skip to Main Content
Rajoy accepteert dit keer wel een debat met Sánchez, Iglesias en Rivera

Rajoy accepteert dit keer wel een debat met Sánchez, Iglesias en Rivera

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

verkiezingen2016-2aMADRID – In de aanloop naar de nieuwe verkiezingen op 26 juni aanstaande heeft Mariano Rajoy aangegeven dat hij als premier in functie dit keer wel mee zal doen aan een debat tussen de vier leiders van de PP, PSOE, Podemos en Ciuadanos. Tijdens de laatste verkiezingscampagne in december weigerde Rajoy dit te doen en stuurde hij de vice president naar het debat.

Rajoy kan nu ook niet anders aangezien Podemos (nu Unidos Podemos) en Ciudadanos veel stemmen wisten te krijgen bij de verkiezingen in december vorig jaar en daarna aanwezig waren in het Spaanse parlement. Dat is dan ook het argument wat de PP aanhoudt, nu wel een debat want de partijen zijn nu serieus genoeg.

Er vonden verschillende debatten plaats tussen onder andere Pablo Iglesias van Podemos en Albert Rivera van Ciudadanos en een debat met vier gezichten tussen de leiders van de PSOE, Ciudadanos en Podemos en de vice president van de PP (dus niet Rajoy) Soraya Santamaria. Rajoy zelf was alleen aanwezig tijdens het intense debat “cara a cara” tussen hem als premier in functie en de oppositieleider van de PSOE Pedro Sanchez.

Rajoy staat niet echt bekend als goede deelnemer aan debatten en verwacht wordt dan ook dat hij flink zal zweten, knipperen met de ogen en versprekingen zal doen bij het debat tussen de vier leiders van de grootste partijen. Met name de nieuwe leiders Rivera en Iglesias zijn goede praters en hebben er veel zin in.

Overigens sluit de PP niet uit dat als er weer een debat komt “cara a cara” dat in plaats van Sanchez van de PSOE, Pablo Iglesias van Podemos tegenover de premier in functie zal zitten. Podemos is immers de derde grote partij en wie weet als de peilingen dat goed voorspellen, zelfs de tweede grote partij bij de komende verkiezingen.

De leiders van Podemos en Ciudadanos zullen in ieder geval tegenover elkaar gaan zitten in een mini debat in het tv-programma Salvados. Dat deden zij ook al tijdens de eerste verkiezingscampagne (in een bar in Barcelona) in december en dat zullen beide heren op zondag 5 juni nogmaals over doen. Iglesias en Rivera kunnen niet echt goed met elkaar overweg en hebben verschillende politieke ideeën maar ze hebben wel respect voor elkaar en het zal zeker een leuk debat worden – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken