Eerste fabriek voor lithiumbatterijen in Spanje komt in Extremadura

Eerste fabriek voor lithiumbatterijen in Spanje komt in Extremadura
Beeld: Freepik

Eerste fabriek voor lithiumbatterijen in Spanje komt in Extremadura

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÉRIDA – Spanje’s eerste fabriek voor lithiumbatterijen zal in de autonome regio Extremadura gebouwd worden. Het gaat om een fabriek van het bedrijf Phi4Tech dat gekozen heeft voor de regio Extremadura in plaats van andere regio’s in Spanje. Extremadura hoopt ook kans te maken op de grote assemblagefabriek die ergens in Spanje gebouwd gaat worden.

Phi4Tech heeft voor Extremadura gekozen voor de bouw van de lithiumbatterijen fabriek vanwege de beschikbaarheid van lithium in Extremadura. De kathodes worden in Cáceres gemaakt en de cellen in Badajoz. 

Deze megafabriek in Extremadura heeft een relatie met de andere grote batterij assemblagefabriek die met Europees geld ergens in Spanje gebouwd gaat worden en waar jaarlijks vanaf 2025 meer dan 500.000 batterijen voor elektrische auto’s gebouwd gaan worden.

Naast Extremadura willen ook de autonome regio’s Catalonië, Aragón, Baskenland, Galicië en de Valencia regio deze batterij assemblagefabriek huisvesten. In eerste instantie leek het erop dat de regering gekozen heeft voor Catalonië waar de nieuwe batterij fabriek in Martorell, waar de Seat fabriek ligt, geopend worden. 

Maar de strijd om deze fabriek waar duizenden banen gecreëerd kunnen worden is nog niet gestreden en een definitief besluit is nog niet genomen door de Spaanse regering die alle opties nog bestudeerd.

Ondertussen hoopt elke eerdergenoemde regionale overheid erop dat de assemblagefabriek naar hun regio komt. Het heeft er echter wel weer voor gezorgd dat er een ‘strijd’ is ontstaan tussen de verschillende autonome regio’s. 

Zo zegt Catalonië dat zij al de technische know-how hebben, in Aragón wordt de gunstige centrale ligging van de regio aangekaart terwijl regio;s zoals Extremadura en Galicië juist zeggen dat dit soort projecten niet in de standaard regio’s gebouwd moet worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.