Afgezette Catalaanse regiopremier Puigdemont door de Duitse politie aangehouden

Wikimedia
Beeld: Wikimedia
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – De door de Spaanse justitie gezochte afgezette en gevluchte Catalaanse ex-regiopremier Carles Puigdemont is zondagmorgen aangehouden op de grensovergang tussen Denamarken en Duitsland. Sinds vrijdagavond is het internationale en Europese aanhoudingsbevel voor Puigdemont en de andere gevluchte Catalaanse politici weer actief en er werd naar Puigdemont gezocht in o.a. Finland en België.

Er was de laatste uren veel onbekend over de verblijfplaats van Carles Puigdemont. Sinds afgelopen donderdag verbleef bij in Finland waar hij een conferentie bijwoonde. Volgens degene die deze conferentie organiseerde was Puigdemont vrijdagmiddag al naar België teruggegaan en werd er ook naar de afgezette regiopremier in België gezocht. Ook zijn advocaat bevestigde dit bericht. Nu is gebleken dat Puigdemont samen met vier andere personen in een auto op weg was naar België. Hij werd uiteindelijk zondag bij een grensovergang tussen Denemarken en Duitsland aangehouden.

Deze aanhouding vond plaats zondagmorgen om 11.19 uur op de snelweg A7 bij een benzinestation nabij de gemeente Schuby, in de regio Schleswig-Holstein. Puigdemont zal samen met vier andere personen in een Renault Espace met een Belgisch kenteken, met andere woorden, dit voertuig is vanuit België naar Denemarken gereden om Puigdemont op te halen. Waarschijnlijk heeft Puigdemont gekozen voor “plan B” door met een auto naar België te reizen, een reis van meer dan 2.000 kilometer. Hij moet daarvoor een combinatie hebben gemaakt van ferrys, trein en uiteindelijk de auto.

Blijkbaar was de Spaanse inlichtendienst Centro Nacional de Inteligencia (CNI) op de hoogte van alle bewegingen van Carles Puigdemont en wisten zij ook al dat hij over de weg naar België wilde reizen. Toen de agenten uiteindelijk zeker van deze reis waren werd de Duitse justitie gewaarschuwd waarna de Duitse politie Puigdemont op de snelweg, waar normaal gesproken niet gecontroleerd wordt, kon aanhouden.

De aanhouding van Puigdemont in Duitsland is slecht nieuws voor hem want ook in Duitsland is een soort van rebellie strafbaar met celstraffen tot 10 jaar. Dat houdt in dat Puigdemont sneller uitgeleverd zal worden aan Spanje. Duitsland heeft inmiddels ook officieel de aanhouding van Puigdemont aan Spanje medegedeeld.

Aangezien er op Europees en internationaal naar hem gezocht werd kon Puigdemont sinds vrijdag niet meer met het vliegtuig naar België reizen waarop blijkbaar besloten werd om over de weg naar zijn woning Waterloo te rijden. Volgens de advocaten van Puigdemont wilde hij zich overdragen aan de Belgische justitie, uiteraard omdat dit gunstiger voor de afgezette regiopremier zou zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.