Appartementen in Palma op Mallorca mogen niet meer aan toeristen verhuurd worden

123rf
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

PALMA – Appartementen die gelegen zijn in woonwijken en in gebouwen waar meer mensen wonen dan vakantieappartementen te vinden zijn en dus ook niet in een toeristisch gebied liggen, mogen niet meer aan toeristen verhuurd worden. Het gaat om die appartementen die in zogenaamde “edificios plurifamiliares” ofwel flats met meergezinswoningen gelegen zijn. Binnen de gemeente geeft men de voorkeur aan die mensen die kunnen wonen in het centrum van de stad en niet aan toeristen die daar vakantie vieren om zo het woon- en leefklimaat niet aan te tasten.

Appartementen die in gebouwen gevestigd zijn waar veel gezinnen wonen en het dagelijkse leven van een drukke stad plaatsvindt mogen niet meer verhuurd worden aan vakantiegangers. Dat heeft de gemeente met een nieuwe gemeentelijke verordening bepaald om de overlast van het toerisme in woonwijken te laten afnemen. De enige uitzondering op deze nieuwe regel zijn huizen met eigen grond (casas en suelo rústico), woningen nabij het vliegveld (entorno del aeropuerto) en woningen die gelegen zijn op of nabij industrieterreinen (polígonos industriales).

Palma heeft met deze nieuwe gemeentelijke verordening een primeur binnen Spanje in handen want het is de eerste gemeente die via een lokale wet de verhuur aan toeristen niet meer toestaat om de leef- en woonomgeving van de inwoners van de stad niet negatief te beïnvloeden. Deze beslissing werd in samenspraak met verenigingen van eigenaren gemaakt en vormt onderdeel van de Ley de Turismo die reeds vorig jaar zomer actief werd in Palma en op Mallorca.

Volgens de laatste gegevens van de gemeente worden er in Palma zo’n 11.000 particuliere vakantie appartementen aangeboden aan toeristen die via online platforms zoals de bekende Airbnb en Homeaway te boeken zijn. Er worden dus 11.000 vakantieaccommodaties binnen de stad aangeboden terwijl er officieel slechts 645 ingeschreven staan bij de gemeente, iets wat eigenlijk dus verplicht is.

De verhuur van vakantie appartementen moet dus nu vanuit het centrum van de stad verplaatst worden naar gebieden buiten het centrum (nog nader te bepalen waar dat precies is) en in andere gemeenten of in de drukke vakantieplaatsen. In andere gemeenten op Mallorca zijn er ook beperkingen zoals die van maximaal 60 dagen per jaar verhuren in Deià, Alcúdia of Pollença terwijl er in gemeenten als Binissalem, Manacor of Porreres geen beperkingen zijn wat betreft de vakantieverhuur.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.