skip to Main Content
Oppositiepartijen dienen motie van wantrouwen in tegen Rajoy en Partido Popular in Spanje
El Confidencial

Oppositiepartijen dienen motie van wantrouwen in tegen Rajoy en Partido Popular in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Motie van wantrouwen tegen Rajoy en de PP in Spanje

El Confidencial

MADRID – De politieke spanningen in Spanje zijn sinds de veroordeling van diverse voormalige Partido Popular (PP) politici en de de politieke partij PP in de zaak-Gürtel flink opgelopen. De grootste oppositiepartijen PSOE, Podemos en Ciudadanos geloven niet meer in minister-president Mariano Rajoy en zijn partij en hebben een motie van afkeuren of wantrouwen ingediend, of zijn dat van plan te doen.

Het is onduidelijk wat er nu gaat gebeuren maar een ding is duidelijk, er is een voor en een na sinds de gerechtelijke uitspraak van afgelopen donderdag in de zaak-Gürtel. Voorlopig hebben Podemos en de PSOE een motie van wantrouwen ingediend en willen de Catalaanse partijen ERC en PDeCAT deze wel steunen mits Ciudadanos niet meedoet.

Het is juist Ciudadanos, dankzij wie de Partido Popular bij de laatste verkiezingen aan de macht is gekomen, die nog niet meegaat in een motie van wantrouwen. Wel willen Albert Rivera en zijn oranje gekleurde partij vervroegde verkiezingen zien in Spanje, iets waar Rajoy niets van wil weten om de politieke stabiliteit in het land niet in gevaar te brengen.

Twijfels over Rajoy

De rechtbank heeft een getuigenis van Rajoy in juli 2017 in twijfel getrokken. De minister-president moest voor de rechter verschijnen om enkele vragen te beantwoorden waarbij Rajoy bevestigde dat er geen schaduwboekhouding en steekpenningen binnen zijn partij waren. De rechters menen echter dat er bewijzen genoeg zijn dat dit wel gebeurde, en onder de neus van Rajoy die tijdens die jaren de partijvoorzitter was, en nog steeds is.

Het zijn nu de socialisten van de PSOE en partijleider Pedro Sanchez die, overigens niet met de steun van alle socialisten, een motie van wantrouwen (moción de censura) indienen tegen de Partido Popular en de minister-president. Daarbij worden de socialisten bijgestaan door de derde grote partij Podemos (eigenlijk Unidos-Podemos). Overigens startte Podemos in 2017 al een motie van wantrouwen tegen Rajoy maar die werd toen afgewezen. Dit is dus de tweede moción de censura tegen Mariano Rajoy.

De politieke partij Ciudadanos wil voorlopig nog niet meegaan met de motie van wantrouwen maar eist wel van de regering vervroegde verkiezingen. Mochten die er niet komen dan zal de C’s partij waarschijnlijk meegaan met de motie van wantrouwen.

Pedro Sanchez van de PSOE heeft aangegeven dat hij na het opstappen van de regering-Rajoy van plan is om eerst een tijd te regeren in Spanje met een nieuwe regering bestaande uit PSOE ministers voordat hij nieuwe verkiezingen zal uitvaardigen. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de Ciudadanos partij (nog) niet meegaat met de motie van wantrouwen.

Hoe?

Volgens artikel 113 van de Spaanse grondwet (constitución Española) kan een motie van wantrouwen alleen succesvol zijn als er tenminste 176 stemmen/zetels zijn die deze steunen, een absolute meerderheid.

De PSOE heeft 85 zetels wat dus niet genoeg is. Samen met Unidos-Podemos die 67 zetels heeft zouden er 152 stemmen zijn wat dus nog steeds niet genoeg is.

Om dan toch op of over de verplichte 176 zetels te komen moeten de PSOE en Unidos-Podemos nog meer zetels hebben. Ciudadanos heeft 32 zetels waarmee het totaal dus op 184 zetels zou komen te staan. Ciudadanos wil nu echter nog niet meegaan met de motie van wantrouwen.

Als Ciudadanos blijft weigeren kunnen de PSOE en Podemos hand in hand gaan met de Catalaanse partijen ERC met 9 zetels en de PDeCAT met 8 zetels waarmee men op 169 zetels komt wat nog steeds niet genoeg is. Men moet de hulp vragen van Compromis die met 4 zetels al heeft aangegeven mee te doen waarbij het succes afhangt van de Baskische PNV partij die 5 zetels heeft waarmee het totaal op 178 zetels zou komen te staan. De optie van de Catalaanse partijen als bondgenoten is de minst wenselijke voor de PSOE.

Met al deze politieke spanningen lijkt het erop dat de oppositiepartijen schoon genoeg hebben van de Partido Popular en de corruptieschandalen en dat ze het eindelijk aandurven om actie te ondernemen. De eerstvolgende landelijke verkiezingen staan nu nog gepland voor juni 2020 maar de kans is nu erg groot dat Rajoy, net zoals zijn voorganger Zapatero, eerder het veld moet ruimen en dat er vervroegde verkiezingen komen in Spanje.

Wetenswaardig is dat er tot nu toe in Spanje sinds 1975 drie moties van wantrouwen zijn ingediend in Spanje. Dat gebeurde in 1980 tegen de regering-Suarez, in 1987 tegen de regering-Gonzalez en meer recent in 2017 tegen de regering-Rajoy toen Pablo Iglesias van Podemos dit lanceerde. In alle drie de gevallen mislukte de motie van wantrouwen en werd deze niet aangenomen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. Best een goed artikel, want veel feiten en weinig mening. Ik volg via de noticias op Antena 3 het Spaanse nieuws en mis dan altijd een inleidend stukje, waardoor ik wat meer overzicht krijg. Dit verhaal van Remco Stoffer kan ik daarom erg waarderen.

 2. Sanches zal het niet redden, Iglesias zal het ook niet redden, Ciudadamos vind ik een kontenlikker van Rajoy en Macron, dus die zal het met zijn snelle opkomst ook niet redden. Of er zal tussen deze drie snel een overeenkomst moeten komen, of het volk beslist opnieuw….en wat er dan gekozen gaat worden……..zolang geld en macht bij de elite zit….vrees ik weer veel PP, niet meer aan de macht maar wel meetellend in een nieuw te vormen regering.

 3. FRANCO ZIJ IN HET VERRE VERLEDEN AL , DE DEMOCRATIESE PARTIJEN ZIJN EEN RAMP VOOR ESPAÑA , EN HIJ HAD GELIJK , LA DEMOCRACIA ES UNA MIERDA ,

 4. Terzijde: het blijft hier op deze site toch steeds pijnlijk te constateren dat op kwesties die niet over mishandelde dieren of over kwallen gaan maar over de politiek en samenleving in Spanje, en die door de redactie met bewonderingswaardige inzet worden uitgelegd, uitsluitend gereageerd wordt door menos validos de cabeza. Geeft wel te denken over de toekomst van een site als deze. Nogmaals: alles terzijde

 5. Informatief redactioneel stuk. Jammer dat de reacties beneden alle peil zijn. Spanje stevent op een politieke crisis af, die te voorzien was. De PSOE is niet alleen hier, maar in heel Europa uitgespeeld. Het socialisme, of de sociaal-democratie is een gepasseerd station. Als Sanchez PSOE met een paar regionale splinterpartijen Spanje denkt te kunnen gaan regeren, is hij los van zijn verstand. PODEMOS heeft zichzelf, ook door hun opstelling in Catalonië, als idioten uitgeschakeld. CIUDADANOS heeft nu in feite de beslissing in handen. Hun succes komt te snel, vrees ik. Rajoy heeft in de huidige dubbele crisis (de Catalaanse Putschisten, zijn eigen PP) niet veel meer te besluiten dan vervroegde verkiezingen.

 6. De kans is klein, maar een PSOE-regering waarin naast de Spaanse nationalisten van PSOE en Podemos, ook de regionale nationalisten vertegenwoordigd zijn is misschien nog zo slecht niet. Geen bevoordeelde en benadeelde regio’s meer, geen politieke gevangenen, geen (politie)geweld, ….en eindelijk terug naar de democratie. Zeker een stap in de goeie richting, maar waarschijnlijk te mooi om waar te zijn !
  Het ideale zou m.i. zijn het vervangen van de huidige éénpartijstaat (bron van alle fraude en corruptie) door een confederatie met een regering samengesteld uit en verkozen door afgevaardigden van onafhankelijke regio’s. Maar,… ik draai me om en droom verder !

  1. @Miel U leeft geloof ik nog steeds in Bobbejaan Schoepeland? Ik vermoed dat de nieuwe editie van “Kuifje in Cataloons Spanjeland” meer waarheidsgehalte heeft.

   1. Fran Carlos ben jij niet toevallig gewoon Juan74? Jullie zijn beiden de betweters van Spanje en deze nieuws pagina. Objectief ben je in ieder geval niet en ook heb je geen moderne gedachten omtrent de toekomst van Spanje. Misschien ben je toch een beetje PP?

    1. Als je SV een beetje had gevolgd, zou je geweten hebben dat de redactie reeds ontkend had dat er trollen bezig zijn. Hetzelfde kan dan ook gezegd worden over jou en leo (met kleine l), aangezien beiden hetzelfde woord bezigd namelijk “betweter”!
     Ik heb sterk de indruk dat als iemand hier op SV zijn GOED ONDERBOUWDE mening plaatst, steevast worden uitgemaakt voor betweter door degenen die hun gelijk niet kunnen krijgen. m.i. gewoon zielig

     1. Dus jij bent dus ook Juan74, goed om te weten dat 1 persoon al 3 namen gebruikt. En jij bent zo goed dat 1 woord wat iemand anders gebruikt al aangeeft dat het bewust dat persoon geweest moet zijn. Zo ging dat vroeger met de heksenjacht vele onschuldige vrouwen werden toen vermoord.

 7. Heeft niks met dit artikel van doen…
  INFO: BIJ DEZE GA IK VERDER ONDER DE NAAM “JOPKE”.
  Even gedacht aan “Catalaan” maar dat zou wellcht voor verwarring leiden (bvb bij de redactie hahaha). Het is maar om trollen te vermijden he.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken