Duitse toeristen resoluut terug gestuurd vanwege gesloten grenzen Spanje

Duitse toeristen resoluut terug gestuurd vanwege gesloten grenzen Spanje
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – KLM, Transavia, Brussels Airlines en Lufthansa zijn enkele luchtvaartmaatschappijen die al naar Spanje vliegen of dat binnenkorte willen gaan doen. Dat is uiteraard goed nieuws voor veel internationale reizigers maar er is een belangrijk detail dat veel passagiers over het hoofd zien of blijven negeren: de grenzen in Spanje zijn niet voor iedereen open, niet te land, niet ter zee en niet in de lucht. Dat hebben Duitse toeristen op Palma de Mallorca geweten nadat ze resoluut werden teruggestuurd naar Keulen.

Het ging om drie Duitse reizigers die op een vlucht uit Keulen waren gestapt om te landen op Mallorca. Bij de grenscontroles die ook gelden voor reizigers uit Schengenlanden zoals Duitsland maar ook Nederland en België, kwam de Guardia Civil erachter dat de Duitse reizigers geen geldige reden hadden om Mallorca en dus Spanje binnen te komen waarop de twee mannen en een vrouw werden aangehouden om te voorkomen dat ze het vliegveld zouden verlaten en daarna resoluut weer werden teruggestuurd naar Keulen.

Overigens zijn er ook al personen met de Spaanse nationaliteit die via een vliegveld of een haven een van de Balearen eilanden zonder geldige reden probeerden binnen te komen door de politie teruggestuurd naar de eigen provincies of stad. In Spanje mag men namelijk ook niet zomaar overal naartoe reizen en dient men binnen de provinciegrenzen of op de eigen eilanden te blijven.

Pas op met vliegen

Er komen nu positieve geluiden van de luchtvaartmaatschappijen zoals Transavia, Lufthansa en Brussel Airlines dat ze binnenkort weer gaan vliegen naar Spanje en KLM vliegt nu al naar Spanje. 

Maar de passagiers die tickets boeken moeten er rekening mee houden dat de grenzen in Spanje nog niet geopend zijn wat dus kan inhouden dat de luchtvaartmaatschappij je wel naar Spanje laat vliegen maar dat als je daar eenmaal aankomt je het land niet in zult komen omdat je de reis niet kunt rechtvaardigen.

We hebben er op onze website al heel veel over geschreven maar blijkbaar moeten we het blijven herhalen want we krijgen veel vragen binnen over het wel of niet naar Spanje kunnen reizen. Nogmaals wat informatie op een rijtje over de grenzen, het toerisme en het vliegen of rijden naar Spanje.

Meer interessante artikelen:
Grenzen Spanje tot het einde van de noodtoestand (7 juni) gesloten
Buitenlandse toeristen kunnen vanaf juli weer naar Spanje reizen (bevestigd)
Eerder binnenlands dan buitenlands toerisme in Spanje
Brussels Airlines gaat vanaf 15 juni naar o.a. Spanje vliegen
Transavia zegt 4 juni weer te gaan vliegen naar Málaga
KLM begonnen met dagelijkse vluchten naar en vanuit Madrid en Barcelona

Grenscontroles en gesloten grenzen

De grenscontroles voor onder andere de Schengenlanden en niet EU-landen zijn vanaf zondag 24 mei verlengd tot het einde van de noodtoestand wat op dit moment 7 juni is maar nog een keer verlengd kan worden tot het einde van het de-escalatieproces met een zesde noodtoestand verlenging of wanneer er om een andere reden een wijziging komt. Alleen de volgende personen mogen via de vliegvelden, havens en over de weg Spanje binnenkomen (Zoals vermeld in de resolutie BOE: SND/439/2020 van zaterdag 23 mei).

  • Spaanse staatsburgers
  • Echtgenoten/geregistreerd partners van Spaanse staatsburgers (al staat dit niet in de BOE vermeld)
  • Inwoners van Spanje die hun vaste woonadres (hoofdwoning of ‘lugar de residencia’) moeten bewijzen door middel van het Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión, ook wel Tarjeta Residencia genoemd en wat het groene kaartje of A4 document is. Meer informatie daarover lees je HIER. (alleen een NIE-nummer is niet genoeg).
  • Grensoverschrijdende werknemers
  • Degenen die op Spaans grondgebied zullen blijven exclusief voor werk, inclusief seizoenarbeiders op voorwaarde dat dit bewezen kan worden met officiële documenten (we weten nog niet hoe we dit moeten interpreteren)
  • Zorgpersoneel
  • Degenen die redenen van overmacht of een noodsituatie kunnen aantonen
  • Diplomaten, militairen en personeel van internationale en humanitaire organisaties

Om de continuïteit van de economische activiteit te waarborgen en de bevoorradingsketen in stand te houden zijn deze maatregelen niet van toepassing op het transport van goederen en ander transport personeel zoals dat van schepen om de zeevaart diensten te verzekeren. Deze maatregelen gelden ook niet voor visserijactiviteiten en het luchtvaartpersoneel dat nodig is om commerciële vluchten uit te voeren.

Reizen naar hoofdwoning

In de tekst op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken stond bij de vorige verlenging expliciet geschreven: ‘el mero hecho de poseer una vivienda no acredita la residencia en España’ wat zoveel betekent als ‘het hebben van een woning houdt niet in dat men een residentie heeft in Spanje’, met andere woorden alleen die buitenlandse huizenbezitters die kunnen aantonen dat ze naar hun hoofdwoning reizen mogen voorlopig tot 7 juni (met mogelijke verlenging) Spanje binnenkomen.

Vliegen naar Spanje

KLM vliegt al sinds 3 mei naar Madrid en Barcelona in Spanje. Lufthansa gaat vanaf 1 juni naar Spanje vliegen, Transavia vanaf 4 juni naar Málaga en ook Brussels Airlines heeft aangekondigd vanaf 15 juni weer naar Spanje te gaan vliegen. Ryanair heeft al vaker aangegeven pas in juli te starten met de vluchten naar Spanje.

In alle gevallen moeten de reizigers er dus rekening mee houden dat er grenscontroles zijn, in ieder geval officieel bevestigd tot 7 juni met mogelijke verlengingen zoals hierboven al vermeld. 

Niet iedereen komt zomaar Spanje binnen en daar moeten reizigers zelf rekening mee houden en is in principe niet de de verantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappijen. 

Over de weg Spanje binnenkomen

Net zoals in het geval van de vliegvelden en havens zijn er ook grenscontroles bij de grensposten op land, te weten tussen Frankrijk en Spanje en tussen Spanje en Portugal (Andorra en Gibraltar niet). 

Ook daar geldt dezelfde regel, alleen als je voldoet aan de bovenvermelde eisen om het land binnen te komen mag je doorrijden, zoniet zul je moeten omkeren. Daarnaast geldt dat je op dit moment niet zomaar door België en Frankrijk mag en kan rijden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.