menu: rubrieken, zoeken & meer

Corona-crisis en thuiswerken in Spanje (2020)

Corona-crisis en thuiswerken in Spanje
Beeld: Freepik

Corona-crisis en thuiswerken in Spanje (2020)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nu Spanje in een ‘lockdown’ zit ofwel een noodtoestand waarbij iedereen thuis moet blijven en zoveel mogelijk van huis uit moet werken, blijkt dat nog niet zo makkelijk te zijn in Spanje. De oproep van de Spaanse regering was voor en nu tijdens de noodtoestand om aan ‘teletrabajo’ te doen ofwel thuiswerken. Dat klinkt leuk en aardig maar slechts 22,3% van de werkende bevolking heeft de mogelijkheid om thuis te kunnen werken terwijl er normaal gesproken maar 7,4% daadwerkelijk thuis werkt. Bijna 7 van de 10 Spanjaarden geeft aan graag thuis te willen werken maar dat het bedrijf dat niet toestaat.

Thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd in Spanje en ook al vraagt de Spaanse regering aan de bedrijven om zoveel mogelijk personen thuis te laten werken, de realiteit is dat dit bij lange na niet mogelijk is. Uit een recent onderzoek van Randstad blijkt dat slechts 22,3% van de Spaanse beroepsbevolking de mogelijkheid heeft om thuis te werken. Dat zijn 4.405.320 personen op een beroepsbevolking van 19.779.300 personen.

In een eerder gepubliceerd artikel was al op te maken dat In Spanje slechts 7,4% of 1,43 miljoen van de Spanjaarden van huis uit werkt, een aantal dat ver verwijderd is van het Europese gemiddelde van 17%. Daarnaast biedt ook slechts 13% van Spaanse bedrijven de mogelijkheid om van huis uit te werken.

7 van de 10

Uit een ander onderzoek van Randstad is gebleken dat 68,6% van de Spanjaarden graag thuis zou willen werken maar dat het bedrijf waarvoor men werkt hen dat niet toestaat. In de leeftijdsgroep 25-45 wil 78% graag thuiswerken, bij de groep jonger dan 25 jaar is dat 64% en bij de groep ouder dan 45 jaar is dat 58%.

Beeld: Freepik

Het rare is dat in de Zuid Europese landen zoals Spanje, Italië, Portugal en Griekenland tussen de 75% en 69% aangeeft dat ze graag willen thuiswerken maar dat bij de andere Europese landen dat percentage lager is. Zoals in Frankrijk met 64%, Luxemburg met 60%, België met 57%, Duitsland en Denemarken met 52% en Nederland met 48%. Dit terwijl er in die landen meer aan thuiswerken wordt gedaan dan in de Zuid Europese landen.

LEESTIP: Weinig Spanjaarden werken van huis uit

Per autonome regio gezien is de regio met het hoogste aantal werknemers met een optie om aan ‘teletrabajo’ te doen en boven het nationale gemiddelde van 22,3% de Madrid regio met 28% van alle werknemers gevolgd door Catalonië met 25,1%, Baskenland met 24,5%, Navarra met 23% en Asturië met 22,4%.

Onder het Spaanse gemiddelde van 22,3% liggen Cantabrië met 21,5%, Aragón met 21,2%, Valencia regio met 20,9%, Galicië met 20,5% en de Balearen met 20%. Bij de volgende regio’s is het percentage onder de 20%: Castilië en León (19,9%), La Rioja (19,7%), Murcia (19,3%), Canarische Eilanden (19,2%), Andalusië (19%) ), Castilla-La Mancha (18,2%) en Extremadura (17,5%).

Beeld: Randstad

Werkcultuur

In Spanje is (over het algemeen) de werkcultuur nog gebaseerd op het aanwezig zijn tijdens de werktijden en is dat niet zo gedreven door de werkcultuur van doelstellingen bereiken, iets wat men van huis uit ook vaak kan doen. 

Er zijn in Spanje te weinig flexibele werkregelingen, dit terwijl er veel banen zijn die perfect van huis uit gedaan kunnen worden omdat ze te maken hebben met het online werken via speciale programma’s die ook van huis uit te bereiken zouden zijn.