Zaragoza krijgt een bus zonder bestuurder in het kader van een pilotproject

Zaragoza krijgt een bus zonder bestuurder in het kader van een pilotproject
Beeld: Izniar

Zaragoza krijgt een bus zonder bestuurder in het kader van een pilotproject

ZARAGOZA – In de hoofdstad van de autonome regio Aragón probeert men binnenkort de eerste bus zonder bestuurder. Het gaat om een pilotproject van een bus die autonoom, elektrisch en digitaal is. In twee jaar tijd gaat er 9 miljoen euro naar het project.

Dat de tijd niet stilstaat, zullen ze binnenkort in Zaragoza goed begrijpen. Het project Digizity legt er namelijk de eerst autonoom bestuurde bus aan. Een bus zonder chauffeur maar met passagiers. Digizity doet dat in samenwerking met 5 andere bedrijven: Irizar, Jema, Hispacold, Telnet e Idneo-Ficosa en drie technologische centra: Itainnova uit Aragón, CTAG, uit Galicia; en Tecnalia, uit het País Vasco

De doelen van het project zijn duidelijk: het gebruik van een intelligent en autonoom voertuig . Volgens Valentín Alonso, directeur van de busmaatschappij Avanza kan het project “helpen om een duurzame, veilige en verbonden mobiliteit uit te bouwen”. Het bedrijf dankt de stad Zaragoza voor haar samenwerking en historische toewijding aan de ontwikkeling van een duurzaam openbaar vervoer.

De burgemeester van Zaragoza, Jorge Azcón erkent dat “Zaragoza het laboratorium voor de mobiliteit van de toekomst is geworden en van heel wat andere technieken die er op gericht zijn het leefmilieu te beschermen en de levenskwaliteit te verbeteren.” Volgens Azcón is zijn stad een referentie als het om experimenten met drones, mobiliteitsapps, duurzaam openbaar vervoer of autodelen gaat.”

Opdat het experiment tot een goed einde kan worden gebracht, moet de stad haar 5G verbinding optimaliseren. Enkel dan kan vlot voldoende informatie tussen verschillende voertuigen worden uitgewisseld, zodat de bus zich ook zonder menselijke bediening kan bewegen.

Vorig jaar was er al een gelijkaardig experiment met een autonome bus in Málaga. Die ging toen slechts aan een snelheid van 18 kilometer per uur uit initiële veiligheidsoverwegingen, maar de passagiers toonden zich bijna unaniem verbaasd om het zelfstandige voertuig.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.