Spanje koopt voor 432 miljoen euro medische hulpmiddelen in China

Spanje koopt voor 432 miljoen euro medische hulpmiddelen in China
Beeld: Europa Press

MADRID – Bij de dagelijkse persconferentie heeft de minister van Volksgezondheid op woensdag aangegeven dat de regering inmiddels 432 miljoen euro heeft uitgegeven aan medisch materiaal. Dat geld is reeds betaald aan diverse leveranciers in China en verwacht wordt dat gedurende de komende twee maanden elke week materialen naar Spanje worden verstuurd.

Het is geen gemakkelijke taak voor de Spaanse regering om op dit moment de benodigde materialen te kopen tijdens de handelsoorlog tussen veel landen want Spanje is niet het enige land dat medische hulpmiddelen nodig heeft. Net zoals andere landen was ook Spanje slecht voorbereid op deze pandemie en het feit dat de grootste distributiecentra in Duitsland en Frankrijk op last van de overheden gesloten zijn, helpt ook niet mee.

Toch is Spanje erin geslaagd om voor 432 miljoen euro aan medische hulpmiddelen te kopen in China. Het gaat daarbij om 550 miljoen mondkapjes, 950 beademingsapparaten, 5,5 miljoen corona-sneltests en 11 miljoen plastic handschoenen. Het bedrag is al vooruit betaald (een van de eisen) aan diverse leveranciers in China die gedurende maart en april de door Spanje gekochte hulpmiddelen zullen leveren.

LEESTIP: Marktspeculatie blokkeert komst medische benodigdheden Spanje

Naast dat er een groot gebrek is aan mondmaskers is het grootste probleem de corona-sneltests. Deze zijn pas laat in productie gegaan waardoor er niet veel op voorraad waren toen de corona-crisis toeslag in zwaar getroffen landen als Italië en Spanje. 

De sneltest is in feite een ‘antigene’ test, die reageert op antigenen, de moleculen die een reactie van het afweersysteem opwekken. De detectie gebeurt via de neus-keelholte van de patiënt. Deze test neemt niet meer dan 15 minuten in beslag terwijl bij de normale test de uitslag pas een dag later bekend is.

Bedrijven

Omdat de Spaanse regering volgens veel regionale overheden te laat reageert en de regering zelfs beschuldigd van het blokkeren van leveringen, hebben veel autonome regio’s zelf al besloten materiaal te kopen. De Madrid regio heeft 23 miljoen euro uitgegeven aan materialen waarvan men nu niet weet wanneer deze aankomen. 

In Catalonië heeft men 35 miljoen euro vooruit betaald en weet men ook niet wanneer de materialen aankomen. In de Valencia regio heeft men met de hulp van een bekende Chinese zakenman 11 miljoen euro kunnen investeren in materialen die reeds op het vliegveld van Zaragoza zijn geland.

Ook de koning van Spanje Felipe VI heeft actie ondernomen en contact opgenomen met Jack Ma, de eigenaar van Alibaba. Deze heeft bevestigd dat hij 500.000 mondmaskers en ander materiaal stuurt naar Spanje. Inmiddels heeft Jack Ma contact met de koning gehad dat er 50.000 corona-tests, beschermende kleding en 100 ademhalingsapparaten onderweg zijn naar Spanje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

6
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Thecla

Met alle chinezen maar niet met den dezen…..we gaan ze nog een paar miljoenen geven voor noodhulp voor een door hen verspreidt smerig doodsvirus, wie is er hier zot aan het worden, ze zeggen massaal Trumf is zot; wel onze regeringen zijn geen haar beter !

ramonlingen@yahoo.com

Nou alsde regering net als de met die laatste coronatests belazerd worden, dan beloofd dat weinig goeds.

Jack

Ik denk dat het hier al te laat voor is
Ze hebben al zoveel macht dat ze dat niet meer toelaten
En zolang we voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten gaat het ook niet lukken

harry

Hoop dat het een les is voor Europa om ook die noodzakelijke medische middelen zelf te fabriceren .Besffen ze nu eindelijk misschien hoe afhankelijk we zijn geworden van China ?

Eddy

Europa is nu eenmaal dom omdat ze geleid worden door weg gestemde en afgedankte rommel .Veel beterschap zou ik niet op hopen.Spijtig genoeg

Debbie

Beste Harry Helemaal met je eens!! Hopelijk gaat Europa op alle gebieden het licht zien en weer meer zaken zelf regelen ipv het uit handen geven en geen controle meer hebben. Zeer spijtig dat hier een coronavirus voor nodig is om de ogen eens wat verder te openen. Maar ik vrees dat er veel beloftes gedaan gaan worden en stoere woorden worden gesproken maar dat men er of weer jaren over doet of gewoonweg weer onder op de stapel legt als het virus eenmaal ‘verslagen’ is. Hoop van niet maar slagkracht, eenheid en daadkracht is niet echt het sterkste punt… Lees verder »

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.