Klachten van Spanjaarden in Nederland vanwege misbruik werk

Klachten van Spanjaarden in Nederland vanwege misbruik werk
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Rond de 500 Spanjaarden die naar Nederland zijn getrokken om te werken hebben officieel klachten ingediend bij de Spaanse ambassade in Den Haag vanwege de erbarmelijke werkomstandigheden en leugens die hen verteld werden door Nederlandse uitzendbureaus. Het gaat dan met name om contracten die niet worden nageleefd wat betreft werkuren, salaris en onderdak.

Nederland heeft een werkloosheidspercentage van slechts 3,5% en dus trekt dat automatisch burgers uit andere EU-lidstaten aan om te gaan werken. Ook veel Spanjaarden trekken jaarlijks naar Nederland om werk te zoeken. Daarbij wordt soms gebruik gemaakt van Nederlandse uitzendbureaus die gespecialiseerd zijn in het zoeken naar buitenlandse arbeidskrachten.

De Spaanse ambassade in Den Haag heeft vorig jaar in totaal 487 klachten ontvangen van Spanjaarden die naar Nederland kwamen voor werk maar zich opgelicht voelen omdat de arbeidsuren, het salaris en het beloofde onderdak uitgroeiden tot een nachtmerrie.

In de krant El Pais wordt gesproken over diverse bedrijven zoals Temporales en Covebo welke Spaans-Nederlandse uitzendbureaus zijn die voor o.a. Tempo Team werkers zoeken. Deze bedrijven hebben werk aangeboden bij o.a. Post NL, Bol.com en Ingram Micro. In het Spaanse artikel staan verhalen van drie personen die zich opgelicht voelen.

Volgens de Spaanse ambassade werd de Spanjaarden die naar Nederland kwamen een salaris aangeboden van 1.600 euro per maand (het minimumloon). De Spanjaarden moesten echter 400 euro betalen voor de huisvesting, 100 euro voor een verzekering en nog eens 100 euro voor transport tussen woning en werkplek. Het eten moesten de Spaanse werkers zelf betalen waardoor er maandelijks minder overblijft dan als men in Spanje een baan zou hebben gevonden, aldus diverse Spanjaarden.

De Spaanse werkers zouden voor het minimumloon 40 uur per week moeten werken maar die uren konden niet gegarandeerd worden waardoor ze uiteindelijk meer uren werkten. Daarnaast ging het in de meeste gevallen om flexibele contracten waardoor werknemers zonder pardon op straat konden worden gezet.

Volgens een woordvoerder van het Nederlandse Fair Work is een van de grootste problemen dat er Spanjaarden zijn (net zoals andere buitenlanders) die naar Nederland komen maar zichzelf niet voorbereiden. Op deze website staat in het Spaans uitgelegd waar men rekening moet houden als men naar Nederland komt om te werken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.