Klachten van Spanjaarden in Nederland vanwege misbruik werk

Klachten van Spanjaarden in Nederland vanwege misbruik werk
Beeld: Freepik

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Rond de 500 Spanjaarden die naar Nederland zijn getrokken om te werken hebben officieel klachten ingediend bij de Spaanse ambassade in Den Haag vanwege de erbarmelijke werkomstandigheden en leugens die hen verteld werden door Nederlandse uitzendbureaus. Het gaat dan met name om contracten die niet worden nageleefd wat betreft werkuren, salaris en onderdak.

Nederland heeft een werkloosheidspercentage van slechts 3,5% en dus trekt dat automatisch burgers uit andere EU-lidstaten aan om te gaan werken. Ook veel Spanjaarden trekken jaarlijks naar Nederland om werk te zoeken. Daarbij wordt soms gebruik gemaakt van Nederlandse uitzendbureaus die gespecialiseerd zijn in het zoeken naar buitenlandse arbeidskrachten.

De Spaanse ambassade in Den Haag heeft vorig jaar in totaal 487 klachten ontvangen van Spanjaarden die naar Nederland kwamen voor werk maar zich opgelicht voelen omdat de arbeidsuren, het salaris en het beloofde onderdak uitgroeiden tot een nachtmerrie.

In de krant El Pais wordt gesproken over diverse bedrijven zoals Temporales en Covebo welke Spaans-Nederlandse uitzendbureaus zijn die voor o.a. Tempo Team werkers zoeken. Deze bedrijven hebben werk aangeboden bij o.a. Post NL, Bol.com en Ingram Micro. In het Spaanse artikel staan verhalen van drie personen die zich opgelicht voelen.

Volgens de Spaanse ambassade werd de Spanjaarden die naar Nederland kwamen een salaris aangeboden van 1.600 euro per maand (het minimumloon). De Spanjaarden moesten echter 400 euro betalen voor de huisvesting, 100 euro voor een verzekering en nog eens 100 euro voor transport tussen woning en werkplek. Het eten moesten de Spaanse werkers zelf betalen waardoor er maandelijks minder overblijft dan als men in Spanje een baan zou hebben gevonden, aldus diverse Spanjaarden.

De Spaanse werkers zouden voor het minimumloon 40 uur per week moeten werken maar die uren konden niet gegarandeerd worden waardoor ze uiteindelijk meer uren werkten. Daarnaast ging het in de meeste gevallen om flexibele contracten waardoor werknemers zonder pardon op straat konden worden gezet.

Volgens een woordvoerder van het Nederlandse Fair Work is een van de grootste problemen dat er Spanjaarden zijn (net zoals andere buitenlanders) die naar Nederland komen maar zichzelf niet voorbereiden. Op deze website staat in het Spaans uitgelegd waar men rekening moet houden als men naar Nederland komt om te werken.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
13 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Beste mensen, Ik ben zelf hier ook slachtoffer van geweest. Als Belg die 7 jaar in Spanje woont heb ik aan dit avontuur ook meegedaan en inderdaad, de verdiensten zijn niet zo slecht als ke ze gaat vergelijken met Spaanse normen, echter de uitzendbureaus zijn het grote probleem. Ik begon met werken op 3 december 2018, er werd me gezegd dat we een 40 yal uren per week zouden werken met een minimum van 30 uur. Wat gebeurde er tussen kerst en nieuwjaar sloot het bedrijf waardoor ik dus 1 week loon verloor maar de kosten van de woonst bleven… Lees verder »

Ook u en ik moeten van ons salaris huur,zorgpremie, eten en drinken,energie en transport betalen…..wat hadden ze verwacht…….EN 1600 euro PLUS vrij wonen etc? Komop zeg……leuk verhaaltje

Slavendrijvers is een groot woord. 1600 euro is een normaal bedrag voor ongeschoold werk, betalen voor je woon werkverkeer ook en 400 voor je kamer is ook niet gek. Waarschijnlijk worden ze genaaid met 4 man op 1 kamer voor 400 euro.
En natuurlijk zijn de uitzendbureaus koppelbazen, die vragen namelijk 3200 euro aan de opdrachtgever en betalen de helft aan de uitzendkracht. De marge is veels te hoog.

In een video werd gezegd dat ze 500 euro per week netto werden beloofd, en na de eerste week kregen ze alleen 60 euro. Wie vervolgens klaagde werd direct ontslagen. Lijkt me een zaak voor politie en justitie, dit is uitbuiting en mensenhandel.

Slavernij en Apartheid??? Daar zijn de Nederlanders toch goed in geweest?? Geweest?? Nee, dat gebeurt nog steeds dus.

Als dit waar is , mogen de uitzendbureau’s die hier aan mee werken zich kapot schamen , om zich over anders man rug te verrijken , verkapte koppelbazen zijn het , geld geld geld . Aanpakken die bureau’s

Dat is toch al jaren zo. Toen ik vroeger al werk zocht kwam ik er al snel achter dat er bij de uitzendbureaus veel te veel ‘aan de strijkstok’ bleef hangen. Sindsdien is het alleen maar slechter geworden. Uitzendbureaus bestaan bij de gratie van het verdienen aan personeel dat bij ze staat ingeschreven en die ze zelf weer ‘uitlenen’. Alleen een mondig iemand kan er zijn voordeel mee doen. Maar ook vele minder ‘assertieve’ Nederlanders worden ook belazerd waar ze bij staan. Dus ja, bij buitenlanders die al helemaal geen uitzendbureaus gewend zijn (bestaat amper in grote delen van Spanje)… Lees verder »

Schandalig dat dat in Holland gebeurd het lijk wel slavernij

Spaanse werkgevers zijn ook heel slechte betalers. In de horeca wordt personeel laat of nooit uitbetaald, of onderbetaald. En dat zal in andere sectoren in Spanje niet veel anders zijn.

Nou Piet ik denk dat Anton ook gelijk heeft.
Als je af en toe hoort wat ze hier moeten slikken

Zo te lezen kregen ze dus Spaanse arbeidsvoorwaarden in Nederland, terwijl de slechte Spaanse arbeidsvoorwaarden juist de reden van het vertrek uit Spanje zijn…

Tja wergevers en eerlijk zijn, moet de eerste nog tegenkomen. Dit gebeurd trouwens niet alleen in Nederland in de VK gebeurd dat ook op grote schaal en daardoor kunnen een aantal Spaanse werknemers niet eens meer terug naar Spanje want er is geen cent om de ticket te betalen, die kunnen enkel terug via hulp van Spaanse familie in Spanje. Dat het er in Nederland zo aan toe gaat wist ik al jaren want ze (deden)doen hetzelfde met de Polen.

Niet waar Anton, ze zijn vertrokken omdat er in Spanje te weinig werk is voor jonge mensen.
Er komt een stukje avontuur bij en helaas hebben ze geen idee wat hen te wachten staat, ze vervelen zich al snel aan het saaie dagelijkse leven in NL, ook al omdat ze niet of nauwelijks vreemde talen spreken.
Dat met elkaar hokken in een woning gebeurt in Spanje ook met seizoenwerkers.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.