Search
menu
Search

Gevangene in La Rioja steekt cel in brand na verschillende batterijen door te slikken

Gevangene in La Rioja steekt cel in brand na verschillende batterijen door te slikken
Beeld: Canva

Gevangene in La Rioja steekt cel in brand na verschillende batterijen door te slikken

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LOGROÑO – Een gevangene van de penitentiaire inrichting van Logroño, de hoofdstad van la Rioja, stak vorige week woensdag zijn cel in brand. De kleine brand ontwikkelde op korte tijd erg veel rook en bracht de gezondheid van de man zelf, een medegevangene en twee werknemers van de gevangenis in gevaar.

De gevangene in kwestie heeft al meer dan een maand de status artikel 75. Dat betekent dat hij onder zwaar toezicht staat, zowel om zijn eigen veiligheid als die van andere gevangenen te garanderen. Afgelopen woensdagnacht slikte hij eerst verschillende batterijen in. Op die manier hoopte de man te worden overgeplaatst naar een ziekenboeg. Toen dat plan niet leek te werken, besliste hij zijn cel in brand te steken.

“Gezien de agressieve houding van de gevangene, moest men hem tegen de grond drukken en vastsnoeren.” Klinkt het bij de vakbond van cipiers. “Later moest hij ook naar de dienst spoedgevallen worden overgebracht”.

De gevangene zelf veroorzaakte al heel wat problemen sinds zijn internering. Hij was betrokken bij een reeks incidenten in afdeling 5 van dezelfde gevangenis, en stichtte eerder ook oproer in een televisiezaal vol gevangenen. De vakbond maakt van de zaak gebruik om nog eens aan de alarmbel te trekken wat betreft de gevangenis van Logroño. 

Volgens de vakbondsafgevaardigden zijn de werkomstandigheden er bijzonder slecht. Er is een nijpend personeelstekort en ook zijn de faciliteiten zelf niet geschikt voor dergelijke problematische gevangenen. Volgens de vakbond is het de directie zelf die verantwoordelijk is voor problemen als deze, en zou die zelf tot de vrijheid van opstandige gevangenen kunnen leiden als er niet gehandeld wordt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?