Spanje op de tweede plaats geëindigd bij de 2022 Europese Boom verkiezing

Spanje op de tweede plaats geëindigd bij de 2022 Europese Boom verkiezing
Beeld: Tree of the Year / website

Spanje op de tweede plaats geëindigd bij de 2022 Europese Boom verkiezing

MADRID – Het is Spanje in 2022 niet gelukt om de eerste plaats bij de Europese Boom verkiezing te behouden. In 2021 wist Spanje met de ‘duizendjarige steeneik’ in Lecina-Bárcabo (Huesca) namelijk te winnen maar in 2022 gaat de hoofdprijs naar de Eik Dunin in Polen. Toch is er een beetje feest want Spanje is met de ‘Eik van het Woud van het Banket van Conxo’ in Santiago de Compostela (Galicië) op de tweede plaats geëindigd.

De Spaanse inzending bij de 2022-editie van de Europese Boom van het jaar verkiezing was de ‘Eik van het Woud van het Banket van Conxo’ in Santiago de Compostela (Galicië) die 168.284 stemmen wist te krijgen. Dat is helaas niet genoeg om te winnen want de ‘Eik Dunin’ in Polen kreeg 179.317 stemmen en wist de 2022-editie van de verkiezing te winnen.

De Belgische inzending was de ‘Mammoetboom van het Collège Notre Dame de Bonlieu’ maar deze boom kwam met 25.724 stemmen niet verder dan de twaalfde plaats. Nederland stuurde de ‘Ik ben Tilia’ boom naar de Europese verkiezing maar kwam met 24.201 stemmen niet verder dan de vijftiende plaats, dat is helaas de laatste plaats van de lijst.

Het succes van de tweede plaats in Spanje is natuurlijk te danken aan de populariteit van deze Europese Boom van het jaar verkiezing omdat Spanje de 2021-editie wist te winnen met de ‘duizendjarige steeneik’ in Lecina-Bárcabo (Huesca).

2022: De boom der vrijheid

Deze historische eik ontsproot tijdens de Verlichting. In 1856 was hij getuige van het Democratische Banket van Conxo, een revolutionaire daad die de idealen van het nieuwe Europa rechtvaardigde: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap. Hij werd verdedigd door Rosalía de Castro in een grensverleggende, ecologische aanklacht in Spanje. Het bos dat hem verwelkomt, aan de voet van de Portugese Pelgrimsroute, is tegenwoordig een botanische tuin, geopend voor het publiek in 2018 (met een populair festival), nadat het meer dan een eeuw ontoegankelijk was.

Tree of the year 2022

Van 1 tot en met 28 februari 2022 kon iedereen online meestemmen met de verkiezing ‘Tree of the year’ wat een Europese bomen-verkiezing is waar 16 landen aan mee doen, naast Spanje dus ook Nederland en België UPDATE: uiteindelijk zijn het 15 landen geworden omdat de Russische inzending gediskwalificeerd werd vanwege de oorlog. Tussen 22 en 28 februari was de stemming geheim om het extra spannend te maken. Op 22 maart werd de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.