Search
menu
Search

Eerste strikt vrouwelijke bibliotheek opent in Mallorca

Eerste strikt vrouwelijke bibliotheek opent in Mallorca
Beeld: Canva

Eerste strikt vrouwelijke bibliotheek opent in Mallorca

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – In de wijk Santa Catalina van de stad Palma de Mallorca opende het afgelopen weekend de eerste feministische bibliotheek van het eiland de deuren. De bibliotheek bevindt zich in het culturele huis Donasana. In totaal vind je er 500 werken van vrouwelijke auteurs.

“Het grootste deel van de geschiedenis was ‘anoniem’ een vrouw”. Het is de quote van de Britse schrijfster Virginia Woolf die op de T-Shirt van Jimena Jiménez prijkt. Jiménez is arts, feministe, en een van de bezielers van de eerste feministische bibliotheek van Mallorca die de deuren opent in de wijk Santa Catalina van de hoofdstad Palma de Mallorca. Lange tijd was het inderdaad not done voor vrouwen om zich als schrijfster te profileren, en ze moesten dat dan anoniem of onder een mannelijk pseudoniem doen.

“Ik kwam op het idee omdat ik thuis erg veel boeken van vrouwelijke auteurs heb”, verklaart Jimena Jiménez, “en omdat er altijd een zekere discriminatie naar hen toe merkbaar is geweest”. Jiménez vertelt dat bij de oprichting van de Real Academia Española (Spaanse Koninklijke Academie) in 1713 486 academici betrokken waren. Slechts 11 daarvan waren vrouwen. Ook bij de nobelprijs voor literatuur is een vergelijkbaar onevenwicht te zien. Van de 101 winnaars sinds de prijs in 1901 werd ingericht, zijn er slechts 15 vrouwelijke schrijfsters.

De feministische bibliotheek beschikt in totaal over 500 werken. Het gaat om zowel fictie als non fictie, allemaal van vrouwelijke hand. Voor een eenmalige bijdrage van 5 euro word je lid en kan je gelijk welk boek uitlenen. Het gaat ook om een manier om de banden in de buurt aan te sterken. Zo staat er ook af en toe een filmprojectie op het programma.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?