Oppositieleider Pablo Casado van de PP-partij neemt ontslag maar met voorwaarden

Oppositieleider Pablo Casado van de PP-partij neemt ontslag maar met voorwaarden
Beeld: Europa Press

Oppositieleider Pablo Casado van de PP-partij neemt ontslag maar met voorwaarden

MADRID – Het moet de vreemdste week binnen de Spaanse politiek geweest zijn en al helemaal voor de belangrijkste oppositiepartij, de conservatieve en rechtse Partido Popular (PP). Na de winst bij de regionale verkiezingen in Castilië en León, kwam een interne spionagezaak aan het licht terwijl men diverse duistere contracten voor mondkapjes onderzoekt in de Madrid regio. Deze hele affaire heeft waarschijnlijk niet alleen veel kiezers en het vertrouwen in de partij gekost, maar er zijn ook ontslagen gevallen waaronder die van de partijleider. 

Terecht of onterecht, de situatie voor de partijleider van de Partido Popular (PP) was onhoudbaar geworden. Voordat Pablo Casado zijn ontslagbrief tekende, nam hij afscheid tijdens zijn laatste parlementaire zitting en volgden er meerdere spoed vergaderingen en crisis bijeenkomsten. Maar de positie van Pablo Casado was eigenlijk niet meer te redden daarom nam Casado zelf ontslag maar wel met bepaalde voorwaarden.

Zo zal Pablo Casado nog tot het reeds geplande partijcongres in april aanblijven als partijleider. Verder heeft hij beloofd zichzelf niet als nieuwe kandidaat op te geven en geeft hij openlijk zijn steun voor de nu regionale premier van Galicië, Alberto Núñez Feijóo die echter zelf nog niet heeft bevestigd zichzelf kandidaat te stellen als opvolger van Pablo Casado.

De 41-jarige Casado is 3 jaar de landelijke partijleider van de conservatieve volkspartij Partido Popular geweest waarbij hij Mariano Rajoy, die na een motie van wantrouwen werd weggestuurd, opvolgde. Het is Pablo Casado niet gelukt om de beoogde verkiezingsresultaten te halen al staan de cijfers er nu beter voor dan drie jaar geleden.

Pablo Casado werd op 1 februari 1981 in Palencia in Castilië en León geboren. Sinds 2003 is hij een actief lid van de Partido Popular en heeft hij verschillende functies gehad binnen de partij. Zo was hij de voorzitter van de jeugdafdeling in Madrid, de zogenaamde Nuevas Generaciones (NNGG). In juli 2018 werd tijdens het 19e partijcongres de toenmalige 37-jarige Pablo Casado gekozen tot nieuwe partijleider om Mariano Rajoy op te volgen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.