Een zwembad per 39 inwoners in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Een zwembad per 39 inwoners in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – In Fase 2 van het de-escalatieproces in Spanje mogen openbare recreatieve zwembaden en de gemeenschappelijke ‘piscinas’ die bij wooncomplexen, hotels, B&B’s, en campings horen open gaan. Dat dient dan wel altijd te gebeuren met strikte hygiënemaatregelen en de social distance tussen de zwemmers en zonners. Privé zwembaden bij woningen mogen altijd open maar weet je hoeveel zwembaden er zijn in Spanje?

Uit een onderzoek van het Salón Piscina & Wellness Barcelona en de Asociación Española de Profesionales del Sector Piscinas (ASOFAP) is gebleken dat er in Spanje meer dan 1,2 miljoen zwembaden te vinden zijn. Dat betekent dus dat er per 39 inwoners een zwembad te vinden is. Ongeveer 100.000 van deze zwembaden zijn publieke zwembaden of gemeenschappelijke terwijl de rest privé eigendom.

Spanje is het vierde land ter wereld en het tweede land in Europa wat betreft het aantal privé zwembaden waarvan er nu 1.018.000 te vinden zijn. Als men bij dat aantal ook de publieke zwembaden optelt komt het totale aantal zwembaden op bijna 1,2 miljoen uit.

Het merendeel van de zwembaden bevindt zich in urbanisaties of woningcomplexen, hotels en sport installaties. De rest van de zwembaden is te vinden bij landelijk gelegen woningen, waterparken, campings en hydrotherapie centra.

De autonome regio’s Andalusië, Catalonië en de Comunidad Valenciana zijn de regio’s in Spanje waar de meeste zwembaden te vinden zijn.

De gemiddelde capaciteit van een privé zwembad is 40 kubieke meter terwijl dat bij publieke zwembaden een gemiddelde is van 200 kubieke meter.

88,7% van de zwembaden wordt gevuld met gewoon kraanwater (drinkwater dus en de rest met water uit een bron) terwijl slechts 1,1% van de zwembaden bestaat uit zout- of zeewater.

Toename verkoop vanwege corona

Overigens is gebleken dat er een enorme toename is wat betreft de verkopen van opblaasbare en mobiele zwembaden in Spanje. Uiteraard is dat het gevolg van de corona-crisis waardoor veel mensen die niet de ruimte hebben van een grote tuin om toch in plaats van het openbare of gemeenschappelijke zwembad een eigen mini zwembad te hebben.

De verkopen zijn volgens de sector met 400% gestegen de laatste weken in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Weliswaar gaan vanaf maandag bouwcentra zoals Leroy Merlin en Bauhaus weer open en kunnen veel mensen ter plaatse een opblaasbaar of mobiel zwembad kopen, tot nu toe werden de meeste verkopen via internet of over de telefoon gedaan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.