skip to Main Content
Klachten van Spanjaarden in Nederland vanwege misbruik werk
Freepik

Klachten van Spanjaarden in Nederland vanwege misbruik werk

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Rond de 500 Spanjaarden die naar Nederland zijn getrokken om te werken hebben officieel klachten ingediend bij de Spaanse ambassade in Den Haag vanwege de erbarmelijke werkomstandigheden en leugens die hen verteld werden door Nederlandse uitzendbureaus. Het gaat dan met name om contracten die niet worden nageleefd wat betreft werkuren, salaris en onderdak.

Nederland heeft een werkloosheidspercentage van slechts 3,5% en dus trekt dat automatisch burgers uit andere EU-lidstaten aan om te gaan werken. Ook veel Spanjaarden trekken jaarlijks naar Nederland om werk te zoeken. Daarbij wordt soms gebruik gemaakt van Nederlandse uitzendbureaus die gespecialiseerd zijn in het zoeken naar buitenlandse arbeidskrachten.

De Spaanse ambassade in Den Haag heeft vorig jaar in totaal 487 klachten ontvangen van Spanjaarden die naar Nederland kwamen voor werk maar zich opgelicht voelen omdat de arbeidsuren, het salaris en het beloofde onderdak uitgroeiden tot een nachtmerrie.

In de krant El Pais wordt gesproken over diverse bedrijven zoals Temporales en Covebo welke Spaans-Nederlandse uitzendbureaus zijn die voor o.a. Tempo Team werkers zoeken. Deze bedrijven hebben werk aangeboden bij o.a. Post NL, Bol.com en Ingram Micro. In het Spaanse artikel staan verhalen van drie personen die zich opgelicht voelen.

Volgens de Spaanse ambassade werd de Spanjaarden die naar Nederland kwamen een salaris aangeboden van 1.600 euro per maand (het minimumloon). De Spanjaarden moesten echter 400 euro betalen voor de huisvesting, 100 euro voor een verzekering en nog eens 100 euro voor transport tussen woning en werkplek. Het eten moesten de Spaanse werkers zelf betalen waardoor er maandelijks minder overblijft dan als men in Spanje een baan zou hebben gevonden, aldus diverse Spanjaarden.

De Spaanse werkers zouden voor het minimumloon 40 uur per week moeten werken maar die uren konden niet gegarandeerd worden waardoor ze uiteindelijk meer uren werkten. Daarnaast ging het in de meeste gevallen om flexibele contracten waardoor werknemers zonder pardon op straat konden worden gezet.

Volgens een woordvoerder van het Nederlandse Fair Work is een van de grootste problemen dat er Spanjaarden zijn (net zoals andere buitenlanders) die naar Nederland komen maar zichzelf niet voorbereiden. Op deze website staat in het Spaans uitgelegd waar men rekening moet houden als men naar Nederland komt om te werken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Beste mensen,
  Ik ben zelf hier ook slachtoffer van geweest. Als Belg die 7 jaar in Spanje woont heb ik aan dit avontuur ook meegedaan en inderdaad, de verdiensten zijn niet zo slecht als ke ze gaat vergelijken met Spaanse normen, echter de uitzendbureaus zijn het grote probleem. Ik begon met werken op 3 december 2018, er werd me gezegd dat we een 40 yal uren per week zouden werken met een minimum van 30 uur. Wat gebeurde er tussen kerst en nieuwjaar sloot het bedrijf waardoor ik dus 1 week loon verloor maar de kosten van de woonst bleven wel lopen, als er geen loon komt is er geen contract en dus normaal ook geen verblijfs kost. De feestdagen van kerst en nieuwjaar werden ook niet betaald omdat ik nog geen volle maand aan het werken was luide het, tien ik zij dat men mij dan wel 30 u moesten betaald worden kwamen ze met een verhaal dat deze 30u/week word berekend over de laatste 4 weken, dwz dat als je de laatste 4 weken 120u hebt gewerkt dan kom je zo aan 30u/week, nogal logisch als je 40u/week werkt dat ze dan zo deze sluitingsweek niet hoeven te betalen. De laatste week dat ik bij hun heb gewerkt was ik 3 dagen ziek, de eerste dag verlies je ( normaal) maar als mijn loon kwam merkte ik dat men voor de andere 2 ziekte dagen maar 6u hadden betaald, hier kwam dan het volgende verhaal. Het zieken geld word berekend over het aantal uren dat je hebt gewerkt de laatste 13 weken, waarna ik melde dat ik maar 7 weken bij hun had gewerkt zij men dat ik daarom maar recht had op 6u.
  Wat betrefd de kosten vind ik het normaal dat je hiervoor moet betalen, enkel zijn de hoeveelheid kosten en de woon omstandigheden niet altijd hun waarde waard, zo verbleef ik eerst op een bungalow park in verouderde bungalows met 4 personen per bungalow en per 2 op een kamer, elke persoon betaalde hiervoor €90 per week wat wil zeggen dat we met 4 personen €360 per week of meer dan €1440 per maand betaalden. Na 6 weken in de bungalow hebben ze ons verhuist naar een verbouwd kantoor gebouw waar we in een open (kantoor)ruimte verbleven van 32 vierkante meter met 4 bedden, een kleine keukenblok en een tafel met 4 stoelen. Dit alles open zonder afgesloten slaap kamers waar ik dan ook na 1 week ben vertrokken. Ik kan wel zeggen dat ik na deze 7 weken een gevoel heb overgehouden van soms toch wel een onmenselijke behandeling en het profiteren van buitenlandse arbeiders die de taal niet machtig zijn, ook hiervoor werd ik niet zo graag gezien bij het uitzendbureau, men kon er niet goed mee overweg dat ik me in hun taal kon verdediggen en dit lieten ze dan ook op kinder achtige wijzen merken. Ik hoop met de klachten die zijn neergelegd er toch wel eens verder word op nagekeken hoe deze bureaus te werk gaan want in een land zoals Nederland heefd men wel nood aan buitenlandse arbeiders.

 2. Ook u en ik moeten van ons salaris huur,zorgpremie, eten en drinken,energie en transport betalen…..wat hadden ze verwacht…….EN 1600 euro PLUS vrij wonen etc? Komop zeg……leuk verhaaltje

 3. Slavendrijvers is een groot woord. 1600 euro is een normaal bedrag voor ongeschoold werk, betalen voor je woon werkverkeer ook en 400 voor je kamer is ook niet gek. Waarschijnlijk worden ze genaaid met 4 man op 1 kamer voor 400 euro.
  En natuurlijk zijn de uitzendbureaus koppelbazen, die vragen namelijk 3200 euro aan de opdrachtgever en betalen de helft aan de uitzendkracht. De marge is veels te hoog.

  1. In een video werd gezegd dat ze 500 euro per week netto werden beloofd, en na de eerste week kregen ze alleen 60 euro. Wie vervolgens klaagde werd direct ontslagen. Lijkt me een zaak voor politie en justitie, dit is uitbuiting en mensenhandel.

 4. Slavernij en Apartheid??? Daar zijn de Nederlanders toch goed in geweest?? Geweest?? Nee, dat gebeurt nog steeds dus.

 5. Als dit waar is , mogen de uitzendbureau’s die hier aan mee werken zich kapot schamen , om zich over anders man rug te verrijken , verkapte koppelbazen zijn het , geld geld geld . Aanpakken die bureau’s

  1. Dat is toch al jaren zo. Toen ik vroeger al werk zocht kwam ik er al snel achter dat er bij de uitzendbureaus veel te veel ‘aan de strijkstok’ bleef hangen. Sindsdien is het alleen maar slechter geworden.
   Uitzendbureaus bestaan bij de gratie van het verdienen aan personeel dat bij ze staat ingeschreven en die ze zelf weer ‘uitlenen’.
   Alleen een mondig iemand kan er zijn voordeel mee doen. Maar ook vele minder ‘assertieve’ Nederlanders worden ook belazerd waar ze bij staan. Dus ja, bij buitenlanders die al helemaal geen uitzendbureaus gewend zijn (bestaat amper in grote delen van Spanje) is het nog makkelijker ‘oplichten’….
   Aanpakken die hap….

 6. Spaanse werkgevers zijn ook heel slechte betalers. In de horeca wordt personeel laat of nooit uitbetaald, of onderbetaald. En dat zal in andere sectoren in Spanje niet veel anders zijn.

 7. Zo te lezen kregen ze dus Spaanse arbeidsvoorwaarden in Nederland, terwijl de slechte Spaanse arbeidsvoorwaarden juist de reden van het vertrek uit Spanje zijn…

  1. Tja wergevers en eerlijk zijn, moet de eerste nog tegenkomen. Dit gebeurd trouwens niet alleen in Nederland in de VK gebeurd dat ook op grote schaal en daardoor kunnen een aantal Spaanse werknemers niet eens meer terug naar Spanje want er is geen cent om de ticket te betalen, die kunnen enkel terug via hulp van Spaanse familie in Spanje. Dat het er in Nederland zo aan toe gaat wist ik al jaren want ze (deden)doen hetzelfde met de Polen.

  2. Niet waar Anton, ze zijn vertrokken omdat er in Spanje te weinig werk is voor jonge mensen.
   Er komt een stukje avontuur bij en helaas hebben ze geen idee wat hen te wachten staat, ze vervelen zich al snel aan het saaie dagelijkse leven in NL, ook al omdat ze niet of nauwelijks vreemde talen spreken.
   Dat met elkaar hokken in een woning gebeurt in Spanje ook met seizoenwerkers.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken