Spanje koopt voor 432 miljoen euro medische hulpmiddelen in China

Spanje koopt voor 432 miljoen euro medische hulpmiddelen in China
Beeld: Europa Press

Spanje koopt voor 432 miljoen euro medische hulpmiddelen in China

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Bij de dagelijkse persconferentie heeft de minister van Volksgezondheid op woensdag aangegeven dat de regering inmiddels 432 miljoen euro heeft uitgegeven aan medisch materiaal. Dat geld is reeds betaald aan diverse leveranciers in China en verwacht wordt dat gedurende de komende twee maanden elke week materialen naar Spanje worden verstuurd.

Het is geen gemakkelijke taak voor de Spaanse regering om op dit moment de benodigde materialen te kopen tijdens de handelsoorlog tussen veel landen want Spanje is niet het enige land dat medische hulpmiddelen nodig heeft. Net zoals andere landen was ook Spanje slecht voorbereid op deze pandemie en het feit dat de grootste distributiecentra in Duitsland en Frankrijk op last van de overheden gesloten zijn, helpt ook niet mee.

Toch is Spanje erin geslaagd om voor 432 miljoen euro aan medische hulpmiddelen te kopen in China. Het gaat daarbij om 550 miljoen mondkapjes, 950 beademingsapparaten, 5,5 miljoen corona-sneltests en 11 miljoen plastic handschoenen. Het bedrag is al vooruit betaald (een van de eisen) aan diverse leveranciers in China die gedurende maart en april de door Spanje gekochte hulpmiddelen zullen leveren.

LEESTIP: Marktspeculatie blokkeert komst medische benodigdheden Spanje

Naast dat er een groot gebrek is aan mondmaskers is het grootste probleem de corona-sneltests. Deze zijn pas laat in productie gegaan waardoor er niet veel op voorraad waren toen de corona-crisis toeslag in zwaar getroffen landen als Italië en Spanje. 

De sneltest is in feite een ‘antigene’ test, die reageert op antigenen, de moleculen die een reactie van het afweersysteem opwekken. De detectie gebeurt via de neus-keelholte van de patiënt. Deze test neemt niet meer dan 15 minuten in beslag terwijl bij de normale test de uitslag pas een dag later bekend is.

Bedrijven

Omdat de Spaanse regering volgens veel regionale overheden te laat reageert en de regering zelfs beschuldigd van het blokkeren van leveringen, hebben veel autonome regio’s zelf al besloten materiaal te kopen. De Madrid regio heeft 23 miljoen euro uitgegeven aan materialen waarvan men nu niet weet wanneer deze aankomen. 

In Catalonië heeft men 35 miljoen euro vooruit betaald en weet men ook niet wanneer de materialen aankomen. In de Valencia regio heeft men met de hulp van een bekende Chinese zakenman 11 miljoen euro kunnen investeren in materialen die reeds op het vliegveld van Zaragoza zijn geland.

Ook de koning van Spanje Felipe VI heeft actie ondernomen en contact opgenomen met Jack Ma, de eigenaar van Alibaba. Deze heeft bevestigd dat hij 500.000 mondmaskers en ander materiaal stuurt naar Spanje. Inmiddels heeft Jack Ma contact met de koning gehad dat er 50.000 corona-tests, beschermende kleding en 100 ademhalingsapparaten onderweg zijn naar Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.