Search
menu
Search

Wat is de meest gezochte artiest ter wereld, in Europa en in Spanje?

Wat is de meest gezochte artiest ter wereld, in Europa en in Spanje?
Beeld: Ken Bromley Art Supplies

Wat is de meest gezochte artiest ter wereld, in Europa en in Spanje?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op de onderstaande kaarten die door het Britse Ken Bromley Art Supplies zijn samengesteld aan de hand van zoekopdrachten in Google, is te zien wat de meest gezochte artiest ter wereld, in Europa, Spanje, Nederland, België en in andere landen is.

Uit de gegevens van dit onderzoek is op te maken dat wereldwijd het meeste gezocht werd of wordt op de Italiaanse kunstenaar, schilder en uitvinder Leonardo da Vinci die in 82 onderzochte landen bovenaan de lijst staat. 

Da Vinci wordt op de wereldranglijst gevolgd door de Mexicaanse surrealistische kunst-schilderes Frida Kahlo die in 29 landen het meest gezocht werd. Zij wordt gevolgd door de Nederlandse Vincent van Gogh in 24 landen.

De top 7 lijst kan verder afgemaakt worden met Italiaanse schilderes uit de vroege barok Artemisia Gentileschi waarnaar het meest gezocht werd in 23 landen. De Spanjaard Pablo Picasso staat op plaats 5 in 18 landen, de hedendaagse en nog steeds anonieme straatkunstenaar Banksy op plaats 6 in 14 landen en de Spanjaard Diego Velázquez op plaats 7 in 2 landen (Nigeria en Oeganda). 

Europa

De populairste artiest in Europa is ook Leonardo Da Vinci waarnaar het meest gezocht werd in 16 landen: Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Tsjechië, Kosovo, Letland, Malta, Moldavië, Montenegro, Noord-Macedonië, Noorwegen, Polen, Roemenië, Servië, Slowakije en Oekraïne. 

Maar de beroemdste straatartiest Banksy zit nu al da Vinci op zijn hielen want hij werd het meest gezocht in 10 landen waaronder uiteraard het Verenigd Koninkrijk maar ook Nederland, Bulgarije, Frankrijk, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Ierland, Rusland en San Marino.

Net zoals Banksy wordt ook in 10 landen het meeste gezocht op de Mexicaanse Frida Kahlo die onder andere in Spanje bovenaan de lijst staat maar verder ook in Andorra, Cyprus, Denemarken, Finland, Griekenland, Hongarije, Slovenië, Zweden en Turkije.

Op de vierde plaats binnen Europa staat de Italiaanse Artemisia Gentileschi als meest gezochte artiest in zes landen: Oostenrijk, Duitsland, IJsland, Italië, Litouwen en Zwitserland.

De Nederlander Vincent van Gogh wint in Portugal en Georgië terwijl de uit Málaga komende Pablo Picasso wint in Wit-Rusland en de Georgische kunst-schilder Niko Pirosmani in Estland.

Als uitzondering staat in Europa de Amerikaanse artiest Keith Haring op de lijst want alleen in België staat hij bovenaan als meest gezochte artiest.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?