Eerste strikt vrouwelijke bibliotheek opent in Mallorca

Eerste strikt vrouwelijke bibliotheek opent in Mallorca
Beeld: Canva

Eerste strikt vrouwelijke bibliotheek opent in Mallorca

PALMA – In de wijk Santa Catalina van de stad Palma de Mallorca opende het afgelopen weekend de eerste feministische bibliotheek van het eiland de deuren. De bibliotheek bevindt zich in het culturele huis Donasana. In totaal vind je er 500 werken van vrouwelijke auteurs.

“Het grootste deel van de geschiedenis was ‘anoniem’ een vrouw”. Het is de quote van de Britse schrijfster Virginia Woolf die op de T-Shirt van Jimena Jiménez prijkt. Jiménez is arts, feministe, en een van de bezielers van de eerste feministische bibliotheek van Mallorca die de deuren opent in de wijk Santa Catalina van de hoofdstad Palma de Mallorca. Lange tijd was het inderdaad not done voor vrouwen om zich als schrijfster te profileren, en ze moesten dat dan anoniem of onder een mannelijk pseudoniem doen.

“Ik kwam op het idee omdat ik thuis erg veel boeken van vrouwelijke auteurs heb”, verklaart Jimena Jiménez, “en omdat er altijd een zekere discriminatie naar hen toe merkbaar is geweest”. Jiménez vertelt dat bij de oprichting van de Real Academia Española (Spaanse Koninklijke Academie) in 1713 486 academici betrokken waren. Slechts 11 daarvan waren vrouwen. Ook bij de nobelprijs voor literatuur is een vergelijkbaar onevenwicht te zien. Van de 101 winnaars sinds de prijs in 1901 werd ingericht, zijn er slechts 15 vrouwelijke schrijfsters.

De feministische bibliotheek beschikt in totaal over 500 werken. Het gaat om zowel fictie als non fictie, allemaal van vrouwelijke hand. Voor een eenmalige bijdrage van 5 euro word je lid en kan je gelijk welk boek uitlenen. Het gaat ook om een manier om de banden in de buurt aan te sterken. Zo staat er ook af en toe een filmprojectie op het programma.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.