Search
menu
Search

Eerste fabriek voor lithiumbatterijen in Spanje komt in Extremadura

Eerste fabriek voor lithiumbatterijen in Spanje komt in Extremadura
Beeld: Freepik

Eerste fabriek voor lithiumbatterijen in Spanje komt in Extremadura

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÉRIDA – Spanje’s eerste fabriek voor lithiumbatterijen zal in de autonome regio Extremadura gebouwd worden. Het gaat om een fabriek van het bedrijf Phi4Tech dat gekozen heeft voor de regio Extremadura in plaats van andere regio’s in Spanje. Extremadura hoopt ook kans te maken op de grote assemblagefabriek die ergens in Spanje gebouwd gaat worden.

Phi4Tech heeft voor Extremadura gekozen voor de bouw van de lithiumbatterijen fabriek vanwege de beschikbaarheid van lithium in Extremadura. De kathodes worden in Cáceres gemaakt en de cellen in Badajoz. 

Deze megafabriek in Extremadura heeft een relatie met de andere grote batterij assemblagefabriek die met Europees geld ergens in Spanje gebouwd gaat worden en waar jaarlijks vanaf 2025 meer dan 500.000 batterijen voor elektrische auto’s gebouwd gaan worden.

Naast Extremadura willen ook de autonome regio’s Catalonië, Aragón, Baskenland, Galicië en de Valencia regio deze batterij assemblagefabriek huisvesten. In eerste instantie leek het erop dat de regering gekozen heeft voor Catalonië waar de nieuwe batterij fabriek in Martorell, waar de Seat fabriek ligt, geopend worden. 

Maar de strijd om deze fabriek waar duizenden banen gecreëerd kunnen worden is nog niet gestreden en een definitief besluit is nog niet genomen door de Spaanse regering die alle opties nog bestudeerd.

Ondertussen hoopt elke eerdergenoemde regionale overheid erop dat de assemblagefabriek naar hun regio komt. Het heeft er echter wel weer voor gezorgd dat er een ‘strijd’ is ontstaan tussen de verschillende autonome regio’s. 

Zo zegt Catalonië dat zij al de technische know-how hebben, in Aragón wordt de gunstige centrale ligging van de regio aangekaart terwijl regio;s zoals Extremadura en Galicië juist zeggen dat dit soort projecten niet in de standaard regio’s gebouwd moet worden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?