Search
menu
Search

Missie volbracht: het dorp Bujaraloz  in Zaragoza overschrijdt de 1.000 inwoners

Missie volbracht: het dorp Bujaraloz in Zaragoza overschrijdt de 1.000 inwoners
Beeld: 123rf

Missie volbracht: het dorp Bujaraloz  in Zaragoza overschrijdt de 1.000 inwoners

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Vier maanden geleden deed Darío Villagrasa een emotionele oproep aan de inwoners van Bujaraloz (Zaragoza). De burgemeester vroeg mensen uit het dorp zich in de gemeente in te schrijven (empadronarse). Indien het dorp meer dan 1.000 inwoners zou tellen, zou Bujaraloz namelijk meer subsidies kunnen krijgen en al haar 9 raadsleden behouden.

In Nederland zijn er slechts weinig dorpen met minder dan 1.000 inwoners, maar in het Spaanse binnenland is dat al heel wat. Al een paar jaren lang bungelde Bujaraloz net onder dat aantal, tot burgemeester Darío Villagrasa een warme oproep deed aan iedereen die uit het dorp afkomstig was.

Als zich tegen de jaarwisseling voldoende mensen bij de gemeente registreerden, kwam Bujaraloz in aanmerking voor meer financiering van de overheid, en zou het alle 9 raadsleden in de gemeenteraad kunnen behouden. “Goed voor het gevoel van eigenwaarde en identiteit”, zo klonk het bij de burgemeester.

980 mensen waren er kort voor de jaarwisseling ingeschreven in het register. Dankzij de campagne van het gemeentebestuur kwamen daar op korte tijd 33 nieuwe buren bij. De eerste dagen van Januari waren er dus officieel 1.013 inwoners in Bujaraloz. Die nieuwe inwoners waren voornamelijk jongeren die buiten het dorp studeerden of inwoners die trouwden en slechts een deel van hun tijd in Bujaraloz doorbrachten.

In 2006 had Bujaraloz 997 inwoners, in 2016 996, in 2019 985 en in 2020 nog slechts 980. Een dergelijke daling is normaal in het rurale Spanje, waar de bevolking sterk vergrijsd is en elk jaar heel wat sterfgevallen de cijfers beïnvloeden. Nochtans heeft Bujaraloz een immigrantenbevolking van 8% tot 12% van de inwoners. Dat zijn vooral mensen uit Oost Europa, Latijns Amerika en de Maghreb, die volgens de burgemeester erg goed geïntegreerd zijn en in de varkenskwekerijen, de horeca of de lokale industrie werken.

Dankzij de stunt komt Bujaraloz in het lijstje van de luttele 57 dorpen die in de provincie Zaragoza meer dan 1.000 inwoners tellen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?