skip to Main Content
26M: verkiezingen Spanje op 26 mei
123rf

26M: verkiezingen Spanje op 26 mei

MADRID – Het is weer verkiezingstijd in Spanje. Op 28 april (28A) vonden er reeds algemene en landelijke parlementsverkiezingen plaats die door de PSOE socialisten werden gewonnen, waarbij de PP en Unidas-Podemos partijen de grootste nederlagen zagen, Ciudadanos steeg in stemmen en de partij VOX zetels wist te krijgen. Op zondag 26 mei vinden er echter autonome, gemeente en Europese verkiezingen plaats in Spanje.

Zondag 26 mei is een belangrijke dag binnen de Spaanse politiek omdat op die dag drie verkiezingen zullen plaatsvinden binnen Spanje. Er mogen die dag 37.373.185 inwoners van Spanje stemmen.

34,7 miljoen Spanjaarden en 466.181 buitenlanders mogen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen, 34,8 miljoen Spanjaarden en 365.310 buitenlanders bij de Europese parlementsverkiezingen en 15,5 miljoen Spanjaarden bij de verkiezingen voor de autonome regio’s.

Europees

Op Europees niveau vinden er op 26 mei verkiezingen plaats om Spaanse vertegenwoordigers te kiezen voor het Europese Parlement (elecciones Parlamento Europeo). Buitenlanders die in Spanje wonen en geregistreerd staan mogen hier aan mee doen maar dienen dan wel voor Spaanse kandidaten te kiezen.

Gemeente

Daarnaast heeft Spanje voor 26 mei gekozen voor de gemeenteraadsverkiezingen (elecciones municipales) waarbij 67.515 volksvertegenwoordigers in 8.093 gemeenten gekozen worden. Buitenlanders die in Spanje wonen en geregistreerd staan mogen hier aan mee doen.

Autonome regio

Op 26 mei vinden er echter ook autonome verkiezingen (elecciones autonómicas) plaats in 13 autonome deelstaten waarbij er geen regionale verkiezingen zijn in Andalusië (2 december 2018), Catalonië (21 december 2017), Baskenland (25 september 2016) en Galicië (25 september 2016).

Er zijn op 26 mei dus wel verkiezingen in Aragón, Cantabrië, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Ceuta, Comunidad de Madrid, Comunidad Valenciana, Extremadura, Balearen, Canarische Eilanden, La Rioja, Melilla, Navarra, Asturië en Murcia.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by