skip to Main Content
Duizenden separatisten de straten op in Catalonië uit protest tegen aanhouding Puigdemont

Duizenden separatisten de straten op in Catalonië uit protest tegen aanhouding Puigdemont

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – In Spanje en Catalonië wordt al gesproken van de “primavera catalana” ofwel de Catalaanse lente als verwijzing naar de “primavera arábe” die enkele jaren geleden plaatsvond in Tunesië. De arrestatie van Carles Puigdemont in Duitsland heeft de gemoederen doen opwaaien op de straten en pleinen in Catalonië. Niet alleen in de grootste steden Barcelona, Girona, Tarragona en Lleida waren er demonstraties maar ook op vele andere plaatsen in de autonome deelstaat.

Zoals altijd was Barcelona het middelpunt. In de hoofdstad gingen vrijdag en zaterdag ook al duizenden mensen de straten op om te demonstreren tegen het gevangenzetten van de Catalaanse politici en ook deze zondag was het weer raak nadat de voor de Spaanse justitie gevluchte Carles Puigdemont dankzij een europees opsporings- en arrestatiebevel werd aangehouden in Duitsland.

Barcelona

De afscheidingsorganisaties ANC en Omnium hebben in samenwerking met de zogenaamde Comités de la Defensa de la República (CDR) hun beloftes deels waargemaakt door te gaan demonstreren. Dat gebeurde o.a. voor het gebouw van de Europese Commissie, de dependance van de Spaanse regering in Barcelona en voor de ambassade van Duitsland. Er waren honderden agenten van de oproerpolitie van de Catalaanse Mossos d’Esquadra op de been om orde op zaken te stellen maar de agenten werden bekogelt met eieren, gele vef en zelfs vuurwerk waarop de agenten antwoorden met hun knuppels om de demonstranten terug te drijven. De agenten hebben ook meerdere keren waarschuwingsschoten in de lucht afgevuurd. Er zijn meer dan 100 mensen gewond geraakt en er werden 9 mensen gearresteerd.

Andere steden

In andere provinciale hoofdsteden zoals Girona, Lleida en Tarragona vonden ook demonstraties plaats. Zo werd de dependance van de Spaanse regering in Girona beklad met gele verf en werden wegen afgesloten terwijl de demonstranten vragen om een algemene staking. In Tarragona werd een deel van de A-7 autoweg afgesloten door honderden manifestanten die dat ook al op vrijdagavond en zaterdag deden.

Woning rechter

De jeugdafdeling van de CUP-partij Arran heeft op straat voor de vakantiewoning van rechter Pablo Llarena in de gemeente Das (Girona) leuzen geverfd zoals “fascista” en “los Països Catalans serán tu infierno” zoals we eerder al melden in een artikel. Op Twitter plaatsten ze een foto om aan te geven dat ze weten waar de rechter zijn vakantie doorbrengt.

TV3

Een presentator van de Catalaanse televisiezender TV3 riep op de televisie dat er doden zullen vallen op de straten in Catalonië want een republiek bouw je niet met alleen maar demonstraties. Het gaat om Jair Dominguez die geen Twitter heeft en een foto plaatste op zijn Instagram profiel waarop te lezen is “er zullen doden vallen wat verschrikkelijk zal zijn want we houden niet van geweld. Maar het geduld raakt op en een republiek bouw je niet met manifestaties alleen maar met bloed en vuur”.

Verwacht wordt dat er nog veel meer problemen zullen komen in Catalonië, iets wat door veel mensen die onder andere in het toerisme werkzaam zijn gevreesd wordt aangezien het nu Semana Santa is, een van de drukste periodes wat betreft het nationale toerisme.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 56 reacties
 1. ……..en het blijft maar doorgaan hé, dat commentaar….waarom hoort men zichzelf toch zo graag…?….reden waarom ik bij elke Nieuwsbrief mij beperk tot de aangeboden inhoud en het (eventueel aanwezige) commentaar niet bekijk.
  Deze keer mij toch weer eens laten verleiden, en ben daarmee weer bevestigd in mijn keuze.

  1. nderdaad, de reacties bekijken hoeft ook niet maar kan best wel hoor, alleen als het over catalonië gaat komt oedereen tevoorschijn blijkbaar.

 2. Dat ‘Spanje Vandaag’ alles behalve objectieve informatie geeft, is geen nieuw gegeven. De hatelijke reacties die ik van lezers onder ogen krijg, tarten elke verbeelding. Misschien moeten die betweters zich eerst eens verdiepen in de geschiedenis van Catalunya. ‘Spanje vandaag’ zou die rol op zich kunnen nemen. Dit gebeurt jammer genoeg niet. Een reis naar Catalunya en met de mensen ter plaatse praten zou ook kunnen helpen om tot inzicht te komen. Misschien ook eens kijken naar ‘de afspraak’ van gisterenavond. ‘De afspraak’ is een duidingsprogramma op VRT 1. Zomaar wat hatlijkherden rondstrooien is te gemakkelijk. Wilders achterna?

  1. Ik ben groot gebracht in Catalonië en inderdaad zitten er hier op dit forum veel betweters, vooral mensen die nooit in Spanje zijn geweest maar wél hun ondoordachte meningen wensen OP TE DRINGEN, vol met leugens en fake news. Dát stoort sommigen onder ons énorm.
   Wat SV betreft: deze redactie doet niets anders dan teksten uit Spaanse kranten vertalen voor hen die het Spaans niet zo onder de knie hebben…en ja, ook de redactie heeft het recht om soms hun mening te plaatsen hier, volgens sommigen mag zelfs dát niet! Erg!

   1. Volgens mij hoor je er niets meer op terug Vlaming.
    Dat de redactie midden in het gebied woont, is kennelijk ook niet bekend bij Staf?
    Het is elke keer hetzelfde, tegen de redactie aantrappen en tegen mensen aantrappen die een andere mening hebben over het conflict.
    En sorry Vlaming, het valt me op dat het toch vooral Vlamingen zijn die er zo over spreken….kan dat iets te maken hebben met hun eigen pers daar?? En dat is een oprechte vraag heh….

  2. Beste STAF, de redactie woont in Catalonië en zit er middenin. We hebben al heel vaak aangegeven dat we het niets eens zijn met de afscheding want na 20 jaar wonen in catalonië weten we dat het helemaal niet noodzakelijk is. Reacties plaatsen mag iedereen en iedereen mag ook een mening geven, wij proberen daar zo min mogelijk iets aan te veranderen om zo een discussie te krijgen. Maar een discussie kan vaak alleen als er antworoden gegeven worden met iets meer informatie dan alleen maar een simpele leus of het roepen van “Franco” etc. Wij van de redactie weteh dus heel goed waar we over schrijven en weten ook heel goed hoe het leven in Catalonië is, dit in tegenstelling tot andere mensen die reacties schrijven. We hebben een andere website wikispanje.nl waar we dieper ingaan op onderwerpen en dus ook over Catalonië: https://www.wikispanje.nl/2017/02/08/korte-geschiedenis-en-huidige-situatie-van-de-autonome-deelstaat-catalonie/

 3. Zou Puigi overwegen om een klacht in te dienen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) tegen Duitsland, omdat men geen presidentiële suite hebben aangeboden.

 4. Geen woord over het politiegeweld, gewonden, azijn pissen bij Amnesty International en Human Right Watch; Waarom niet? Is dit vanwege het feit dat het dit maal alleen de Mossos waren of misschien was het de Guardia Civil en de Policia Nacional vermont als Mossos.

 5. Op een ander veel gelezen blog las ik een comment, dat een refuge niet terug gestuurd mag en kan worden, want de Europese wet hebben ze in Brussel dichtgetimmerd. En binnen Europa kan een politieker worden uitgeleverd. Het is voor Brussel EU met de “grote” leiders wel duidelijk hoe iets moet werken.
  Zelf denk ik dat met al die jaren dat Merkel aan de macht is het een staat is geworden zoals we die kenden met het begin van WWII. De ontwikkelingen binnen Europa doet de burgers geen goed, met al die open grenzen en slechte bewaking van de buitengrenzen, daarnaast de vele NGO´s die zich misdadig gedragen om nog meer economische vluchtelingen binnen te halen zegt genoeg dunkt mij. Wie dit niet wil zien en het ontkent is voor mij stekeblind.

 6. Heeft iemand van de media al eens aan Rajoy en de zijnen gevraagd waarom ze eigenlijk nog in één land willen leven met die zogenaamde ongehoorzamen in Catalonië?
  Waarom ze absoluut ze bij hen willen houden? Waarom “smijten ze die Catalanen niet buiten”?
  Daarna kan de EU dan beslissen of ze de Catalanen even graag zien als landen als de Baltische Staten, Polen, Roemenië, Bulgarije, Servië, Albanië en … godbetert Turkije dat nog steeds Europese miljoenen euro’s zomaar krijgt als land dat kandidaat is om toe te treden tot de EU.

  1. Erdogan gebruikt de democratie als opstap, het is een trein om zijn doelstelling te bereiken……..verdere islamisering van Europa.

  2. Omdat het o.a. de taak van een centrale regering is om EEN Spanje te behouden, zoals dat in de grondwet staat. Daarnaast is Catalonië voor de economie van Spanje belangrijk, en ook voor de overige deelstaten. Daarnaast kan Catalonië (ook al zeggen de separatisten van wel) niet zonder de rest van Spanje. Kijk alelen naar de export van producten, bijna alles gaat naar de rest van Spanje toe, bij afscheiding zou dat wel eens snel kunnen veranderen. Maar dat zijn allemaal speculaties want niemand weet wat er echt kan gebeuren, niet de Spaanse overheid en niet de separatisten.

 7. Weet ook wel dat het de 80 jarige oorlog is
  De slag om Nieuwpoort willen ze ook niet kennen in Belgie

 8. Ik begrijp echt niet, waarom iedereen zo op elkaar moet afgeven.
  Om deze site als niet betrouwbaar aan te merken slaat nergens op. Iedereen mag zijn mening hebben ook al is die afwijkend.
  Het zou fijn en respectvol zijn als wij het ook netjes hielden.
  Scheld partijen leiden tot niets, en zijn geen oplossing .
  Wat nodig is, en dat mis ik bij bepaalde personen is verbinden.
  Dat is wat de politiek ook moet doen. VERBINDEN .

 9. Spanje deugt niet al na Franco of Alva 100 jarige oorlog Rajoy is ook zo een vies ventje als ik dit schrijf in Spanje word ik voor 50 haar achter tralies geplaatst gelukkig we hebben een vrije meningsuiting en ik vind Rajoy een oet lul en klootzak

  1. Wim, wat mij betreft heb je gelijk dat Rajoy en aanverwanten de baan moeten ruimen voor anderen met frisse ideeën. Maar stop aub met die afgezaagde zever van franco en alva…

   1. Ach Vlaming, dat gooit Wim er telkens overal onder, eerst met zijn achternaam erbij nu zonder, maar zelfde figuur.
    En was hij het niet die nog geen voet in Spanje zou willen zetten??
    Dus waar hij zich zo druk over maakt is me een raadsel.

    1. Juan 74,

     Ik ben niet dezelfde Wim,
     Dat kunt u merken aan de zinsbouw en ik verlaag mij niet om persoonlijk te worden.

    2. juanita,

     jij weet blijkbaar alles, dat is leuk

     jij kent dus ook Tejero, 15 jaar vastgezeten

     dit was voor een staatsgreep,

     en nu is de max straf voor de catalaan 30 jaar??????????????????????

     1. Correctie:
      In 1983 werd Tejero berecht en veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf wegens onder ander rebellie. In september 1993 ontving hij de derde graad (1/3 van de max straf uitgezeten) en werd eind 1996 op voorwaardelijkheid in vrijheid gesteld.

      Dus als Puigi die max 30 jaar zou krijgen, mag hij na het zitten van 1/3 van de straf om (voorwaardelijke) vrijstelling vragen.

      O ja, en uw reactie getuigt zekers niet een van 100% VERBINDEND!

    3. juan,

     is alles wat de anderen zeggen slecht?

     mag niemand een andere mening hebben?

     respect valt blijkbaar moeilijk te vinden zowel bij Catalanen als Spanjaarden

     1. Juan reageert niet dus doe ik het: Dat hangt ervan af: een mening wordt gerespecteerd als deze behoorlijk gefundeerd is. Maar zoals de sep-aanhangers hier meestal doen: flagrante leugens neerpennen en als het nieuws of artikel niet in hun kraampje past afdoen met een trumpke (fake news)

   2. Hieruit blijkt dat jij er totaal niets van snapt. Was het niet de 80 jarige oorlog, ik dacht het wel.

 10. Het heeft dus weer niets met Franc te maken, zo jammer dat dit het enige argument is. Alleen al het feit dat iedereen op straat mag demonstreren, er verkiezingen zijn en kan zeggen wat ze willen getuigt van een democratie. Wetten vertreden mag niet, niet in België, niet in Nederland en ook niet in Spanje. Dat wetten anders zijn dan ander landen is mogelijk maar dat werd door de Catalanen zelf ondertekend in 1978. Dat zijn allemaal feiten. Men heeft de grondwet overtreden, ongeacht of er een wil is van het volk, dan had men dat politiek moeten oplossen en niet de wetten van een land doelbewust overtreden. Het is allemaal zeer vervelend wat er gebeurd maar feiten zijn feiten helaas.

  1. Feit is dat Catalonië al zeer lang wil praten met Madrid maar men (Rajoy) dit maar blijft weigeren. Toch is dit noodzakelijk om tot een oplossing te komen. Ook de houding van Europa is onbegrijpelijk tenzij men een partijpolitiek spelletje speelt.

   1. Feit is dat de catalanen steeds hun kat stuurden tijdens bijeenkomsten van de regio’s

   2. klopt niet, Rajoy wiul waarschijnlijk ook wel praten maar Puigdemoint komt alleen maar met dezlefde eis … zelfstandig of niet en zo kun je niet praten. Maar, wie hier de waarheid verteld weten we natuurlijk niet, de een zegt datm de ander zegt dit en zo gaat het door.

 11. Franco regeert, die hele PP deugt niet. Als ik zeg in Nederland dat Rotterdam onafhankelijk wil worden lacht men me uit en wordt ik echt niet vast gezet. Heel die regering in Spanje deugt niet en is op pure macht belust. Juan74 is in een witch hunt en wil koste ten koste zijn gelijk behalen. Eigenlijk heb ik daardoor geen trek meer deze nieuwssite nog te lezen en ik heb al mensen gesproken vandaag die daar het zelfde over denken. Het lijkt erop dat een kliek hier ten koste van altijd hun gelijk willen behalen en de site eigenaar er schijnbaar achterstaat. Nou iedere ingeburgerde Nederlander kan zelf ook het Spaans lezen en heeft dus deze site geheel niet nodig. Dat was een belangrijke hint.

  1. wat een onzin. Dus omdat iemand zijn mening geeft ga je SpanjeVandaag niet meer lezen. Wij geven iedereen, voor- en tegenstanders, de kans om reacties te geven waarbij het gewenst wordt dat deze onderbouwd worden en niet alleen maar leuzen zijn als “Franco leeft….”, “SPanje is geen democratie….”. Wat dacht je van de reacties niet bekijken? Wat dacht je van alle andere nieuwsberichten de we dagelijks schrijven? Als je verder kijkt dan alleen maar de berichten over Catalonië dan is er nog veeeeel meer te lezen op SpanjeVandaag. Dus Fred, als het je niet bevalt, niemand is verplicht je om SpanjeVandaag te lezen maar om de site die meer dan 10 jaar bestaat, elke dag het nieuws brengt oevr HEEEL Spanje alleen maar af te schrijven over berichten over Catalonië is niet echt eerlijk. Maar ieder zijn/haar eigen mening.

  2. Fred volgens je tekst je bent eigenlijk niet beter dan de seps: een oproerkraaier. En als je je gelijk niet krijgt (omdat je geen gelijk hebt!): ga dan maar naar je mammie he

  3. Graag gedaan Fred.
   Ik sluit me aan bij de woorden van de redactie en Vlaming.
   En verder ga ik ff lekker aan de slag vandaag, maar dan wel buiten zitten in het zonnetje.

  4. Dat is ook weer iets nieuws dat iedere ingeburgerde Nederlander spaans spreekt; als ze het doen zoals ze denken frans te kunnen spreken zullen ze er niet veel van brouwen….
   Nu wat de zaak betreft : voor de zoveelste keer : er is een verschil tussen een mening hebben (dromen van een onafhankelijk Rotterdam!) en daadwerkelijke actie ondernemen (eenzijdig de onafhankelijkheid uitroepen)….
   Verder zal er niemand wakker liggen van het feit dat jij deze site niet meer wilt bezoeken.

  5. je hebt wel een punt, maar ne keer praten met de redactie zou nie slecht zijn

 12. In ieder geval zal mij worst wezen zal nooit in dat onbeschaafde land komen waar politici 50 jaar gevangenis straf krijgen voor zoiets onnozels
  Eerst en aanhoudingsbevel uitschrijven dan weer in trekken is dit een beschaafd land Nee het is een politieke afrekening zoals Erdogan en Gulem

  1. Hoe kom je nu bij 50 jaar. Maximaal is 30 jaar en dat alleen als er wapens gebruikt zijn, wat dus niet het geval is. Men heeft de grondwet waar dat in vermeld staat overschreden, en dat wist men van te voren. In Duitsland kan men levenslang krijgen voor hetzelfde feit, In Frankrijk ook jarenlange celstraffen dus het is niet alleen iets Spaans helaas.

    1. dus, er is altijd aangevegen dat er wel over de wijziging van de grondwet valt te praten maar NIET om afsheiding mogelijk te maken, en zeker niet als de minderheid van de catalanen dat wil. Zoiets kun je pas invoeren als er een overduidelijke meerderheid is die dat wil en die is er niet in Catalonië.

  2. Wim volgens jouw ‘redenering’ blijf je dus maar best in jouw beschaafd landje. Oh ja: je zal dan ook niet naar andere landen moeten gaan want die zijn dan ook onbeschaafd want de meeste landen ouden net hetzelfde doen. Misschien zijn een paar Afrikaanse landen een optie voor jou

 13. Hahaha…zo sneu Wim en nu eens onder een andere naam, zonder je achternaam erbij….

  De Franco kaart, echt heh, zo oud en zo slecht.
  Franco riep mensen de straat op te gaan, wie lopen er nu op straat?
  Juist, de echte aanhangers van der P. als mislukte dictator.
  Kijk eens naar de feiten en lees het boekje van de Separatisten eens, een zeg dan nog een keer zo iets doms.

 14. Ja ja, tot zover de ¨vreedzame demonstraties¨
  Men wilde in het buitenland een ieder doen geloven dat het vreedzaam was en de politie voor niets mensen moest verwijderen en wegjagen.
  Maar ook rond het referendum is er door de demonstranten geweld gebruikt.
  Dat is bekend, staat in de stukken die in beslag zijn genomen en de tapes van de Catalaanse politie, ja ja, die men wilde vernietigen, juist die bewijsstukken.

  En nu, bekladden van overheidsgebouwen, mensen bedreigen, gooien van zaken en echt niet alleen eieren, en ga zo maar door.

  Ik zeg geef die gasten die het zo graag willen Girona en omstreken, zet er een hek omheen en laat iedereen die zich wil afscheiden daarheen gaan. Eigen landje, eigen president. Buiten Spanje, buiten de EU, voor export heffingen in op wat ze willen uitvoeren en invoerrechten op wat ze willen invoeren….

  Dat ff maandje volhouden en dan zijn ze voorgoed allemaal genezen op een handjevol figuren na, die nooit willen toegeven dat wat ze er hadden en hebben, helemaal zo slecht niet was.

   1. Ach Pieter.
    Kennelijk hoef ik niet op te vallen, want je zet overal er iets onder bij me.
    In ieder geval houdt dat in, dat je het aan het lezen bent.
    Voor de rest nodig ik je van harte uit om ook eens een commentaar te geven die gaat over het artikel in plaats van alleen maar proberen mensen aan te vallen hier.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken