Spanje veroordeelt de oorlog die Rusland heeft veroorzaakt en neemt maatregelen

Spanje veroordeelt de oorlog die Rusland heeft veroorzaakt en neemt maatregelen
Beeld: Pool Moncloa/Fernando Calvo

Spanje veroordeelt de oorlog die Rusland heeft veroorzaakt en neemt maatregelen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nadat Rusland donderdag is begonnen Oekraïne zonder gegronde reden aan te vallen en zo voor een oorlogssituatie heeft gezorgd, heeft ook de Spaanse premier Pedro Sánchez deze ontwikkeling afgekeurd. Dat deed de premier nadat hij een spoedoverleg van de Nationale Veiligheidsraad in bijzijn van onder andere de koning van Spanje had bijgewoond voordat hij voor een nieuw EU-spoedoverleg naar Brussel reisde.

Volgens Sánchez veroordeelt Spanje de onaanvaardbare militaire acties van de regering-Poetin in Oekraïne. Volgens de Spaanse premier heeft een ‘kernmacht’ het internationaal recht geschonden met de invasie van een buurland terwijl Rusland ook elke andere natie die Oekraïne te hulp schiet bedreigt met represailles. Dat is een onaanvaardbare situatie dat een antwoord zal krijgen van de Europese Unie.

Spanje is samen met de EU solidair met de volkeren die getroffen zijn door de Russische agressie en de meest effectieve manier om die solidariteit uit te oefenen is om Oekraïne vanuit de EU te helpen: met financiële hulp om de huidige moeilijkheden het hoofd te bieden, met economische solvabiliteit en financieel met aanzienlijke investeringen om het welzijn van de bevolking van Oekraïne te beschermen of met de levering van medische apparatuur.

Pedro Sánchez roept alle Spanjaarden die zich in Oekraïne bevinden nogmaals op om het land zo snel mogelijk te verlaten. Volgens de Spaanse Ambassade in Kiev staan er 436 Spanjaarden geregistreerd in het land waarvan er al meer dan 100 zijn teruggekeerd naar Spanje. Dat betekent dat meer dan 320 landgenoten zijn achtergebleven in Oekraïne.

Dit militaire conflict en de daaruit voortvloeiende economische sancties zullen ongetwijfeld een financiële impact hebben op Spanje en de Europese Unie, vooral op de energiemarkten waar de spanningen al weken te merken zijn. Spanje heeft samen met de Europese Unie al geruime tijd een reactie voorbereid op een mogelijke militaire agressie van Rusland.

De Spaanse regering zal zoveel maatregelen nemen als nodig is om de economische impact, inclusief de energie-impact, van deze crisis op de Spaanse samenleving, op de bedrijven, huishoudens, industrie en zonder twijfel ook op het economisch herstel na de corona-pandemie te overwinnen, aldus Pedro Sánchez.

Het standpunt van de regering van Spanje is vanaf het begin heel duidelijk geweest. We hebben de diplomatieke weg, de weg van dialoog om tot een oplossing te komen die deze escalatie van oorlog zou voorkomen, tot het uiterste gesteund en bespoedigd.

De minister van Defensie, Margarita Robles, heeft eerder al bevestigd dat de Spaanse regering wil dat het conflict met Rusland op diplomatieke wijze wordt opgelost. Spanje heeft in het gebied inmiddels circa 800 militairen in verschillende landen, drie marineschepen en vier gevechtsvliegtuigen met nog eens zes vliegtuigen in april als onderdeel van de OTAN operatie.

Ga naar de inhoud