skip to Main Content
Appartementen in Palma op Mallorca mogen niet meer aan toeristen verhuurd worden
ABC.es

Appartementen in Palma op Mallorca mogen niet meer aan toeristen verhuurd worden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ABC.es

PALMA – Appartementen die gelegen zijn in woonwijken en in gebouwen waar meer mensen wonen dan vakantieappartementen te vinden zijn en dus ook niet in een toeristisch gebied liggen, mogen niet meer aan toeristen verhuurd worden. Het gaat om die appartementen die in zogenaamde “edificios plurifamiliares” ofwel flats met meergezinswoningen gelegen zijn. Binnen de gemeente geeft men de voorkeur aan die mensen die kunnen wonen in het centrum van de stad en niet aan toeristen die daar vakantie vieren om zo het woon- en leefklimaat niet aan te tasten.

Appartementen die in gebouwen gevestigd zijn waar veel gezinnen wonen en het dagelijkse leven van een drukke stad plaatsvindt mogen niet meer verhuurd worden aan vakantiegangers. Dat heeft de gemeente met een nieuwe gemeentelijke verordening bepaald om de overlast van het toerisme in woonwijken te laten afnemen. De enige uitzondering op deze nieuwe regel zijn huizen met eigen grond (casas en suelo rústico), woningen nabij het vliegveld (entorno del aeropuerto) en woningen die gelegen zijn op of nabij industrieterreinen (polígonos industriales).

Palma heeft met deze nieuwe gemeentelijke verordening een primeur binnen Spanje in handen want het is de eerste gemeente die via een lokale wet de verhuur aan toeristen niet meer toestaat om de leef- en woonomgeving van de inwoners van de stad niet negatief te beïnvloeden. Deze beslissing werd in samenspraak met verenigingen van eigenaren gemaakt en vormt onderdeel van de Ley de Turismo die reeds vorig jaar zomer actief werd in Palma en op Mallorca.

Volgens de laatste gegevens van de gemeente worden er in Palma zo’n 11.000 particuliere vakantie appartementen aangeboden aan toeristen die via online platforms zoals de bekende Airbnb en Homeaway te boeken zijn. Er worden dus 11.000 vakantieaccommodaties binnen de stad aangeboden terwijl er officieel slechts 645 ingeschreven staan bij de gemeente, iets wat eigenlijk dus verplicht is.

De verhuur van vakantie appartementen moet dus nu vanuit het centrum van de stad verplaatst worden naar gebieden buiten het centrum (nog nader te bepalen waar dat precies is) en in andere gemeenten of in de drukke vakantieplaatsen. In andere gemeenten op Mallorca zijn er ook beperkingen zoals die van maximaal 60 dagen per jaar verhuren in Deià, Alcúdia of Pollença terwijl er in gemeenten als Binissalem, Manacor of Porreres geen beperkingen zijn wat betreft de vakantieverhuur.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Helemaal terecht, deze maatregel. Airbnb en soortgelijke zijn gewoon parasieten, die allerlei regels en wetten waar gewone hotels en andere accomodaties zich wel aan moeten houden en kosten van hebben, gewoon ontduiken.
  Dit zou navolging moeten krijgen in alle toeristencentra en grote steden!

 2. En op deze manier helpen ze de rijke hoteleigenaars terwijl de kleine man die na lang sparen een tweede appartement kon aankopen, om alzo een extra inkomen te bekomen of zijn oude dag te voorzien, word benadeelt.

  1. Ze zouden beter eens een cursus economie volgen.
   In ieder geval zullen er minder toeristen komen wat een weerslag zal hebben op hun toeristeninkomen, dit zowel voor de gemeente als voor de Spanjaard zelf.
   Door hun eigen incompetentie om de verhuurwet te controleren doen ze nog een schepje bovenop.
   Maar geen nood, er zullen minder toeristen zijn en dat was toch de bedoeling. Dat er minder inkomsten zijn, “a quien le importa”.

 3. Mijn vraag is, als je al een vergunning heb, vervalt die dan? Of hoe zit het daarmee? Dankje voor jullie antwoordt.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken