menu: rubrieken, zoeken & meer

Huidige corona-maatregelen Catalonië zijn verlengd tot 9 april

123rf (aangepast)
Beeld: 123rf (aangepast)

Huidige corona-maatregelen Catalonië zijn verlengd tot 9 april

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De regionale overheid in Catalonië heeft besloten de huidige corona-maatregelen die op 15 maart ingingen en zouden moeten eindigen op 28 maart te verlengen tot 9 april. De reden daarvoor is omdat er een lichte stijging is in de corona-besmettingen en dat de Semana Santa dit weekend zal beginnen. Er zijn verder geen wijzigingen aangekondigd dus de regels blijven tot 9 april als volgt.

Sinds maandag 15 maart gelden de speciale lockdowns per ‘comarca’ of disctrict niet meer in de autonome regio Catalonië . Maar dat geldt alleen voor samenwonenden (convivientes) of de bubbel van personen die onder eenzelfde dak wonen (burbujas de convivencia).

Dus alleen samenwonenden mogen buiten de eigen ‘comarca’ komen terwijl vrienden of andere personen samen dat dus niet mogen. De regionale lockdown voor de hele autonome regio Catalonië blijft ook bestaan waardoor niemand zonder geldige reden de regio Catalonië in of uit mag reizen.

Om buiten de eigen district-grens te komen moet je een certificaat bij je hebben, het zogenaamde ‘Certificado de declaración autoresponsable’ dat HIER te downloaden is. De Catalaanse politie heeft aangekondigd extra hierop te gaan controleren, zeker omdat de Semana Santa (pasen) vakantiewerk eraan zit te komen.

Elke Catalaanse provincie is opgedeeld in ‘comarcas’ wat dus niet hetzelfde is als de provincie of de autonome regio. KLIK HIER voor een overzicht van de comarca’s in Catalonië.

Huidige coronaregels

Kort overzicht belangrijkste corona-maatregelen in de autonome regio Catalonië die in principe zouden eindigen op 28 maart maar nu dus verlengd zijn tot 9 april, na Pasen dus.

Buiten district (confinamiento comarcal) reizen alleen voor samenwonenden.

Regionale lockdown (confinamiento perimetral autonómico) dus niemand mag zomaar Catalonië in of uit reizen.

Avondklok (toque de queda) geldt tussen 22.00 en 6.00 uur.

Groepsgrootte is max. 6 personen en max. 2 groepen samenwonenden (burbujas de convivencia).

Bars en restaurants mogen tussen 7.30 en 17.00 geopend zijn met max. 30% binnen en 100% buiten met verplicht 1,5 meter afstand tussen tafels en max. 4 personen aan tafels.

Winkels mogen op doordeweekse en sinds 15 maart ook in de weekenden geopend zijn met een max. capaciteit van 30%.