Schurft verspreidt zich ook in Spanje steeds sneller

Schurft verspreidt zich ook in Spanje steeds sneller
Beeld: Canva

Schurft verspreidt zich ook in Spanje steeds sneller

MADRID – Het aantal inwoners van Spanje met schurft (sarna) is het afgelopen jaar enorm gestegen. De schurftmijt is een parasiet die onder de huid gangetjes graaft en eitjes legt. Een persoon met schurft krijgt er ontzettende jeuk van, vooral ’s nachts. Via huidcontact kan de schurftmijt van de ene persoon naar de andere overgaan en ook al is het een vervelende huidziekte, schurft zelf kan geen kwaad.

De stijging van personen met schurft werd al in 2014 vastgesteld door onderzoekers van het Centro Nacional de Epidemiología maar met name sinds de aanvang van de corona-pandemie is een toename van de incidentie van schurft in Spanje gedetecteerd. Schurft wordt meestal opgelopen door contact met een andere persoon en het is dan ook zeer besmettelijk.

Maar heeft Spanje op dit moment te maken met een uitbraak van schurft (sarna) in het land? Volgens diverse kranten in Spanje wel waarbij getuigenissen van experts dat bevestigen. De explosieve stijging van schurftpatiënten is deels te danken aan de corona-pandemie, maar dan indirect vanwege de thuisblijfplicht, andere gewoontes en een late diagnose van schurft vanwege de drukke eerstelijnszorg in Spanje.

Schurft is een huidziekte die wordt veroorzaakt door schurftmijten wat kleine beestjes zijn die lijken op spinnetjes. Ze graven gangetjes in de huid tot ongeveer 1 cm lang waar ze vervolgens eitjes in leggen. Na 3 dagen komen de eitjes uit en de nieuwe mijten kruipen uit de gangetjes. Na 2 weken leggen ze ergens anders in de huid weer nieuwe eitjes. Schurft is vervelend, maar kan geen kwaad. Het is wel besmettelijk.

Bij schurft heb je vooral ’s nachts heftige jeuk. Verder kun je schilferende gangetjes in de huid zien en kunnen er blaasjes of pukkeltjes zitten op de huid. De mijten zelf zijn nauwelijks te zien maar vanwege de jeuk kun je de blaasjes en pukkeltjes openkrabben waarna een ontsteking kan ontstaan. Deze huidproblemen zijn vooral te zien tussen de vingers en tenen, aan de polsen, oksels, in liezen, bij de tepels (bij de vrouw), aan de penis, balzak, voeten en aan de enkels. De klachten ontstaan 2 tot 6 weken na de besmetting.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.