overgedaan aan Aena en zal Ryanair er ook wel weer gratis gebruik van mogen maken. Een vliegveld waar jaren geld bij zal moeten om de ambities van dwaze bestuurders waar te maken terwijl er op 45 minuten een intenationaal vliegveld ligt, Alicante, een half uurtje langer rijden. San Javier zou men moeten sluiten en men had Corvera nooit moeten bouwen.

 3. In principe kan het niet nadelig uitpakken . Met een goed onderbouwd plan en visie. Lukt dat goed en brengt werkgelegenheid , de omgeving profiteert. Toerisme en werkgelegenheid biedt zich aan als het aantrekkelijk is en goed wordt ontvangen. Veel groene omgevingen d.m.v. mooie exotische planten , bomen en cactussen . De wegen moeten ook in { nieuwe en bestaande } groene gebieden niet teveel opvallen. Dat kan mogelijkheden in overvloed. Horeca en bezienswaardigheden spelen daar mooi op in. Murcia heeft ook mooie aanzichten , cultureel ook de moeite waard. Spanje moet ook positief de toekomst aanpakken . Elk ander land niet uitgezonderd. Een mooie uitdaging en vooral nodig voor nieuwe generaties. Geen stilstand genereren maar vooruit werken dat is de weg. Levering en ontvangst in vele richtingen brengt leven in de regio. Hasta proxima.

 4. Perfect dat deze luchthaven bij Corvera in gebruik genomen wordt !!
  Dit vliegveld ligt al enkele jaren niets te doen, terwijl het naar de maatstaven van de huidige tijd is aangelegd. Veel centraler dan die bij San Javier. Ik vertrouw erop dat dit een “boost” zal geven voor de hele regio.
  Ik hoop dat snel bekend wordt welke maatschappijen op deze nieuwe luchthaven gaan vliegen.

 5. Een hele goede zaak! Dit nieuwe vliegveld zal naar verwachting een impuls geven aan de lokale economie en ligt ook mooi centraal t.o.v. de stad en het toerisme.

 6. Méér dan goed nieuws voor de economie en voor het toerisme, niet iedereen zit aan de zee, zoals velen denken! Er zijn enorm veel bewoners/toertisten in het binnenland en op golfresorts!
  Het is een waardestijging voor alle eigendommen in de streek.
  Dit vliegveld ligt zeer centraal voor de ganse Costa Calida! Dit wordt zeker een ‘hoogvlieger’ voor ons geen Alicante meer….

 7. Dit is de (zoveelste) stomme beslissing in Spanje!
  Men moet wel weten dat de meeste toeristen langs de kust moeten zijn en NIET naar het binnenland in Murcia ! De meeste zullen dan ook kiezen om dan maar op Alicante te vliegen. Zouden er beter aan doen om San Javier als luchthaven voor de toeristen te behouden, en hun fameuze nieuwe luchthaven (Murcia) voor vrachtvluchten te gebruiken. Ben er zeker van als ze dit daadwerkelijk gaan doorzetten, een echte ramp zal worden. Iedere toerist wil trouwens zo dicht mogelijk bij zijn (vakantie)verblijfplaats kunnen landen.

  1. Ik ben er persoonlijk heel blij mee, mijn man werkt in het buitenland en nu moet ik van Zarzadilla de Totana naar Alicante, is 155 km.
   Naar Corvera is het 90 km en dit is 6 of 8 keer per jaar.
   Plus alle visite die komt.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken